Een vrolijke kerstshow: let op de veiligheid van je bezoekers 

Veel tuincentra richten zich vlak na de zomer al op de verkoop van kerstmaterialen. Bezoekers komen af op de prachtige kerstshows. 'Leuk om te zien maar laten we het ook veilig doen', zegt risicospecialist Leo Plak. Hij bezoekt veel tuincentra en pleit voor brandveilige kerstshows waarbij vooraf aandacht is voor de veiligheid van bezoekers en het voorkomen van materiële schade.

Let altijd op de veiligheid van je bezoekers en maak een plan

Leo: 'Persoonlijke veiligheid vind ik heel belangrijk. Laat je personeel weten wat er moet gebeuren. Neem in je voorbereidingen voor de kerstshows ook de aandacht voor veiligheid van mensen en materialen mee. Laat je dat jaarlijks terugkomen, dan wordt veiligheid een onderdeel.'

Leo geeft tips wat je kunt doen:

Een schakelbare stekkerdoos op de kerstshow van een tuincentrum.

Tip 1: maak een noodplan

Omschrijf daarin wat er moet gebeuren als er brand uitbreekt. Denk bijvoorbeeld aan ‘wie doet wat’ en zorg voor actuele telefoonnummers van betrokkenen. Als er dan wat gebeurt, verlies je geen kostbare tijd. Zorg dat je medewerkers hiervan op de hoogte zijn, zodat zij kunnen helpen bij een snelle evacuatie.

Tip 2: test je brandmeldsysteem

Werkt je brandmeldsysteem nog? Een snelle ontdekking van brand kan veel leed voorkomen. De ontwikkeling van brandmeldsystemen gaat door, en de systemen worden steeds beter.

Tip 3: zorg voor veilige, extra of tijdelijke elektrische aansluitingen

  • Te veel doorlussen, te lange of dunne kabels veroorzaken te veel weerstand waardoor de stop het niet meer doet. Houd hier rekening mee.
  • Spijker verlengsnoeren nooit vast en gebruik kabels nooit om spullen aan op te hangen.
  • Houd stekkerdozen altijd uit de buurt van brandbare materialen zoals isolatie, inpakmateriaal, hooi of stro, of resten houtkrullen. Je voorkomt hiermee dat vonken of oververhitting brand veroorzaken.

Lees meer over de aanleg van extra elektrische aansluitingen.

Tip 4: test de aardlekschakelaar 2 keer per jaar

Elke aardlekschakelaar heeft een testknop, meestal blauw of met een blauwe T. Gebruik die testknop 2 keer per jaar.

Tip 5: wees alert bij het opladen van een accu op een acculaadstation

Vooral heftrucks kunnen tijdens het laden spontaan vlam vatten. Met een goede voorbereiding en de juiste opstelling van de laders, verklein je de kans hierop. De magazijnen liggen tegen de kerst behoorlijk vol. Houd bij het opladen voldoende afstand van brandbaar materiaal.

Lees meer over het veilig opladen van accu's.

Tip 6: zet de oliebollenkraam 10 meter van je gevel

Een oliebollenkraam bij het tuincentrum? Zorg voor een locatie minstens 10 meter van je gevel, bijvoorbeeld op je parkeerterrein. Zo voorkom je dat een eventuele brand zich kan verspreiden naar je gebouw.

Ook interessant voor jou?

Veilig werken in de kas

Maak tijd voor veilig werken in de kas

Medewerkers zijn kostbaar, bescherm hen tegen ongevallen of letsel. Bekijk onze 5 tips om schade door een ongeval of letsel te voorkomen.
Rozenkweker Linda van der Hulst

Als je personeel iets overkomt

Op het bedrijf van rozenkweker Linda van der Hulst is veiligheid onder de aandacht.
Dak van een kas. Gebruik onze checklist voor kasonderhoud

Checklist kasonderhoud

Om een kas sterk te houden is onderhoud nodig. Want een schade begint altijd op de zwakste plek van de kas. Interpolis maakte de Checklist Kasonderhoud.