Onderhoud

Interpolis denkt graag mee over het uitvoeren van onderhoud. Lees de tips over hoe je door uitvoeren van onderhoud stilstand kunt voorkomen, brandveiligheid vergroten en je afzet veilig stelt.

"We maken een plan"

Dat zegt fresiateler Theo Akerboom. Zijn afwegingen om onderhoud uit te voeren, zijn gebaseerd op optimale productie en rendement. Hij wil graag stilstand voorkomen en de brandveiligheid vergroten om zijn afzet veilig te stellen. “Ik dwing mezelf om mijn administratie op orde te houden, want pas als je een onderhoudsplan maakt krijgt het status”.

Hoe pak je dat aan? Goed onderhoud heeft veel voordelen. Zo zijn er in de afgelopen jaren aanzienlijk minder watersilo’s geklapt door regelmatige keuringen, en zijn door de uitvoering van elektrakeuringen minder branden ontstaan. Hoe zorg je voor een veilig gebouw en goed functionerende apparatuur? Gewoon doen? Laat je je helpen?

Onderhoud kas

Kassen blijven steeds langer staan en worden intensiever gebruikt. Storm, regen en vorst kunnen invloed hebben op de kwaliteit van je kas of bedrijfsgebouw. Controleer je kas of bedrijfsgebouw daarom regelmatig. Let bijvoorbeeld op weggespoelde grond rondom je kas, verzakkingen van je leidingen, gebroken ruitjes en lekkages.

Om de kas sterk te houden is onderhoud nodig. Want een schade begint altijd op de zwakste plek van de kas. Interpolis maakte de Checklist Kasonderhoud. Dit deden we samen met Glastuinbouw Nederland, AVAG en CSG. De lijst is getoetst door TNO Bouw. Op deze lijst staan de elementen die van belang zijn om kassen sterk te houden. In het vakblad Onder Glas van mei 2019 lees je hier meer over.

Wil je meer weten?

Onderhoud assimilatiebelichting

De belichtingsinstallatie heeft, net als andere elektrische installaties, inspectie en onderhoud nodig. Je verkleint hiermee niet alleen de kans op stilstand of brand. Met een goed onderhouden installatie blijft je lichtopbrengst op peil, voorkom je energieverlies en blijf je in bedrijf.

Wil je meer weten?

Onderhoud elektra

De elektrische installatie is essentieel voor bijna alle apparaten in je bedrijf. Door deze goed te onderhouden verklein je de kans op uitval en brand. Een elektrakeuring geeft inzicht in de onderhoudstoestand van je installatie én in de maatregelen die je moet nemen.

Wil je meer weten?

Onderhoud WKK  en generatorschakelaar

Als je warmtekrachtkoppeling (WKK) of middenspanningsinstallatie uitvalt, komen je bedrijfsdoelstellingen in gevaar. Want zonder licht en warmte vertraagt je productie. Daarom is het belangrijk om de kans op stilstand te verkleinen. Let hierbij ook op het onderhoud van de generatorschakelaar, deze is aan slijtage onderhevig. 

Wil je meer weten?
  • Bekijk het dossier WKK met tips wat je zelf kunt doen én een checklist voor je onderhoudscontract.

Onderhoud Watersilo

Als een watersilo verzwakt is, is de kans op openbarsten groot. De oorzaak van roest aan de binnenkant is meestal lekkage door slijtage van het silofolie of een hoge grondwaterstand. Helaas is roest niet altijd van de buitenkant te zien. Een keuring van je silo geeft inzicht in de kwaliteit. Controleer zelf de watersilo minstens 2 keer per jaar en laat je watersilo vanaf het 7e jaar elke 2 jaar inspecteren.

Wil je meer weten?
Bekijk wat je zelf kunt doen

Rookgasreiniger

Een goed onderhouden rookgasreiniger verkleint de kans op gewasschade en houdt je productie op peil.

Wil je meer weten?
Lees wat je moet weten over het onderhoud van de rookgasreiniger