'Om flexibel te kunnen inspelen op veranderingen moeten we investeren in de vaardigheden van medewerkers en werken aan een ondernemende bedrijfscultuur’. Zo luidde de stelling tijdens het event Succesvol ondernemen in de onzekere wereld van de Glastuinbouw van het TKI en Interpolis. Ondernemers Wim Peters, René Hendriks en Paul van Schie gingen hierover in gesprek met elkaar en met risicodeskundige Martin van Staveren.
Op de foto Wim Peters: "Personeel is de motor van je bedrijf".
Dat zegt risicodeskundige Martin van Staveren. Tijdens zijn lezing en de paneldiscussie vertelt hij over de complexe en veranderende wereld waar ook de glastuinbouw zich in bevindt. ”Wie onderneemt, neemt risico”, aldus Van Staveren. Hij riep de aanwezigen op om zich hier niet door te laten verlammen, maar juist doelgericht met deze onzekerheden en risico’s om te gaan en de aanwezige kansen te benutten. Van Staveren: “Ga terug naar de essentie. Waar gaat het eigenlijk over? Doe dit door jezelf 3 vragen te stellen. Wat is je doel? Wat is onzeker? En wat ga je doen. Doe dit niet alleen. Geef je mensen verantwoordelijkheid. Niet alleen omdat je dan zelf tijd overhoudt, maar ook omdat je zelf niet alles kan zien. Benut hen daarvoor.” Van Staveren benadrukt het belang van kwetsbaarheid en openheid: “Verschillende mensen hebben verschillende inzichten over risico’s. Doe daar je voordeel mee en maak het niet te ingewikkeld.”
Binnen het tomaten- en sorteerbedrijf van Paul van Schie is het investeren in de vaardigheden van medewerkers lastiger, maar niet onmogelijk. Vanwege de hoge piek in de zomer en het dal in de winter is er een wisselende hoeveelheid personeel. De ondernemer werkt veel met uitzendkrachten. Toch beaamt hij dat ook binnen deze flexibele groep mensen komen ‘boven drijven’. “Door hen meer verantwoording te geven, blijven ze langer en ontwikkelen zij verder. Het is fijn om met betrouwbare mensen te werken die zelf het initiatief willen nemen bij belangrijk werk als bedienen van machines, klaarmaken van orders en goed en zorgvuldig uitvoeren van controles.”
Op de foto: Wim Peters, Martin van Staveren, René Hendriks en Paul van Schie
“De kunst is om de kansen en risico’s in kaart te brengen en duidelijk te krijgen wat je er zelf aan kunt doen. Klinkt eenvoudig en dat is het ook.” aldus Martin van Staveren. Tijdens de Online MeetUp HortiRisk, dat door Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en met steun van Interpolis werd georganiseerd op vrijdag 29 januari, praatte hij de 100 deelnemers bij over succesvol ondernemen in een onzekere wereld. Aan de hand van pittige stellingen - Zonder rampen komt onze sector niet in beweging! - ging hij met de ondernemers in gesprek over de aanpak van kansen en onzekerheden.