Het cyberweerbaarheidscentrum Greenport opende zijn virtuele deuren op vrijdag 7 oktober dit jaar. Het samenwerkingsverband wil samen met telers, Interpolis en andere partijen binnen de sector de cyberweerbaarheid van zowel individuele bedrijven als dat van het gehele tuinbouwcluster verhogen. Bart Stengs, sectormanager Interpolis: "Digitalisering biedt de sector mooie kansen, maar vraagt ook extra aandacht voor digitale veiligheid".
Een klimaatcomputer die is gehackt. Digitale virussen die worden verspreid. Bitcoins die worden gevraagd als losgeld. Cybercriminaliteit komt allang niet meer alleen voor in James Bondfilms. Ook de Nederlandse tuinbouwsector is steeds vaker het doelwit van cybercriminelen. "De Nederlandse tuinbouwsector is wereldwijd toonaangevend", zegt Bert Feskens, programmamanager bij het cyberweerbaarheidscentrum Greenport en betrokken bij het Nederlandse Veiligheidscluster 'Security Delta' (HSD). "Dat is aan de ene kant mooi, maar aan de andere kant ben je daardoor ook een interessant doelwit."
Stengs voegt eraan toe: "Er zijn genoeg mensen op deze wereld die die kennis en kunde van de tuinders, kassenbouwers of toeleveranciers willen hebben. Denk aan criminelen die door gijzeling een percentage losgeld over de jaaromzet willen ontvangen van een individueel bedrijf. Of die de handelsactiviteiten van de veiling, telersvereniging of het handelsplatform plat willen leggen."
Het cyberweerbaarheidscentrum is opgericht om bewustwording te creëren en ondernemers praktische handvatten aan te reiken om weerbaarder te worden, stelt Feskens. "Gezamenlijk als keten daarin optrekken is belangrijk, want het Nederlandse tuinbouwcluster moet internationaal een betrouwbare marktplaats zijn, waar de leveringszekerheid geborgd is; zonder verstoring van hackers."
Uit het onderzoek van de Haagse Hogeschool bleek ook dat het gevoel van urgentie voor cyberveiligheid onder ondernemers sterk varieert. "Sommige bedrijven zijn al met dit onderwerp bezig, maar er zijn ook nog steeds heel veel partijen die niet eens weten dat ze tegen deze problemen kunnen aanlopen", zegt Feskens. "En die laatste, dat is de lastigste groep, want als je het niet weet en je je er niet bewust van bent, dan kan je er ook niets aan doen. Eén van onze prioriteiten is dan ook die bewustwording te verhogen."