Ervaringen hooibroeiadviseur

Hooibroeiadviseur Petra Weiden heeft een groot, uitgestrekt werkgebied in Twente. Ze bezoekt bedrijven preventief en staat paraat om snel te handelen als ondernemers hun hooi niet vertrouwen. Ze vertelt over haar ervaringen.

Onze hooibroeiadviseurs zijn weer begonnen

Interpolis voert jaarlijks duizenden temperatuurmetingen uit in de opslag van hooi en stro. Preventief. Omdat deze metingen branden kunnen voorkomen. De hooibroeiadviseurs zijn vorige maand weer gestart. Petra Weiden keek de kunst af van haar vader en is nu zelf hooibroeiadviseur.  
 
Petra voert voor het 2e jaar hooibroeiadvies- en controles uit. Dit doet zij naast haar werk als verpleegkundige. Haar ouders hebben een boerenbedrijf. Petra nam het stokje dan ook over van haar vader Alphons Weiden, die maar liefst 50 jaar hooibroeicontroleur was. Als kind ging ze al af en toe met haar vader mee. 
 
“Ik ben de enige vrouwelijke hooibroeiadviseur. Soms is de 1e indruk van ondernemers ‘wat komt die dame hier doen?’. Maar er werken steeds meer vrouwen in de agrarische sector, dus zo bijzonder is dat ook weer niet. Ook krijg ik wel eens te horen ‘hoe is het met je vader?’ omdat mijn vader jarenlang kwam bij bedrijven waar ik nu kom."
 
Petra heeft een groot, uitgestrekt, werkgebied in de regio Twente. Ze krijgt een overzicht van bedrijven die ze preventief bezoekt. Daarlangs maakt ze haar ronde. En als een ondernemer het hooi niet vertrouwt, kan hij altijd de hooibroeiadviseur bellen. “Je ziet dit vaak als het een tijdje warm is geweest. Vorige week nog kreeg ik een ‘noodvraag’ van een ondernemer die zijn hooi niet vertrouwde. Ik ben dezelfde dag langsgegaan, het hooi was warm. Gelukkig zat die warmte alleen aan de buitenkant, dat leverde geen probleem op."
Hooibroeicontroleur Petra Weiden

Het is warm – of niet

“Aan hooibroei zelf verandert niet zoveel. Het is wat het is. Warm of niet.  De innovaties – zelf meten met sensoren – nemen toe. Als je stal vol staat met grote balen, kun je dat zelf niet controleren. Dan is een sensor handig. Ik heb er zelf weinig ervaring mee. Ik heb foldermateriaal en een sensor bij me, dus kan het te allen tijde laten zien. Ik klim nog steeds regelmatig met een ladder omhoog bij een hooizolder. En dan let ik wel goed op mijn eigen veiligheid!" 

Leuke gesprekken

“Ik kom op de verschillende bedrijven waar alles prima op orde is. Dan moet ook wel omdat er veel regelgeving is. Soms kom ik op een heel klein bedrijfje, er is veel variatie. Maar waar ik ook kom, ik heb vaak leuke gesprekken. Het scheelt dat ik op een boerderij ben opgegroeid. Ik weet daarom van veel dingen wel wat af, dat maakt een gesprek makkelijker. Als collega’s in de zorg vragen of ik een leuke vrije dag heb gehad, is mijn antwoord dat ik ‘de boer op ben geweest’. Een leuke combinatie van activiteiten, die goed in te passen is tussen mijn werk en mijn gezin.”

Hoe verklein je de kans op hooibroei? 

(Hooi)Broei staat op plek 4 van de bekende oorzaken van stalbrand. Met preventie is veel mogelijk om brand te voorkomen of te beperken.

Lees onze preventieve tips op www.interpolis.nl/hooibroei