Brandveiligheid in de akkerbouw

Werken aan kwaliteit en continuïteit gaan samen op. Iedereen kent bollenbedrijven die een brand of andere bedrijfsschade meemaakten. Je ziet dan dat de gevolgen er flink inhakken. Lees onze tips over hoe je met risico's omgaat.

'Hoe richt je als bollenkweker of -broeier je bedrijfsvoering zo in dat je een brand voorkomt of de gevolgen beperkt?'

Dat vroegen we Melissa van de Kam-Jacobs, sectormanager agrarisch bij Interpolis, tijdens de Vaktentoonstelling.

“Interpolis steunt de Vaktentoonstelling als sponsor van de Interpolis Tulpenprijs. De kennis die hier samenkomt, helpt de sector verder. Wij zijn trots op deze sector die zo hard werkt aan zijn toekomst. Daarom ondersteunen wij deze kwaliteitsprijs graag."

Meedenken over veilig ondernemen

"Wij helpen individuele ondernemers bij het inzichtelijk maken van hun bedrijfsrisico’s. Vooral door met hen mee te denken over veilig ondernemen. Het draait om de productie, die moet veilig zijn.

Verduurzamen is belangrijk, maar veilig ondernemen ook. Daar komt veel bij kijken. Leg je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van je schuur, dan moet dat dak daarvoor geschikt zijn. Maar ook de installatie van de zonnepanelen moet veilig gebeuren. Daarover moet je vooraf de leverancier en de installateur, maar ook de verzekeraar kritisch bevragen. Dat is beter dan dat de verzekeraar een onveilig aangebrachte installatie moet afkeuren of, nog erger, dat er schade ontstaat.

Interpolis weet veel over het veilig bouwen en inrichten van bollenbedrijven. Ondernemers benutten die kennis gelukkig steeds vaker. Daardoor staan ze sterker in het gesprek met leveranciers en installateurs."

Alles gaat sneller met meer automatisering

“Toepassing van technieken helpt de bedrijfsvoering. Elke ondernemer zit zelf aan het stuur in veiligheidszaken. Hoe organiseert hij voor zichzelf en zijn medewerkers veilige werkmethodes en controlemechanismes zodat de bedrijfsvoering zonder verstoringen of stilstand vlekkeloos verloopt? Daarover praten we vaak met ondernemers.

Een bekend voorbeeld is de plaats van de kisten en kratten op het bedrijf in relatie tot brandgevaar. Als je weet welk risico de opslaglocatie heeft, kies je bewuster. Ik vergelijk het vaak met ziektes en plagen. Elke bollenkweker doet er alles aan om die uit zijn gewas te houden. In zijn bedrijfsvoering en werkmethodes moet hij net zo alert zijn als het gaat over bedrijfsveiligheid. Veel ondernemers zijn daarmee hard aan de slag, maar er valt nog veel te winnen."

Onze risicospecialisten denken met ondernemers mee over ‘in bedrijf blijven’

Dat gaat verder dan verzekeren. Ze bezoeken bedrijven en adviseren daar fris, onafhankelijk en deskundig over wat ze aantreffen. De ondernemer bepaalt dan zelf welke maatregelen hij neemt. Wij zien bijvoorbeeld regelmatig dat ondernemers al hun voorraad op één locatie opslaan. Als er iets gebeurt, dan zijn zij in één keer alles kwijt. Alle in de veredeling gestoken tijd en energie is dan verloren. Slimmer is het om na te denken over spreiding van je teelt.

Preventie is een kwestie van nuchtere bedrijfsvoering

Over brandveiligheid is veel te vertellen. Al jaren laten bollentelers hun elektrische installaties keuren. Dat leidde al tot minder branden. Blijf je realiseren dat een vijfjaarlijkse keuring een momentopname is. Preventie, ook brandpreventie, is een kwestie van nuchtere bedrijfsvoering, maar dat moet je dan wel doen!

Bouwplannen of advies nodig?

Je adviseur kan je in contact brengen met één van onze risicospecialisten.