Het bouwen en vernieuwen van stallen is een proces
Pluimveehouder Etienne Kessels: "Ons bedrijf is brandveilig en toekomstproof door de keuzes die we maken met de mensen om ons heen."
Etienne Kessels is zoon van 1 van de eigenaren van Van der Linden Poultry Products, een familiebedrijf dat werd opgericht in 1876. Op 5 locaties houdt de ondernemer vleeskuikens. Naast de opgroei van eigen kuikens heeft het bedrijf een voerfabriek en slachterij.
Etienne Kessels: "We volgen onze ideeën en kijken naar de toekomst, zo maken we keuzes waar we achterstaan."
"Voor de aanvraag van de vergunning zijn de stallen ingetekend op een plattegrond met daarbij aangegeven de emissiepunten en de plaats van de verwarming. We waren al op deze locatie gevestigd, dus de vergunning aanvraag hadden we met een jaar rond", zo begint deze ondernemende pluimveehouder zijn bouwverhaal. "Vervolgens is de ruwbouw van een kippenstal vrij eenvoudig. Het gaat dan vooral over materiaalkeuzes en kosten. In de inventaris zijn er wel veel keuzes te maken."
"Ik heb verschillende stallenbouwers en aannemers vergeleken en gekozen vanuit een goed gevoel. Vertrouwen, ervaring en kosten, dat is wat telt."
Voor de nieuwe stallen wilde Etienne geen 'fire defender': "Deze rode buis langs de stal kan een blusgordijn van water maken. Het verandert het aanzicht van de stal en was niet mijn 1e keus, compartimenteren bleek een goedkopere oplossing. Bij de nieuwbouw kozen we daarom voor meer afstand tussen de stallen. Er staan 3 stallen op 7 meter afstand van elkaar. Na 10 meter volgen dan de volgende 3, die weer op 7 meter afstand van elkaar staan."
"Tijdens mijn onderhandelingen met de aannemer was de risicodeskundige van Interpolis bereikbaar om mee te denken over materiaalkeuzes en kosten."
Etienne koos voor glaswol in zijn dakconstructie: "Ik keek vooral naar de isolatiewaarde. Het is wat duurder, maar de prijzen van de PIR-platen stijgen ook door schaarste van grondstoffen uit China. Isolatiemateriaal met brandklasse A is onbrandbaar en gunstiger in premie voor de verzekering."
"Ik wil niet in het nieuws komen met een afgebrande stal. Ik zorg in de eerste plaats goed voor de dieren, maar ook voor mijn bedrijf en het imago van de sector."
Etienne vervolgt: "De opbouw van stallen bestaat verder uit een betonnen vloer, een stalen geraamte en prefab wanden met een daglichtvoorziening van dubbel kunststof. De wanden zijn geïsoleerd met tempex en volledig afgedicht. In de basis is er eigenlijk niets brandbaars aan, alleen de stalinrichting met strooisel en dieren, dat is brandbaar. In de stallen hebben we daarom kachels met een gesloten verbranding. De elektrische installatie staat in een technische ruimte, van daaruit regelen we ook het voer en water."
"We bewaken de stallen goed met temperatuurvoelers, branddetectie en alarmering."
"Het klimaatalarm checken we iedere dag en de noodstroomvoorziening testen we wekelijks. Het alarm belt uit naar de bedrijfsleider en als die niet opneemt naar mij", vertelt Etienne. "Er kunnen 5 telefoonnummers in de bellijst. De risicodeskundige van Interpolis vindt het verstandig om daar nog een vaste lijn aan toe te voegen, omdat GSM in buitengebied niet altijd goed bereikbaar is en de mobiele telefoon leeg kan raken."
"Menselijk handelen is een belangrijke factor, dat geldt voor onderhoud en hygiëne."
"Na elke ronde wordt het hier goed schoongemaakt. We inspecteren dan ook het dak. Of alles nog goed dicht zit, want met glaswol heb je meer kans op ongedierte. Verder ben ik blij als mijn personeel hier zelf dingen oplost." Dat brandveiligheid in kleine dingen zit realiseert de ondernemer zich ook: "Het meenemen van een brandblusser als je gaat slijpen is een simpele voorzorgsmaatregel. En een blustraining is misschien nog wel een keer leuk om te doen en goed voor het bewustzijn."
Wim Niessen is risicodeskundige bij Interpolis en mocht Etienne begeleiden tijdens de bouw.
Wim: "Dit is gewoon een mooi bedrijf met management dat kiest voor veel veilige oplossingen. Het is goed dat Etienne zijn ervaringen ook wil delen, dat inspireert anderen. Vanuit brandveiligheid is het grootste risico dat ik voor zijn stallen nog kan bedenken een directe inslag van bliksem. Met goede alarmering om dat snel op te merken en voorzieningen om brand te beheersen, doet hij alles wat kan om voorbereid zijn op zelfs de meest extreme toevalligheid!"
Heb jij stalbouw plannen?
Betrek je verzekeringsadviseur er dan bij. Die kan je adviseren en in contact brengen met een risicodeskundige van Interpolis. Zo heb je toegang tot veel kennis over brandveilige stallenbouw en preventie mogelijkheden, om zowel een nieuwe als een bestaande stal brandveilig te maken.
Ook interessant voor jou?
'Met brandveiligheid moet het goed zitten in de stal'
Lees het artikel op Boerderij.nl.
Heb je bouwplannen?
Vraag Interpolis om advies, wij helpen je om veilige keuzes te maken.
Een veilige stal
Laat je inspireren door onze tips en adviezen voor een veilig en stevig gebouw.