Luchtramen kunnen vastvriezen bij temperaturen rond het vriespunt.

Lees wat je kunt doen om dit te voorkomen.
Het vastvriezen van luchtramen komt onder andere door uitstraling, en door isolatie van de schermen naar onderen toe. Dit is het geval bij nachtvorst. Door meerdere schermen en dichter wordende kassen is het vaker kouder boven het bovenste scherm. Hierdoor kunnen de rubbers van de luchtramen vastvriezen aan de aluminium kasdekken. Theo Herngreen, technisch specialist glastuinbouw: 'Elk jaar komt het voor dat luchtramen worden opengezet zonder dat ondernemers in de gaten hebben dat ze bevroren zijn. Het temperatuurverschil tussen de kaslucht en de ramen is groot, en de temperatuurvoelers of aparte meetboxen hangen niet altijd boven het scherm. De rubbers van de luchtramen beschadigen hierdoor, of nog erger: het luchtmechaniek en de opdrukkers zijn vervormd of gebroken.'
Kromgetrokken opdrukkers van de luchtramen in het dak van een glazen kas.

Het gevolg: veel schade en vertraging van productie.

Als de luchtramen vastgevroren zitten aan het kasdek, kan het luchtmechaniek met de trek-/duwbuis vervormd zijn en kunnen de opdrukkers kapot zijn. Hierdoor is het hele luchtmechaniek kapot en kunnen luchtramen niet meer open. Als dan ook luchtramen kapot gaan, kan bij groente (bijvoorbeeld tomaten) 6 weken niet geoogst worden in verband met de voedselveiligheid. Dit is een enorme schade. Het duurt een paar weken voordat de opdrukkers en het luchtmechaniek hersteld zijn. De bestelling van materialen en het demonteren en monteren van de mechaniek kost tijd. Hierdoor is het kasklimaat niet goed te regelen.

De oplossing is eenvoudig: meet de temperatuur ook boven het scherm.

Dat kan eenvoudig door daar ook een temperatuurvoeler te hangen. Ook een temperatuurvoeler aan het aluminium deksysteem geeft veel inzicht in de temperatuur van het dek. Je weet dan wanneer je de luchtramen veilig kunt openen.

Laat de temperatuur boven het scherm niet onder de +4°C komen.

Dit geldt zeker in de vroege ochtenduren. Let op: +4°C is een advies, afhankelijk van het winterse weer kan het in jouw situatie anders zijn. Houd de temperatuur goed in de gaten.

Heb je 2 of 3 schermen?
Let er dan op dat de temperatuur boven het horizontale scherm eerder en sneller daalt dan bij 1 scherm. De luchtramen kunnen eerder vastvriezen en het kan langer duren voordat ze weer los zijn.
Houd de temperatuur daarom goed in de gaten.

Wat kun je verder doen om overlast, onnodige stilstand van installaties en hoge kosten door vorst of sneeuw te beperken?