Blog Dick Visser

Glastuinbouwspecialist Interpolis

"Zet er nog maar 1 bij!"

Aan die uitspraak moest ik denken toen ik de kwekers bezocht die getroffen waren door storm. De afdronk van die bezoeken was vaak, dat men zich er van bewust was dat er op de 'zwakke punten' van de kas best wat extra gedaan kan worden. Rondom de kas, bijvoorbeeld in de vorm van windbrekers. Of aan de kas zelf, om de stormbestendigheid te verbeteren, bijvoorbeeld door het bijzetten van extra goot-nok-gootverbindingen, of een extra kap met half glas te beglazen.
Glastuinbouwspecialist Dick Visser in een kas
Mooi was het om te zien dat er bij de kwekers voldoende glas op voorraad lag. De beglazingsploegen konden direct aan de slag, waardoor extra gewasschade werd voorkomen. Maar als we nu zien hoe lang het kan duren voordat de voorraden weer zijn aangevuld, is het niet zo gek om er een extra kistje bij te zetten.
Als je ziet hoe lang het kan duren voordat de voorraden weer zijn aangevuld, is het niet zo gek om er een extra kistje bij te zetten
Dick Visser, glastuinbouwspecialist Interpolis

We zijn weer met onze neus op de feiten gedrukt, dat de kassen extra bestand moeten zijn tegen de weersextremen. Dat kan door bij nieuwbouw extra aandacht te geven aan het kasontwerp. Niet alleen gedreven door de kostprijs, maar ook vanuit continuïteit.

Wat daarnaast speelt, is dat we dachten dat we kassen bouwden voor een levensduur van 15 tot 20 jaar. Die voorspelling is niet uitgekomen, want we doen veel langer met de kassen dan verwacht. De consequentie is dat kassen onderhouden moeten worden. Want kassen slijten, waardoor ze ook kwetsbaarder worden voor de weersextremen.

Meer structurele aandacht voor de kas is dus zeker op zijn plaats. Evalueer de impact van stormschade, maak een onderhoudsplan en stel een noodplan op. Zo kun je bij een calamiteit snel acteren. Daar willen wij, als risicodeskundigen van Interpolis, je graag bij helpen!

Het is een kwestie van een tandje bijzetten om je bedrijf robuuster te maken voor situaties tijdens weersextremen. Nu is het storm, maar morgen kan het sneeuw of hagel zijn. En hoe lekker is het als je na een storm nauwelijks schade hebt, en dat je dan aan de bar kan zeggen: "Zet er nog maar 1 bij!"

Ook interessant voor jou?

3 mannen zijn bezig het dak van een kas te herstellen

Kas bouwen?

Vraag een gratis bouwadvies! Interpolis adviseert je graag bij de bouw van je kas. Dit gratis advies verhoogt de kwaliteit van je kas aanzienlijk. Informeer bij jouw verzekeringsadviseur naar de mogelijkheden.
Weerrisico's kas

Weerrisico's

Neerslag, wind, kou, warmte en droogte. Het weer heeft veel invloed. Wat zijn de risico’s voor je bedrijf en welke oplossingen passen bij jou?
Kromme opdrukkers in de kas, door vorst

Luchtramen kunnen vastvriezen bij temperaturen rond het vriespunt

Elk jaar komt het voor dat luchtramen worden opengezet zonder dat ondernemers in de gaten hebben dat ze bevroren zijn.