Digitalisering is niet meer weg te denken uit de land- en tuinbouw. Een mooie ontwikkeling waarbij de productie efficiënter en duurzamer wordt. De keerzijde is dat het aantal bedrijven dat getroffen wordt door een vorm van cybercriminaliteit stijgt. Hoe zorg je dat je hierop voorbereid bent?
Je computersysteem wordt aangevallen of misbruikt voor criminele activiteiten. Met als doel: diefstal van gegevens of afpersing.
Bedrijven zijn steeds afhankelijker van informatietechnologie. Uitval of verstoring van systemen kan grote gevolgen hebben, niet alleen voor jou maar ook voor je klanten of leveranciers. Kun jij nog werken zonder je data? Wat ligt er dan stil? Welke maatregelen neem je om de kans op een digitale inbraak te verkleinen?
Als je computer wordt ‘gegijzeld’ via een ransomware sta je als ondernemer machteloos. Je moet losgeld betalen, vaak in cryptomunten, soms elk uur. Wat doe je?
De mogelijkheden om je cyberrisico te verzekeren zijn nog beperkt. Bovendien vergoedt een eventuele verzekering alleen de financiële gevolgen van een digitale aanval. Maar je bedrijf ligt misschien al stil en je klanten en leveranciers merken de gevolgen daarvan. Daarom is het goed om stil te staan bij de directe gevolgen van een cyberaanval voor je bedrijf. Voorkomen is altijd beter.
Een goede risico-inventarisatie levert veel aanknopingspunten op. Bekijk je digitale bedrijfsprocessen kritisch, vaak is daar veel winst te halen:
Interpolis ontwikkelde een cyberscan, gericht op mens, organisatie en techniek. Deze geeft je een indruk van je digitale veiligheid. Schakel een deskundige in om je te helpen bij het maken van een gerichte risico-inschatting voor je bedrijf.
Doe altijd aangifte bij de politie als je slachtoffer bent geworden van cybercriminaliteit.