Hooibroei

  Hooibroei. Liever niet

  Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding van het hooi. Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei nadelig zijn. Want de voedingswaarde van het hooi vermindert door stijging van de temperatuur.


  U herkent broei aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en ontsnappende waterdamp.

  Hoe verkleint u de kans op hooibroei?

  • De kans op broei is groot in hooi of stro dat nat is. Probeer uw hooi of stro daarom in te pakken als het droog is.
  • Grote, strak geperste, pakken zijn gevoelig voor broei. Als u de balen op een juiste manier stapelt, verkleint u de kans op broei. Zorg voor voldoende ventilatie rondom de opslag en tussen de balen onderling. Warmte kan dan ontsnappen.

  Ronde balen stapelen

  Verklein de kans op hooibroei door het juist stapelen van hooi 


  Vierkante balen stapelen

  Verklein de kans op hooibroei door het juist stapelen van hooi

  • Broei ontstaat vaak in gemengde balen. Maakt u gebruik van een loonwerker voor het balen van uw hooi of stro? Houd de baal waarin hooi of stro van uw collega zit apart. In veel gevallen bevat de machine van de loonwerker nog hooi of stro van 1 van uw collega’s waarbij de loonwerker eerder is geweest.
  • Na augustus verandert de samenstelling van het gras, waardoor het in samengeperste vorm sneller warm wordt. Bewaar hooi dat na augustus is samengeperst altijd in folie. Dit komt de kwaliteit van het hooi ten goede en verkleint de kans op hooibroei.
  • Door de temperatuurontwikkeling regelmatig te controleren, kunt u schade aan hooistapel en gebouwen voorkomen. Een simpele manier om dit zelf te doen: steek een stuk betonijzer in het hooi, u voelt snel genoeg of dit ijzer warm wordt.
  • Hang een brandblusser in de buurt van de hooiopslag.

  Hooibroeicontroles voor klanten

  Brand die ontstaat door hooibroei is te verzekeren op de Interpolis Bedrijven Compact Polis®, rubriek brand. Wij voeren jaarlijks duizenden temperatuurcontroles uit in de opslag van hooi- en stro bij onze klanten. Preventief. Met deze hooibroeicontroles kunnen we brand voorkomen.

  Wij voeren deze controles uit bij klanten van wie in ons controlesysteem bekend is dat zij hooi en/of stro opslaan. Bij twijfel over de temperatuur van het hooi of stro kunt u altijd contact opnemen met de hooibroeicontroleur.

  Wilt u dat wij uw hooi of stro controleren?

  Meld dit dan aan uw verzekeringsadviseur.

  Hooibroei controleren met sensoren

  In 2016 startte Interpolis met verkennend onderzoek naar nieuwe technieken voor het meten van hooibroei variërend van vochtmeting tot gasmeting, de inzet van een warmtebeeldcamera en sensoren.
  In 2017 maakten we de stap om de sensortechniek voor temperatuurmeting in de praktijk te testen. Met succes, de sensoren zijn inmiddels te koop. Gebruikt u deze sensoren, dan hebt u continu inzicht, waardoor u de kwaliteit van uw hooi of stro op peil houdt.  En waardoor u de kans op hooibroei of brand kunt verkleinen. Lees meer over deze sensoren

  Controleert u hooi of stro op broei met hulp van sensoren? 
  Informeer uw verzekeringsadviseur hierover, zodat hij uw verzekering kan aanpassen. Wanneer de opslag van hooi of stro bij ons bekend is, kunt u gebruik blijven maken van hulp door een hooibroeicontroleur bij een vermoeden van broei.
  Akkerbouwer die een hooibroeicontrole uitvoert | Interpolis verzekeringen

  Martin Straathof gebruikt sensoren voor het meten van broei in hooi

  Martin Straathof runt een stal met ongeveer 60 melkkoeien en een pension voor paarden. Hij heeft een stuk natuurland dat hij gebruikt voor het verbouwen van gras en voor de weidegang van de dieren. Deze boer uit Mijdrecht maakt zelf ruwvoer voor de paarden en dat gebeurt heel precies: “Bewust hooien en gebruikmaken van de techniek, biedt mij leermomenten waar ik iets aan heb.

  Lees het verhaal van Martin Straathof, en bekijk ook het filmpje dat Martin maakte met de leverancier van de sensoren.

  Piet Zonderland: ’Ik stond te trillen op mijn benen’

  Het is 20 oktober 2014 als melkveehouder Piet Zonderland zijn vrouw hoort roepen: “Het ruikt niet zo fijn in de schuur”. Piet besluit te gaan kijken en loopt gewapend met een zaklamp over het erf. Al snel ontdekt hij hooibroei in zijn silo: “Er kwam een penetrante brandachtige broeigeur uit de silo. Het eerste wat ik deed was onze controleur bellen. Ik zou niet weten wat ik zonder hem had moeten doen”, aldus Zonderland.

  Hooibroei. Laat uw hooi op tijd controleren. Lees het verhaal van Piet Zonderland.

  Hebt u een vermoeden van broei?

  Bel direct met uw hooibroeicontroleur. Lukt dit niet? Bel met Interpolis via telefoonnummer 013 580 12 34.