Bliksem en inductie

Tips voor landbouw, veehouderij en glastuinbouw

Blikseminslag en inductie veroorzaken veel schade aan elektronica

De automatisering bij agrarische bedrijven neemt toe. De toenemende afhankelijkheid van automatisering en mechanisering vraagt om maatregelen om de kans op storing door bliksem of inductie te verkleinen.

Wat is het gevaar van bliksem en inductie?

Bliksem is te vergelijken met kortsluiting en kan direct inslaan in een pand of op een terrein. Bijvoorbeeld in een lantarenpaal of vlaggenmast. De ontlading van de bliksem kan een magnetisch veld opwekken waardoor inductie (overspanning van het elektriciteitsnet) kan ontstaan. Omdat bedrijven via veel geleidende netten (elektra, gas, telefoon, datakabels, prikkeldraad) zijn verbonden met de omgeving, kan ook een blikseminslag op afstand schade veroorzaken.

Met een goede voorbereiding verklein je de kans op een storing

Zorg voor een goede overspanningsbeveiliging, hiermee verklein je de kans op schade aan je apparatuur en gevolgschade in je bedrijfsprocessen.

Tip 1: Wees voorbereid
 • Maak regelmatig, het liefst dagelijks, kopieën van computerprogramma’s en belangrijke bestanden. Denk hierbij aan financiële gegevens, de bedrijfsspecifieke software en meetgegevens. Bewaar deze kopieën op een ’drager’ die nergens aan vast zit. Zorg voor een veilige plek, het liefst op een andere locatie.
 • Zorg dat bij de bouw alle stroom geleidende delen (betonmatten en spanten) aan elkaar verbonden worden (vereffenen) en dat alles wordt geaard. Zo verklein je de gevolgen van overspanning en inductie. Van koeien is bekend dat ze gevoelig zijn voor lekspanning. Ze willen dan de melkstal niet in. Als lekspanning de oorzaak is, kan aarding en vereffening de oplossing zijn voor dit probleem. Ook na de bouw is het vaak nog wel (beperkt) mogelijk om geleidende delen te verbinden. Vraag je installateur om advies.
 • Installeer overspanningsbeveiliging op alle inkomende stroom geleidende delen.
 • Veel installaties worden automatisch aangestuurd. Zorg dat de installatie bij uitval van de elektronische aansturing toch zijn werk kan doen, door over te gaan op handmatige bediening.
 • Als er iets kapot gaat, wil je dit snel repareren. Zorg dat je kritische onderdelen voor je installatie op voorraad hebt.
 • Bespreek met je installateur hoeveel tijd nodig is om een kapotte installatie weer draaiend te krijgen. Weet wat je in zo’n situatie zelf kunt doen en maak afspraken over hulp die je nodig hebt van je installateur.
Tip 2: Blijf tijdens een onweersbui alert of je alarmering wel werkt
 • Is je bedrijfsvoering afhankelijk van alarmering? Controleer de werking van de alarmkiezer, zodat je weet dat je de alarmen blijft ontvangen. Lees ook onze tips over regelapparatuur en alarmering in de veehouderij.
 • Ben je op afstand? Bel dan de alarmkiezer. Als je deze bereikt weet je dat de alarmkiezer functioneert.
 • Controleer de apparatuur die je processen aanstuurt.
 • Blijf je belangrijke apparatuur, zoals je meetinstallaties, controleren.
 • Installeer een onweersalarm app die je waarschuwt voor naderend onweer en de intensiteit van de bliksem aangeeft.
Tip 3: Controleer na de onweersbui of je apparatuur nog goed werkt Vooral apparaten met printplaten zoals alarminstallaties, telefoonkiezers en procescomputers zijn zeer gevoelig voor inductie.

Meer informatie?

Lees meer tips om de overlast door bliksem of inductie te verkleinen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met je verzekeringsadviseur.