Veilig met kinderen in de auto: hier moet je op letten

Of het nu gaat om het kleine stukje naar school, om dat uitje naar de andere kant van Nederland of om die lange rit in de zomervakantie naar de camping in Zuid-Frankrijk: als je kinderen in de auto hebt, staat veiligheid voorop. Zeker voor een langere autorit is het belangrijk dat je goed bent voorbereid. Wij vertellen hoe je veilig met je kinderen van A naar B komt.

Zorg dat je kind goed vastzit

Dit lijkt een open deur, maar toch blijkt uit onderzoek dat 84% van de kinderen in Nederland niet op de juiste manier wordt vervoerd. Niet in het juiste stoeltje, of het stoeltje of kind is niet goed vastgezet. In Nederland moeten kinderen met een lengte tot 135 cm verplicht in een autostoeltje zitten. Je mag kinderen voor in de auto zetten als ze groter zijn dan deze lengte. Welk stoeltje je moet kiezen, hangt af van leeftijd, gewicht, lengte en hoe je de stoel wilt bevestigen. Door 2 simpele vragen te beantwoorden krijg je al advies.

Zorg voor basiskennis van je auto

Je moet er niet aan denken dat je met pech stil komt te staan, terwijl je 2 kids achterin hebt zitten. Zorg er dus voor dat je beschikt over een beetje kennis van jouw auto. Weet je wat de verschillende lampjes betekenen, mochten deze aanspringen? Ben je in staat om een band te verwisselen? En kun je zelf het standaard onderhoud aan je auto verrichten, zoals olie bijvullen? Natuurlijk kun je niet altijd alles zelf, maar als je de basis kent, dan kun je veel problemen voorkomen of zelf oplossen. Met deze tips maak je jouw auto klaar voor de vakantie.

Ben je nu echt niet handig of is het probleem te groot, zorg dan in ieder geval dat je een goede pechhulp afsluit. Denk er hierbij ook aan dat je een buitenlanddekking aanvraagt, als je met de auto over de grens gaat.

Rijd niet te lang achter elkaar

Toch nog even die laatste uurtjes doorrijden, zodat je eerder op de camping aankomt. Met dat extra kopje koffie red je het nog wel even, toch? Het klinkt verleidelijk. Maar naast het feit dat dit ervoor zorgt dat je zelf minder scherp bent, is het voor kinderen ook niet prettig om een lange tijd achter elkaar in de auto te zitten. Zorg er dus voor dat je regelmatig een stop inplant. Even naar het toilet, rustig wat eten en drinken en vooral even lekker de benen strekken in de frisse lucht. Laat daarbij nooit je kind alleen in de auto zitten. Ook niet als hij of zij slaapt en jij even wat gaat eten in het wegrestaurant. Zeker als het warm is, kan dit gevaarlijk zijn. Temperaturen in de auto kunnen namelijk véél sneller oplopen dan buiten. Kleine kinderen kunnen moeilijker hun warmte kwijt en hun lichaamstemperatuur loopt sneller op, waardoor het risico op oververhitting groter is.
kind dat uit het raam van een auto kijkt

Zorg voor genoeg vermaak in de auto

Ga je op autovakantie met je kinderen? Dan kunnen je kinderen zich gaan vervelen en om aandacht gaan vragen. Hierdoor ben je sneller afgeleid in het verkeer en is focus houden lastig. Zorg er dus voor dat ze rustig blijven. Zeker bij een wat langere rit is het verstandig om wat spullen mee te nemen voor vermaak. Bijvoorbeeld een (puzzel)boek of een tablet met spelletjes of films. Mochten je kinderen snel wagenziek worden, dan kun je spelletjes bedenken waarbij ze uit het raam moeten kijken.

Laat je niet afleiden

Zorg ervoor dat je jezelf niet laat afleiden door je telefoon. Dit is niet alleen gevaarlijk voor jezelf en andere weggebruikers, maar óók voor je kinderen en andere medepassagiers. Laat appen of bellen dus achterwege, en gebruik de AutoModus app om tijdelijk geen oproepen of inkomende berichten toe te laten. Zo kom je ongestoord van A naar B.

Heb belangrijke telefoonnummers bij de hand

Het is slim om een aantal belangrijke telefoonnummers in je telefoon te zetten. Denk hierbij aan het nummer van je pechhulp, maar bijvoorbeeld ook dat van de huisarts of jouw noodpersoon. Zet deze nummers niet alleen in je telefoon, maar plak ze ook duidelijk op het dashboardkastje en zet er het landnummer +31 voor. Mocht er iets gebeuren en je bent zelf niet in staat om te bellen, dan kunnen anderen die te hulp schieten de nummers makkelijk op het dashboardkastje vinden. 

Neem veiligheidsmaterialen mee

Ondanks dat je in Nederland niet verplicht bent om deze materialen in je auto te hebben, wordt het wel aangeraden. Het gaat dan met name om een EHBO-doos, een gevarendriehoek en veiligheidshesjes. Daarnaast is het altijd handig om wat spullen in je auto te hebben voor als je pech krijgt. Warme vesten voor het hele gezin en eventueel wat flesjes water of eten. Als het goed is, heb je deze spullen nooit nodig. Maar als je in de kou stil komt te staan en lang moet wachten, komt het maar al te goed van pas!