Samenwerking noodzakelijk bij weg naar klimaatneutraal.

Dat zegt sectormanager Bart Stengs in het artikel van @Onder Glas: ‘Omarm de transitie en werk hierbij samen met collega’s en je omgeving’. Klimaatneutraal, circulair en emissievrij in 2040:  de uitdagingen die daarbij komen kijken zijn enorm. ‘Dat kan je niet alleen. Werk samen met collega tuinders, je omgeving, toeleveranciers’. De innovaties die er aan komen vragen meer van kasconstructie, elektravraag en – infrastructuur op bedrijven. En natuurlijk biedt het ook kansen! 
Twee mannen lopen door een kas.

‘Kijk naar de industrie en woningbouw, en werk sámen.’

Het zijn woorden van aardbeienteler Marcel Dings. De glastuinbouw heeft de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te worden. Zelf nam Marcel al veel maatregelen. Hij deelde zijn ervaring én visie op de toekomst met ons.
Tulpenbroeier Bas Karsten staat naast de regelkast van een elektrische installatie.

‘Kijk niet alleen naar wat moet, maar ook naar wat kán.’

De gedrevenheid om voorop te lopen is voor ondernemer Bas Karsten niet alleen vanuit idealistisch oogpunt. 'Je wilt met energie minder afhankelijk zijn van fossiele brandstof en de wereld om ons heen. Wat moet je dan zelf doen om dat voor elkaar te krijgen zonder verlies te lijden?'
Alarmkiezer. Controleer of de doormelding van jouw alarm nog werkt.

Cruciale alarmering faalt doordat 2G en 3G telefonie stopt.

Veelgebruikte alarmkiezers, vooral van vóór 2020, verzenden mogelijk geen signalen meer. Dit gebeurt op het moment dat de netwerkprovider stopt met het 2G en 3G netwerk en dit vervangt door 4G of 5G. Zelfs nieuw aangeboden alarmkiezers werken misschien niet via 4G en 5G. Het is belangrijk om je alarmering - ook voor je verzekering - op orde te hebben en regelmatig te testen. 
Vrouw staat buiten bij een waterbassin

Zonnepanelen op waterbassins.

'Dezelfde oppervlakte gebruiken voor wateropslag én het opwekken van stroom. Dat is een praktische innovatie, die je graag wilt laten slagen,' zegt Hannah Joosen, technisch specialist glastuinbouw. Zonnepanelen op waterbassins passen bij de mooie ambitie van de glastuinbouw rondom duurzaamheid. Maar er is nog veel te leren. Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf, het aanleggen en het onderhouden van deze installaties?
Aad Dukker bij de elektra installatie in zijn kas

‘De sector waarin ik werk vind ik geweldig.’

Het bedrijf van Aad Dukker is al 4 generaties in de familie. 'Brand is het grootste risico voor ons bedrijf', vertelt de mede-eigenaar van tomatenteeltbedrijf Bryte. 'En elektriciteit is nodig voor heel veel bedrijfsprocessen. Daarom hebben wij jaren terug al een elektra-inspectie laten doen.'

Man met notitieblok in zijn hand voert een technische inspectie uit in een kas

Veranderen van warme naar koude teelt?

Denk na over de sterkte van de kas.
Een nieuwe kas is gebouwd voor het eerste gewas dat daarin wordt geteeld. De meeste kassen zijn ontworpen voor een verwarmde teelt en berekend op beperkte sneeuwbelasting. Bij een kas voor warme teelten zijn de goten en dekroeden lichter uitgevoerd. Dat voldoet niet bij een zware sneeuwlast. Een kas voor koude teelt is qua constructie zwaarder uitgevoerd. 
Linda van der Hulst

‘Als je personeel iets overkomt, voel je je toch ongelukkig.’

Op het bedrijf van Linda, van Rozenkwekerij Van der Hulst, is veiligheid altijd onder de aandacht.
Man meet met met een rolmaat in een kas

Goed onderhoud heeft veel voordelen.

Goed onderhoud heeft veel voordelen. Zo zijn er in de afgelopen jaren aanzienlijk minder watersilo’s geklapt door regelmatige keuringen, en zijn door de uitvoering van elektrakeuringen minder branden ontstaan. Hoe zorg je voor een veilig en sterk gebouw en goed functionerende apparatuur?

‘Niet alle led is geschikt voor in de kas.’

Berry Looijen, technisch specialist, verwacht een run op led nu er subsidie is. Hij vertelt waar je op moet letten samen met je installateur.
Theo Herngreen, technisch specialist glastuinbouw.

Succesvolle en duurzame installatie extra schermen.

Investeren in extra schermen in de kas draagt bij aan de energiebesparing. Niet alle kassen zijn direct geschikt voor een 2e of 3e scherm, soms is een aanpassing aan de kasconstructie nodig. Hoe zorg je voor een juiste installatie en daarmee een succesvolle duurzame investering?

Ook interessant voor jou?

Veilig werken in de kas

Veilig werken

Bescherm je medewerkers tegen letsel of ongevallen. Wat zijn de belangrijkste risico’s en wat kun je doen om de kans op ongevallen te verkleinen?

Kas bouwen?

Vraag een gratis bouwadvies! Interpolis adviseert je graag bij de bouw van je kas. Dit gratis advies verhoogt de kwaliteit van je kas aanzienlijk. Informeer bij je verzekeringsadviseur naar de mogelijkheden.
Schermdoek

Schermdoek

Vervang je schermdoek zo snel mogelijk door een brandvertragend doek (NTA 8825). Heb je nog brandbare schermdoeken? Maak de kans op het ontstaan van een brand zo klein mogelijk. Laat een elektrakeuring volgens de richtlijnen van NTA 8220 uitvoeren.

Led belichting in je kas?

De toepassing van led neemt toe. Het aanbod van led armaturen is groot. De verschillen in kwaliteit ook. Wij geven je tips waar je op kunt letten bij de aanschaf en plaatsing van led armaturen.
Een man doet een controlemeting in een kas

Houd je installaties in topconditie

Goed onderhoud verkleint de kans op stilstand van je installaties, schade aan je gewas of het ontstaan van brand. Wij geven graag advies over het onderhoud van je WKK, rookgasreiniger en assimilatiebelichting.

Diefstal of cybercriminaliteit

Diefstal van bouwmaterialen, fust, led of zelfs je data. Daar wil je je als ondernemer tegen wapenen. De gevolgen van diefstal zijn niet altijd te overzien. Oponthoud in je bouw, teelt of stilstand van je bedrijf.  Verklein de kans op diefstal en cybercriminaliteit.

Wateroverlast

Extreme buien, waarbij er meer regenwater valt dan je afvoerleidingen aankunnen, komen steeds vaker voor. Als de goten het water niet aankunnen, zoekt het water een andere weg. Hoe voorkom je gewasschade, overlopen goten of verzakkingen?

Richtlijnen voor de bouw van tweedehands kassen

Hoe zorg je met tweedehands materialen voor een sterke en weersbestendige kas?