Hooibroei

Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding van het hooi. Hoe verkleint u de kans op hooibroei? Lees onze tips.

De voedingswaarde van hooi vermindert door stijging van de temperatuur

Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei dus nadelig zijn. U herkent broei aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en ontsnappende waterdamp.

Hoe verkleint u de kans op hooibroei?

  • De kans op broei is groot in hooi of stro dat nat is. Probeer uw hooi of stro daarom in te pakken als het droog is.
  • Grote, strak geperste, pakken zijn gevoelig voor broei. Als u de balen op een juiste manier stapelt, verkleint u de kans op broei. Zorg voor voldoende ventilatie rondom de opslag en tussen de balen onderling. Warmte kan dan ontsnappen.
  • Broei ontstaat vaak in gemengde balen. Maakt u gebruik van een loonwerker voor het balen van uw hooi of stro? Houd de baal waarin hooi of stro van uw collega zit apart. In veel gevallen bevat de machine van de loonwerker nog hooi of stro van 1 van uw collega’s waarbij de loonwerker eerder is geweest.
  • Na augustus verandert de samenstelling van het gras, waardoor het in samengeperste vorm sneller warm wordt. Bewaar hooi dat na augustus is samengeperst altijd in folie. Dit komt de kwaliteit van het hooi ten goede en verkleint de kans op hooibroei.
  • Door de temperatuurontwikkeling regelmatig te controleren, kunt u schade aan hooistapel en gebouwen voorkomen. Een simpele manier om dit zelf te doen: steek een stuk betonijzer in het hooi, u voelt snel genoeg of dit ijzer warm wordt.
  • Hang een brandblusser in de buurt van de hooiopslag.

Interpolis voert hooibroeicontroles uit voor klanten

Brand die ontstaat door hooibroei is te verzekeren op onze agrarische bedrijfsverzekeringen. Wij voeren jaarlijks duizenden temperatuurcontroles uit in de opslag van hooi- en stro. Preventief. Met deze hooibroeicontroles kunnen we brand voorkomen.

Wij voeren deze controles uit bij klanten van wie in ons controlesysteem bekend is dat zij hooi en/of stro opslaan. Bij twijfel over de temperatuur van het hooi of stro kunt u altijd contact opnemen met de hooibroeicontroleur.

Wilt u dat wij uw hooi of stro controleren?
Meld dit dan aan uw verzekeringsadviseur.

Hooibroei controleren met sensoren

In 2016 startte Interpolis met verkennend onderzoek naar nieuwe technieken voor het meten van hooibroei variërend van vochtmeting tot gasmeting, de inzet van een warmtebeeldcamera en sensoren.
In 2017 maakten we de stap om de sensortechniek voor temperatuurmeting in de praktijk te testen. Met succes, de sensoren zijn inmiddels te koop. Gebruikt u deze sensoren, dan hebt u continu inzicht, waardoor u de kwaliteit van uw hooi of stro op peil houdt.  En waardoor u de kans op hooibroei of brand kunt verkleinen.

Controleert u hooi of stro op broei met hulp van sensoren? 
Informeer uw verzekeringsadviseur hierover, zodat hij uw verzekering kan aanpassen. Wanneer de opslag van hooi of stro bij ons bekend is, kunt u gebruik blijven maken van hulp door een hooibroeicontroleur bij een vermoeden van broei.

Heeft u een vermoeden van broei?

Bel direct met uw hooibroeicontroleur. Lukt dit niet? Bel met Interpolis via telefoonnummer 013 580 12 34.

Ook interessant voor u?

Ondernemer Martin Straathof over hooibroei

Martin Straathof runt een stal met ongeveer 60 melkkoeien en een pension voor paarden. “Bewust hooien en gebruikmaken van de techniek, biedt mij leermomenten waar ik iets aan heb."

Ondernemer Piet Zonderland over hooibroei

Het is 20 oktober 2014 als melkveehouder Piet Zonderland zijn vrouw hoort roepen: “Het ruikt niet zo fijn in de schuur”. Piet besluit te gaan kijken en loopt gewapend met een zaklamp over het erf. Al snel ontdekt hij hooibroei in zijn silo.

Ervaringen hooibroeicontroleur

Hooibroeicontroleur Petra Weiden heeft een groot, uitgestrekt werkgebied in Twente. Ze bezoekt bedrijven preventief en staat paraat om snel te handelen als ondernemers hun hooi niet vertrouwen. Ze vertelt over haar ervaringen.

Hooibroeicontroleur Petra Weiden

Elektrische installatie

Goed onderhoud van uw elektrische installatie verkleint de kans op uitval of brand. Een keuring geeft inzicht waarmee u onderhoud kunt laten uitvoeren voordat problemen ontstaan.