Zo verklein je de kans op hooibroei.

Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding van het hooi.

De voedingswaarde van hooi vermindert door stijging van de temperatuur.

Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei dus nadelig zijn. Je herkent broei aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en ontsnappende waterdamp.

Hoe verklein je de kans op hooibroei?

  • De kans op broei is groot in hooi of stro dat nat is. Probeer je hooi of stro daarom in te pakken als het droog is.
  • Grote, strak geperste balen hooi zijn gevoelig voor broei. Als je de balen op een juiste manier stapelt, verklein je de kans op broei. Zorg voor voldoende ventilatie rondom de opslag en tussen de balen onderling. Warmte kan dan ontsnappen.
  • Broei ontstaat vaak in gemengde balen. Maak je gebruik van een loonwerker voor het balen van hooi of stro? In veel gevallen bevat de machine van de loonwerker nog hooi of stro van een collega bij wie die eerder is geweest. Houd de baal waarin hooi of stro van een collega zit daarom apart.
  • Na augustus verandert de samenstelling van het gras, waardoor het in samengeperste vorm sneller warm wordt. Bewaar hooi dat na augustus is samengeperst altijd in folie. Dit is beter voor de kwaliteit van het hooi, en het verkleint de kans op hooibroei.
  • Door de ontwikkelingen in temperatuur regelmatig te controleren, kun je schade aan de hooistapel en je gebouwen voorkomen. Een simpele manier om dit zelf te meten: steek een stuk betonijzer in het hooi. Je voelt snel genoeg of dit ijzer warm wordt.
  • Hang een brandblusser in de buurt van de hooiopslag.
Als je de balen op een juiste manier stapelt, verklein je de kans op broei. Zorg voor voldoende ventilatie rondom de opslag en tussen de balen onderling. Warmte kan dan ontsnappen.

Interpolis voert Hooibroeimetingen uit.

Brand die ontstaat door hooibroei is te verzekeren met onze agrarische bedrijfsverzekeringen. Preventief voeren onze hooibroeiadviseurs jaarlijks duizenden temperatuurmetingen uit in de opslag van hooi en stro. Deze Hooibroeimetingen hebben hun nut al vele malen bewezen; ze kunnen brand voorkomen.

Wil je dat wij ook de temperatuur van jouw hooi of stro meten?
Meld je aan voor onze Hooibroeimetingen. Bij twijfel over de temperatuur van het hooi of stro, kun je dan altijd contact opnemen met de hooibroeiadviseur. Onze hooibroeiadviseurs voeren deze metingen uit bij ondernemers van wie in ons preventiesysteem bekend is dat zij hooi en/of stro opslaan.

Heb je een vermoeden van hooibroei?

Bel direct met je hooibroeiadviseur. Lukt dit niet? Bel dan met Interpolis via telefoonnummer 013 580 12 34.

Ook interessant voor jou?

Ondernemer Martin Straathof over hooibroei

Martin Straathof runt een stal met ongeveer 60 melkkoeien en een pension voor paarden. “Bewust hooien en gebruikmaken van de techniek, biedt mij leermomenten waar ik iets aan heb."
Hooibroeicontroleur Petra Weiden

Ervaringen hooibroeiadviseur

Hooibroeiadviseur Petra Weiden heeft een groot, uitgestrekt werkgebied in Twente. Ze bezoekt bedrijven preventief en staat paraat om snel te handelen als ondernemers hun hooi niet vertrouwen. Ze vertelt over haar ervaringen.
Warmtemeter

Elektrische installatie

Goed onderhoud van je elektrische installatie verkleint de kans op uitval of brand. Een keuring geeft inzicht waarmee je onderhoud kunt laten uitvoeren voordat problemen ontstaan.

Aanmelden voor Hooibroeimeting

Voorkom brand door de temperatuur van je hooi regelmatig te controleren. Onze hooibroeiadviseur meet de temperatuur van het hooi of stro voor jou, en adviseert over de opslag ervan. Zonder extra kosten.​