Zonnepanelen op je kasdek. Een kans bij de juiste montage

Voorkom problemen en maak gebruik van zonnepanelen kasdeksystemen

Investeren in zonnepanelen is aantrekkelijk

Het levert direct geld op en je draagt bij aan duurzame energie. Een mooi streven waar wij als Interpolis jou graag bij helpen. Helaas komen wij situaties tegen waarbij zonnepanelen worden bevestigd in bestaande kasdeksystemen. Omdat de zonnepanelen niet goed passen in de aanwezige roeden neemt de kans op schade toe. Gelukkig zien wij ook zonnepanelen kasdeksystemen op de markt komen, waardoor zonnepanelen op een juiste manier in het kasdek bevestigd kunnen worden. Dit zijn dekroedensystemen met een rubberen inleg. Bij een juiste installatie gaan je zonnepanelen langer mee én voorkom je schade.
Zonnepanelen op kas. Kasdeksystemen voor kasdek

Wees kritisch en schakel deskundigen in om je te helpen

Dat zegt ook Theo Herngreen, hij is technisch specialist glastuinbouw bij Interpolis. “In de praktijk merken wij dat niet elke oplossing toekomstbestendig is en panelen ondeugdelijk gemonteerd worden. Ik kom veel verschillende systemen tegen. Laat je vooraf goed informeren over zonnepanelen.” 

Let op bevestiging, weersbestendigheid en daarmee levensduur 

Theo: “Het bestaande kasdeksysteem is niet voor zonnepanelen ontworpen. Er ontstaan problemen als de zonnepanelen hierin worden gemonteerd. Die zijn dan niet weerbestendig en dat heeft gevolgen voor de levensduur. Dan is goedkoop echt duurkoop.“

Het plaatsen in het bestaande kasdeksysteem levert de volgende problemen op:

 • Ontwerp:
  • Het bestaande kasdeksysteem is ontworpen op floatglas. Zonnepaneelglas is vaak dikker waardoor het niet goed in de roede past.
  • Een oud kasdeksysteem is meestal niet 'plaatsvast' in de goten en de nok of de 'moment vaste nokverbinding' ontbreekt. Hierdoor bewegen de roeden.
  Daardoor ontstaat spanning in het zonnepaneel. Dit kan onder weersinvloeden (wind, sneeuw of hitte) of bij het reinigen van het kasdek leiden tot zichtbare en onzichtbare breuken (microcracks) in het zonnepaneel. 
 • Levensduur:
  Zonnepanelen gaan qua levensduur langer mee dan het kasdek waarin zij worden gemonteerd. Het is daarom niet verstandig om zonnepanelen in een bestaand kasdeksysteem te plaatsen. 

 • Reparatie:
  Bij een bestaand kasdeksysteem is er geen mogelijkheid om de roede van boven los te schroeven. Hierdoor is de vervanging van beschadigde zonnepanelen moeilijk en arbeidsintensief. 

Hiervoor zijn oplossingen als dekroedensystemen voor zonnepanelen

Schakel bij aanschaf en aanleg een deskundige installateur in. Hij zal je wijzen op een zonnepanelen kasdeksysteem. Bij deze oplossing liggen de boven- en onderkant van de zonnepanelen in een beschermende afdekking die de druk verdeelt. Dit beperkt de kans op schade waardoor de zonnepanelen langer mee gaan.

Preventie is ook nodig om je kas met zonnepanelen te verzekeren

Ga je zonnepanelen aanleggen? Kies voor veiligheid en een juiste montage. Wij geven je graag inzicht in alle preventie die nodig is om je kas of gebouw met zonnepanelen te verzekeren. Meer preventietips lees je hier: 

Ga je investeren in zonnepanelen en wil je dat Interpolis meedenkt?

Neem contact op met je verzekeringsadviseur. Hij of zij kan je in contact brengen met een glastuinbouwspecialist bij je in de buurt.
Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen, aanleggen en installeren

Wil je op je agrarische bedrijf zonnepanelen aanleggen? Wees kritisch en neem een deskundige installateur in de arm. Lees onze tips voor een optimaal rendement van je zonnepanelen, op een veilige manier.
Vrouw zit gehurkt bij een waterbassin

Zonnepanelen op waterbassins

'Een oppervlakte dubbel gebruiken, zowel voor wateropslag als voor het opwekken van stroom. Om hier maximaal rendement uit te kunnen halen, adviseer ik je om vooraf goed na te denken over aanschaf, aanleg en onderhoud.' Lees de tips van Hannah Joosen, technisch specialist glastuinbouw.
Dak van een kas. Gebruik onze checklist voor kasonderhoud

Checklist kasonderhoud

Om een kas sterk te houden is onderhoud nodig. Want een schade begint altijd op de zwakste plek van de kas. Interpolis maakte de Checklist Kasonderhoud.