Hooibroeicontroleur steekt meetinstrument in hooibaal ter voorkoming van hooibroei | Interpolis hooibroeimeting

Hooibroeimeting

Verklein het risico op brand door broei in je hooi.

Voorkom brand door de temperatuur van je hooi regelmatig te controleren. Heb jij je agrarische bedrijf bij ons verzekerd? Meld je dan aan voor onze hooibroeimetingen. De hooibroeiadviseur meet de temperatuur van het hooi of stro voor jou en adviseert je over de opslag ervan. Zonder extra kosten!

Wat is een hooibroeimeting?

Hooibroei is een belangrijke oorzaak van (stal)brand. De kans dat het gebeurt is makkelijk te verkleinen door de temperatuur van hooi en stro te meten. Dit doen onze hooibroeiadviseurs. Zij adviseren jou over veilige opslag van hooi en stro, waarbij de kwaliteit en voedingswaarde van het hooi niet onnodig vermindert.

Hoe ontstaat hooibroei?
Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. Als de temperatuur stijgt kan dit leiden tot zelfontbranding. Je herkent broei door een verhoogde temperatuur, specifieke geur of ontsnappende waterdamp.

Zo werkt onze hooibroeimeting.

  1. Meld je online aan. Je ontvangt een e-mailbevestiging van je aanmelding.
  2. We controleren of je bedrijf bij ons verzekerd is.
  3. Aan het begin van elk hooiseizoen belt onze hooibroeiadviseur je voor het maken van een afspraak.
  4. De hooibroeiadviseur komt bij jou langs en meet de temperatuur van je hooi of stro.
  5. Is de temperatuur oké? Dan kun je verder met ondernemen.
  6. Is de temperatuur hoog? Dan bespreek je met de hooibroeiadviseur hoe je je hooi of stro in de gaten houdt.
  7. Is de temperatuur te hoog? Onze hooibroeiadviseur vertelt wat je het beste kunt doen.

Ook handig om te weten!

Een agrarische stal | Dit is de top 5 oorzaken van stalbrand. Interpolis

Dit is de top 5 oorzaken van stalbrand.

En zo beperk je de risico’s.

Een stalbrand wil je natuurlijk voorkomen. Want brand is een ingrijpende gebeurtenis. Het kan je bedrijf tijdelijk en soms zelfs definitief stilleggen. Een brand waarbij dieren omkomen zorgt voor extra leed en maakt veel emotie los. Lees wat de oorzaken van stalbrand zijn én hoe je de risico’s kunt beperken.
Agrarische ondernemer checkt de temperatuur van zijn hooibalen.

Klantverhaal: ondernemer Martin Straathof over hooibroei.

Lees hoe Martin de kans op brand door hooibroei verkleint.

Martin: “Toen ik aan de balen voelde was er één heet en bij het openmaken zag ik het smeulen in het midden van de baal. Ik heb meteen het loonbedrijf gebeld. Dat is een moment waarop je je realiseert dat het belangrijk is om te weten hoe warm het hooi is.”
Elektrische installatie op een agrarisch bedrijf

Verklein het risico op brand door je elektrische installatie.

En voorkom lichamelijk letsel bij je medewerkers.

Ongeveer 1 op de 4 bedrijfsbranden ontstaat door een fout of onveilige situatie in een elektrische installatie. Natuurlijk wil je dit voorkomen. Met onze elektrakeuring verklein je dit risico.

Veelgestelde vragen over hooibroeimetingen:

Ik heb nu een vermoeden van hooibroei. Wat moet ik doen?
Ben je al aangemeld voor onze hooibroeimeting? Neem dan direct contact op met de hooibroeiadviseur in jouw regio. Je ontvangt de contactgegevens van deze adviseur per brief of e-mail. Je ontvangt ook het nummer van de Hooibroeicoördinator als extra contactpersoon.

Krijg je geen direct contact met je hooibroeiadviseur? Bel ons dan.
Moet ik elk jaar hooi of stro opslaan om gebruik te maken van deze dienst?
Nee, je hoeft niet elk jaar hooi of stro op te slaan. Aan het begin van het seizoen neemt de hooibroeiadviseur contact op om te vragen of je dat jaar hooi of stro opslaat. Sla je een jaar over? Dan kun je het jaar daarna weer gebruikmaken van de hooibroeimetingen. Of schrijf je uit.
Wie kan gebruikmaken van de hooibroeimetingen?
Agrarische ondernemers die hun bedrijf verzekerd hebben bij Interpolis maken hier zonder extra kosten gebruik van. Is je bedrijf niet verzekerd bij Interpolis? Dan kun je je helaas niet aanmelden.
Hoe kan ik zelf de kans op hooibroei verkleinen?
Onze hooibroeiadviseur helpt je bij het meten van de temperatuur van het hooi. Maar neem ook zelf maatregelen om de kans op hooibroei te verkleinen.
Is een hooibroeimeting nodig als ik gebruik maak van sensoren?
Ook als je gebruik maakt van temperatuursensoren is de hooibroeimeting een goede aanvulling. Onze hooibroeiadviseur is beschikbaar om mee te denken over oplossingen bij eventueel verhoogde temperaturen.

Contact over een hooibroeimeting?

Bel ons
Wij helpen je graag.
Heb je een vraag over slimme oplossingen, zoals de veiligheidsmeter, groene daken, AutoModus of elektrakeuringen? Of heb je vragen over onze webwinkel? Wij helpen je graag.
Stuur ons een e-mail
Wij helpen je graag.
Heb je een vraag over slimme oplossingen, zoals de veiligheidsmeter, groene daken, AutoModus of elektrakeuringen? Of heb je vragen over onze webwinkel? Wij helpen je graag.