Hooibroei

Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding van het hooi. Hoe verklein je de kans op hooibroei? Lees onze tips.

De voedingswaarde van hooi vermindert door stijging van de temperatuur

Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei dus nadelig zijn. Je herkent broei aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en ontsnappende waterdamp.

Hoe verklein je de kans op hooibroei?

  • De kans op broei is groot in hooi of stro dat nat is. Probeer je hooi of stro daarom in te pakken als het droog is.
  • Grote, strak geperste, pakken zijn gevoelig voor broei. Als je de balen op een juiste manier stapelt, verklein je de kans op broei. Zorg voor voldoende ventilatie rondom de opslag en tussen de balen onderling. Warmte kan dan ontsnappen.
  • Broei ontstaat vaak in gemengde balen. Maak je gebruik van een loonwerker voor het balen van hooi of stro? Houd de baal waarin hooi of stro van je collega zit apart. In veel gevallen bevat de machine van de loonwerker nog hooi of stro van je collega waarbij de loonwerker eerder is geweest.
  • Na augustus verandert de samenstelling van het gras, waardoor het in samengeperste vorm sneller warm wordt. Bewaar hooi dat na augustus is samengeperst altijd in folie. Dit is beter voor de kwaliteit van het hooi en verkleint de kans op hooibroei.
  • Door de temperatuurontwikkeling regelmatig te controleren, kun je schade aan de hooistapel en gebouwen voorkomen. Een simpele manier om dit zelf te doen: steek een stuk betonijzer in het hooi, je voelt snel genoeg of dit ijzer warm wordt.
  • Hang een brandblusser in de buurt van de hooiopslag.

Interpolis voert hooibroeimetingen uit voor klanten

Brand die ontstaat door hooibroei is te verzekeren met onze agrarische bedrijfsverzekeringen. Wij voeren jaarlijks duizenden temperatuurmetingen uit in de opslag van hooi- en stro. Preventief. Met deze hooibroeimetingen kunnen we brand voorkomen.

Wij voeren deze metingen uit bij klanten van wie in ons controlesysteem bekend is dat zij hooi en/of stro opslaan. Bij twijfel over de temperatuur van het hooi of stro kun je altijd contact opnemen met de hooibroeiadviseur.

Wil je dat wij ook de temperatuur van jouw hooi of stro meten?
Meld dit dan aan je verzekeringsadviseur.

Hooibalen bewaken met sensoren

In 2016 startte Interpolis met verkennend onderzoek naar nieuwe technieken voor het meten van hooibroei variërend van vochtmeting tot gasmeting, de inzet van een warmtebeeldcamera en sensoren.
In 2017 maakten we de stap om de sensortechniek voor temperatuurmeting in de praktijk te testen. Met succes, want de sensoren zijn nu te koop. Gebruik je deze sensoren, dan heb je continu inzicht, waarmee je de kwaliteit van je hooi of stro op peil kunt houden.  En waardoor je de kans op hooibroei of brand kunt verkleinen.

Meet je het hooi of stro op broei met hulp van sensoren? 
Informeer je verzekeringsadviseur hier dan over, zodat hij jouw verzekering kan aanpassen. Wanneer de opslag van hooi of stro bij ons bekend is, kun je gebruik blijven maken van hulp door een hooibroeiadviseur bij een vermoeden van broei.

Heb je een vermoeden van broei?

Bel direct met je hooibroeiadviseur. Lukt dit niet? Bel dan met Interpolis via telefoonnummer 013 580 12 34.

Ook interessant voor jou?

Ondernemer Martin Straathof over hooibroei

Martin Straathof runt een stal met ongeveer 60 melkkoeien en een pension voor paarden. “Bewust hooien en gebruikmaken van de techniek, biedt mij leermomenten waar ik iets aan heb."
Hooibroeicontroleur Petra Weiden

Ervaringen hooibroeiadviseur

Hooibroeiadviseur Petra Weiden heeft een groot, uitgestrekt werkgebied in Twente. Ze bezoekt bedrijven preventief en staat paraat om snel te handelen als ondernemers hun hooi niet vertrouwen. Ze vertelt over haar ervaringen.

Elektrische installatie

Goed onderhoud van je elektrische installatie verkleint de kans op uitval of brand. Een keuring geeft inzicht waarmee je onderhoud kunt laten uitvoeren voordat problemen ontstaan.