Cybercrime

Goed beschermd tegen de risico's van identiteitsfraude

In de digitale wereld vormt cybercrime een nieuw risico

Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 9 Nederlanders in 2017 slachtoffer werd van een cyberdelict? Denk daarbij aan koop- of verkoopfraude, hacking, cyberpesten of identiteitsfraude. Het wordt dan ook steeds belangrijker om jezelf goed te beschermen tegen cybercriminaliteit. Interpolis deed onderzoek naar cyberrisico's onder meer dan 1.000 mensen. Uit dit onderzoek bleek dat Nederlanders zich vooral zorgen maken over identiteitsfraude.

Bij identiteitsfraude doet een ander zich als jou voor

Het is voor cybercriminelen heel eenvoudig om zich online voor te doen als iemand anders. Als jouw persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen, kunnen deze worden misbruikt zonder dat je het weet. Deze vorm van cybercrime wordt daarom ook wel gegevensdiefstal of identiteitsdiefstal genoemd. In 2017 werden in ons land 70.000 mensen slachtoffer van identiteitsfraude.

Als cybercriminelen je inloggegevens of (een kopie van) je identiteitsbewijs in handen krijgen, kunnen zij daarmee bijvoorbeeld aankopen doen. Je komt hier vaak pas achter op het moment dat je de rekeningen ontvangt. Gelukkig kun je zelf veel doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van identiteitsfraude.
Schaduw van een man in een digitale omgeving

5 tips die helpen om identiteitsfraude te voorkomen

Zeker bij identiteitsfraude is voorkomen beter dan genezen. Wees daarom alert op cybercriminelen die proberen om jouw gegevens te stelen. Onderstaande tips helpen je bij het voorkomen van gegevensdiefstal en identiteitsfraude:

  1. Stuur niet zomaar een kopie van je identiteitsbewijs op. Oplichters bieden bijvoorbeeld spullen aan via verkoopsites als Marktplaats of plaatsen nepvacatures. Vervolgens vragen ze om een kopie van je identiteitsbewijs. Deel je ID ook niet via social media.
  2. Stuur je toch een kopie, doe dit dan op een veilige manier. Maak gegevens die de ontvanger niet nodig heeft onherkenbaar. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de KopieID app van de overheid.
  3. Houd je DigiD privé. De overheid stuurt nooit e-mails met daarin een link naar de inlogpagina van DigiD. Controleer altijd of het adres van de website klopt voordat je inlogt.
  4. Kies veilige wachtwoorden, die niet makkelijk zijn te raden of achterhalen.
  5. Log in met tweestapsverificatie, waarbij er na het inloggen nog een toegangscode naar je telefoon wordt gestuurd. Dit is extra veilig.
Vrouw met smartphone in haar handen

Verzeker identiteitsfraude met de Interpolis Rechtsbijstandverzekering

Identiteitsfraude is in veel gevallen verzekerd met de aanvullende dekking Consument & Wonen op de Interpolis Rechtsbijstandverzekering. Cybercriminaliteit als deze valt namelijk onder het begrip ‘onrechtmatige daad’. Word je slachtoffer van identiteitsfraude? Dan proberen wij je schade te verhalen op de dader door bijvoorbeeld procedures te voeren. Ook helpen wij je als je door identiteitsfraude onterechte facturen krijgt.

Ook interessant voor jou?

Een persoon die op twee laptops aan het werk is

Inzicht in de cyberrisico's van jouw bedrijf

Als ondernemer is het belangrijk om na te denken over cybersecurity. Met onze informatie en tips krijg je inzicht in de cyberrisico’s van je bedrijf.
Logo Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

CCV

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) helpt om Nederland veiliger te maken. Cybercrime is een onderwerp waar het CCV veel aandacht voor heeft.
Drie mensen die overleggen over rechtsbijstand

Rechtsbijstandverzekering

Met de module Consument & Wonen van de Interpolis Rechtsbijstandverzekering krijg je (juridische) hulp als je slachtoffer wordt van cybercrime.