Investeer in de motor van je bedrijf

'Om flexibel te kunnen inspelen op veranderingen moeten we investeren in de vaardigheden van medewerkers en werken aan een ondernemende bedrijfscultuur’. Zo luidde de stelling tijdens het event Succesvol ondernemen in de onzekere wereld van de Glastuinbouw van het TKI en Interpolis. Ondernemers Wim Peters, René Hendriks en Paul van Schie gingen hierover in gesprek met elkaar en met risicodeskundige Martin van Staveren. 

Op de foto Wim Peters: "Personeel is de motor van je bedrijf".

Wim Peters in zijn kas waar hij tomaten kweekt

“Doe je voordeel met verschillende inzichten”

Dat zegt risicodeskundige Martin van Staveren. Tijdens zijn lezing en de paneldiscussie vertelt hij over de complexe en veranderende wereld waar ook de glastuinbouw zich in bevindt. ”Wie onderneemt, neemt risico”, aldus Van Staveren. Hij riep de aanwezigen op om zich hier niet door te laten verlammen, maar juist doelgericht met deze onzekerheden en risico’s om te gaan en de aanwezige kansen te benutten. Van Staveren: “Ga terug naar de essentie. Waar gaat het eigenlijk over? Doe dit door jezelf 3 vragen te stellen. Wat is je doel? Wat is onzeker? En wat ga je doen. Doe dit niet alleen. Geef je mensen verantwoordelijkheid. Niet alleen omdat je dan zelf tijd overhoudt, maar ook omdat je zelf niet alles kan zien. Benut hen daarvoor.” Van Staveren benadrukt het belang van kwetsbaarheid en openheid: “Verschillende mensen hebben verschillende inzichten over risico’s. Doe daar je voordeel mee en maak het niet te ingewikkeld.”

Personeel is de motor van je bedrijf

Een open en eerlijke manier van communiceren waar mensen zich veilig bij voelen en waar iedereen zijn inbreng heeft en gewaardeerd wordt, dat is wat Wim Peters (Wim Peters Kwekerijen) belangrijk vindt. “Personeel is de motor van je bedrijf. Wij doen er alles aan om onze ondernemende bedrijfscultuur in stand te houden.” In 2016 vernietigde hagel het complete bedrijf van Peters. “In het jaar dat er geen productie was, hebben wij tijd gestoken in de reorganisatie en professionalisering van ons bedrijf. Vooral het personeel kreeg aandacht, bijvoorbeeld met een assessment voor het kaderpersoneel. We weten van iedereen wat zijn sterke en minder sterke punten zijn” aldus Peters. "Daar plukken we nu de vruchten van."

Betrouwbare mensen die verantwoording willen nemen

Binnen het tomaten- en sorteerbedrijf van Paul van Schie is het investeren in de vaardigheden van medewerkers lastiger, maar niet onmogelijk. Vanwege de hoge piek in de zomer en het dal in de winter is er een wisselende hoeveelheid personeel. De ondernemer werkt veel met uitzendkrachten. Toch beaamt hij dat ook binnen deze flexibele groep mensen komen ‘boven drijven’. “Door hen meer verantwoording te geven, blijven ze langer en ontwikkelen zij verder. Het is fijn om met betrouwbare mensen te werken die zelf het initiatief willen nemen bij belangrijk werk als bedienen van machines, klaarmaken van orders en goed en zorgvuldig uitvoeren van controles.”

Op de foto: Wim Peters, Martin van Staveren, René Hendriks en Paul van Schie

Wim Peters, Martin van Staveren, René Hendriks en Paul van Schie

Welke stappen zet je nou zelf? Vertrouwen geven is belangrijk

René Hendriks is ook enthousiast over zijn medewerkers. “Wij investeren bewust in jonge mensen om verdere stappen mee te maken. Dan is het ook goed dat je weet wat je zelf wilt. Welke stappen zet je nou zelf? Vertrouwen geven is belangrijk.” Binnen zijn bedrijf Optiflor draait het project ‘Next generation’. “Niet alleen met onze kinderen, maar ook met andere jonge mensen” aldus Hendriks. “Wij werken graag met die nieuwe generatie samen. Een deel van deze mensen wil op termijn mogelijk mee ondernemen, zodat het bedrijf door kan groeien en expertise aan zich kan binden. Dat is leuk om te zien!” Zelf doet hij veel aan assortiment- en productontwikkeling. “Daarvoor verzamel ik goede mensen om me heen, want je activiteiten loslaten is best moeilijk. Als je zaken uit handen durft te geven, pakken mensen hun verantwoordelijkheid en nemen hun eigen beslissingen. Ze presteren soms wel meer dan je van te voren verwacht had. En dan kan je je zelf weer richten op andere zaken.” Met een lach: “zoals bijvoorbeeld risicomanagement”.

Wie onderneemt, neemt risico’s. En gelukkig zijn die goed te managen

“De kunst is om de kansen en risico’s in kaart te brengen en duidelijk te krijgen wat je er zelf aan kunt doen. Klinkt eenvoudig en dat is het ook.” aldus Martin van Staveren. Tijdens de Online MeetUp HortiRisk, dat door Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en met steun van Interpolis werd georganiseerd op vrijdag 29 januari, praatte hij de 100 deelnemers bij over succesvol ondernemen in een onzekere wereld. Aan de hand van pittige stellingen - Zonder rampen komt onze sector niet in beweging! - ging hij met de ondernemers in gesprek over de aanpak van kansen en onzekerheden.

Kijk de Online MeetUp HortiRisk terug.