Voorkom inbraak op een bedrijventerrein

De schade van een inbraak in een bedrijfspand kan oplopen tot wel € 100.000,-. Maar het gaat bij een inbraak of diefstal vaak niet alleen om financiële schade. Alles regelen na een inbraak of diefstal kost veel tijd en energie. We geven tips om de kans op inbraak te verkleinen.

Welke bedrijven zijn populair bij inbrekers?

Inbrekers slaan goed beveiligde bedrijfspanden op bedrijventerreinen met collectief toezicht meestal over. Het is makkelijker om in te breken bij bedrijfspanden op afgelegen of (deels) verlaten bedrijventerreinen. Of als het pand aan de rand van een terrein ligt. Een bedrijfspand aan een vluchtroute zoals een snelweg is ook populair.

De locatie van een bedrijfspand is niet het enige waar inbrekers op letten. Ze hebben ook een voorkeur voor bepaalde branches:

  • Groothandels, bijvoorbeeld in gereedschappen, auto- of computeronderdelen
  • Rijwielzaken, met grote voorraden racefietsen, mountainbikes en elektrische fietsen
  • Dealers van professionele bos- en tuingereedschappen, bijvoorbeeld in kettingzagen, bladblazers en zitmaaiers
  • Autobedrijven, vooral auto-onderdelen zijn in trek, zoals airbags, velgen en koplampen

Van omzetverlies tot een gesloopt kantoor

Schade na een inbraak gaat vaak verder dan vervanging van gestolen spullen of voorraad. Als je spullen moet vervangen of je voorraad moet aanvullen, dan ligt je bedrijf vaak ook even stil. Je kunt in die periode geen omzet draaien. Daarnaast gaan inbrekers niet altijd netjes te werk. Na een inbraak heb je vaak te maken met kapotte ruiten, ontwrichte deuren of gesloopt hekwerk. Eenmaal binnen slaan inbrekers de boel kort en klein. Vooral als ze niet kunnen meenemen waarvoor ze kwamen. Of ze stichten brand om hun sporen uit te wissen. Zo leidt een simpele inbraak soms tot het verlies van een compleet bedrijfspand.
Inbraak op een bedrijventerrein

Verlies van bedrijfsdocumenten of persoonsgegevens

Tastbare spullen zijn niet het enige waar inbrekers op uit zijn. Bedrijfsgegevens en klantgegevens zijn ook een goede buit. Veel ondernemers ervaren juist dát verlies als erg vervelend. En met het verdwijnen van klantgegevens door bijvoorbeeld een datalek, verdwijnt ook je goede naam. Die schade is vaak onherstelbaar.

Zo beperk je de risico's

1. Maak een beveiligingsplan 
Beveilig je pand zo optimaal mogelijk met de juiste mix van organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen (OBER). Maak het dieven zo moeilijk mogelijk. Bijvoorbeeld door vreemden rond en in je bedrijf altijd aan te spreken, een goede sleuteladministratie te voeren of voor goed hang- en sluitwerk te zorgen. Lees meer over het OBER-principe. 

2. Laat de beveiliging meegroeien met je bedrijfspand 
Gaan de zaken zo goed dat je je bedrijfspand uitbreidt? Bijvoorbeeld met een extra verdieping voor een showroom? Beveilig die nieuwe verdieping dan net zo goed als de rest van je pand. Overleg met je verzekeraar over het juiste beveiligingsniveau.

3. Maak afspraken over toezicht met mede-ondernemers 
Spreek met andere ondernemers op je bedrijventerrein af dat je een oogje in het zeil houdt bij elkaars panden. En dat je verdachte zaken aan elkaar meldt.

4. Doe mee aan de collectieve beveiliging op je bedrijventerrein 
Goede collectieve beveiliging werkt preventief. Steeds meer bedrijventerreinen hebben innovatieve collectieve beveiliging. Zoals permanent cameratoezicht met kentekenherkenning.

5. Bepaal het inbraakbeveiligingsniveau van je pand 
Met een VRKI (Verbeterde Risicoklassenindeling) wordt op eenvoudige manier het inbraakbeveiligingsniveau bepaald van een bedrijfspand. Zo is ook makkelijk te bepalen wat je moet doen om je pand goed te beveiligen.

Bedrijfspand verzekeren: alle preventietips die je wil weten!