Uniek bedrijf vraagt om unieke oplossing

Aardappelveredelaars Hans en Karel Biemond denken in mogelijkheden. Ze schakelden een architect in om hun nieuwbouwplannen om te zetten in een bijzonder gebouw dat past bij hun bedrijf. Het resultaat? Een breedkapkas bovenop hun schuren. Zowel de veredeling, als het telen en bewaren, maar ook bereiden en testen van hun aardappels doen zij op 1 locatie. Als je geen regulier bedrijf runt, zijn maatwerkoplossingen nodig. Erwin Braak is brandveiligheidsdeskundige bij Interpolis en adviseerde deze ondernemers. Het resultaat: een brandveilig bedrijf. Hiervoor was een technisch hoogstandje en een goede samenwerking met de juiste partijen nodig.

'We moeten vooruit'

De ondernemers waren er al snel uit dat hun bedrijf alleen met nieuwbouw toekomstbestendig kon worden. Daarom sloopten ze de oude schuren met aardbevingsscheuren en asbest, en gingen volop voor de nieuwbouw. 'We moeten doorgaan om onze positie in de markt te houden'. De nieuwe schuren zijn geschikt voor grote kuubskisten en machines. Er is een keuken om de aardappels te koken en bakken. In de kas bovenop de schuur worden nieuwe aardappelrassen veredeld, gezaaid en getest.  

Brandmuur ontbrak, dat vroeg om een creatieve oplossing

Brandveiligheidsdeskundige Erwin Braak van Interpolis was als bouwkundige en fire safety engineer* betrokken bij de bouwplannen. Door omstandigheden tijdens de bouw, ontbrak bij oplevering de brandmuur. Die is nodig om de omvang van een eventuele brand te beperken. Het achteraf aanbrengen van zo’n muur is een kostbaar grapje, omdat de draagconstructie van het gebouw daarvoor aangepast moet worden. Erwin ging op zoek naar een alternatief.

Hogedruknevelsysteem detecteert en blust, hierdoor blijft het gevolg van een brand beperkt

Samen met Jurnjan van Bremen van MJTech en Elzo Dik van Elotec ontwierp hij een hogedruknevelsysteem voor de loods. Dit is een goed alternatief voor de brandmuur. Het systeem detecteert een brand en blust direct. Door de nevel zet het water uit in omvang. Hierdoor verdwijnt het zuurstof en dooft de brand. In de akkerbouw zijn Hans en Karel Biemond de eerste ondernemers die een hogedruknevelsysteem op hun bedrijf hebben. Het systeem wordt ook bij andere bedrijven toegepast, maar het blijft altijd maatwerk. 

Brandproef als ultieme test

Een brandproef is een praktijktest. Hiermee kun je testen of de verschillende deeloplossingen goed samenwerken. Ook de brandproef is maatwerk. Die moet passen bij de ruimte waarin de brand ontstaat. Hoe groter de ruimte, hoe meer vuur je mag hebben voordat je in de problemen komt. Wat we aanleggen is goed doordacht, doorgerekend en op onderdelen al getest. Als de brandproef op het bedrijf zelf slaagt, weet je dat het goed zit.

Op dit bedrijf kwamen veel dingen bij elkaar en nu werkt het perfect 

De ondernemers willen graag dat de brandveiligheid in orde is. Ze zijn blij met de oplossing en de uitvoering hiervan. En ze blijven meedenken en meedoen. Zo hebben ze een eigen bron met tussenvat aangelegd, waaruit het water kan worden opgepompt.

Techniek biedt mogelijkheden, maar blijft maatwerk

Het hogedruknevelsysteem biedt mogelijkheden, maar is nog niet voor iedereen weggelegd, geeft Erwin aan. Ondanks de redelijk dure aanschaf, kan het ook als alternatief dienen voor een dure installatie of constructie. Erwin denkt dan bijvoorbeeld aan het gebruik van minder (dure) heipalen of minder (zwaar) steenwol.
Erwin Braak is brandveiligheidsdeskundige bij Interpolis en adviseert ondernemers in de agrarische sector. De bouwkundig ingenieur is gespecialiseerd in Fire Safety Enginering (FSE). Dit betekent dat hij complexe brandveiligheidsvraagstukken kan oplossen door breder te kijken dan de standaard brandvoorzieningen vanuit het Bouwbesluit.

Ook interessant:

Plaatje van een ontruimingsplattegrond

Heb je bouwplannen?

Vraag Interpolis om advies, wij helpen je om veilige keuzes te maken.
Hogedrukwatermistsysteem in een gebouw

Hogedrukwatermistsysteem succesvol in kippenstal

Erwin Braak, brandveiligheidsexpert bij Interpolis, was betrokken bij het ontwerp en de aanleg van een uniek systeem in een pluimveestal. Lees zijn verhaal.
Brandproef met sprinklers in een kas

Kunnen sprinklers dieren redden?

“Zet een stel vakidioten bij elkaar en een brandveilige stal is echt mogelijk.” Lees meer over het resultaat van een bijzondere samenwerking.