Hooibroei

  Hooibroei. Liever niet

  Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding van het hooi. Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei nadelig zijn. Want de voedingswaarde van het hooi vermindert door stijging van de temperatuur.


  U herkent broei aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en ontsnappende waterdamp.

  Hoe verklein ik de kans op hooibroei?

  • De kans op broei is groot in hooi of stro dat nat is. Probeer uw hooi of stro daarom in te pakken als het droog is.
  • Grote, strak geperste, pakken zijn gevoelig voor broei. Als u de balen op een juiste manier stapelt, verkleint u de kans op broei. Zorg voor voldoende ventilatie rondom de opslag en tussen de balen onderling. Warmte kan dan ontsnappen.

  Ronde balen stapelen

  Verklein de kans op hooibroei door het juist stapelen van hooi 


  Vierkante balen stapelen

  Verklein de kans op hooibroei door het juist stapelen van hooi

  • Broei ontstaat vaak in gemengde balen. Maakt u gebruik van een loonwerker voor het balen van uw hooi of stro? Houd de baal waarin hooi of stro van uw collega zit apart. In veel gevallen bevat de machine van de loonwerker nog hooi of stro van 1 van uw collega’s waarbij de loonwerker eerder is geweest.
  • Na augustus verandert de samenstelling van het gras, waardoor het in samengeperste vorm sneller warm wordt. Bewaar hooi dat na augustus is samengeperst altijd in folie. Dit komt de kwaliteit van het hooi ten goede en verkleint de kans op hooibroei.
  • Door de temperatuurontwikkeling regelmatig te controleren, kunt u schade aan hooistapel en gebouwen voorkomen. Een simpele manier om dit zelf te doen: steek een stuk betonijzer in het hooi, u voelt snel genoeg of dit ijzer warm wordt.
  • Hang een brandblusser in de buurt van de hooiopslag.

  Gratis hooibroeicontroles voor klanten

  Brand die ontstaat door hooibroei is te verzekeren op de Interpolis Bedrijven Compact Polis®, rubriek brand. Wij voeren jaarlijks duizenden gratis temperatuurcontroles uit in de hooi- en stro-opslag bij onze klanten. Preventief. Met deze hooibroeicontroles voorkwamen we al vele branden.

  Wij voeren deze controles uit bij klanten met hooi- en/of stro-opslag die zijn opgenomen in ons controlesysteem. Bij twijfel over de temperatuur is het voor u altijd mogelijk om contact op te nemen met de hooibroeicontroleur.

  Wilt u dat wij uw hooi of stro controleren?

  Meld dit dan aan uw verzekeringsadviseur.

  Hebt u een vermoeden van broei?

  Bel direct met uw hooibroeicontroleur. Lukt dit niet? Bel met Interpolis via telefoonnummer 013 580 12 34.

  Het verhaal van Piet Zonderland

  In 2014 had Piet Zonderland last van hooibroei in zijn bedrijf.

  Hooibroei. Laat uw hooi op tijd controleren. Lees het verhaal van Piet Zonderland.