Veranderen van warme naar koude teelt?

Denk na over de sterkte van de kas

Een nieuwe kas is gebouwd voor het eerste gewas dat daarin wordt geteeld. De meeste kassen zijn ontworpen voor een verwarmde teelt en berekend op beperkte sneeuwbelasting. Bij een kas voor warme teelten zijn de goten en dekroeden lichter uitgevoerd. Dat voldoet niet bij een zware sneeuwlast. 

Technisch specialist Theo Herngreen ziet dat ondernemers momenteel vaker omschakelen van warme naar koude teelt. De hoge gasprijs is 1 van de oorzaken van de teeltwisseling. “Ondernemers die omschakelen, zijn zich niet altijd bewust van de gevolgen voor hun kas. Als er sneeuw valt op een kas waarin niet gestookt wordt, moet die kas zwaarder worden uitgevoerd. Ik adviseer ondernemers om zich goed te laten informeren door hun kassenbouwer, installateur of door technisch specialisten van Interpolis. Dat is een investering in het behoud van je bedrijf.”

Man met notitieblok in zijn hand voert een technische inspectie uit in een kas

Van paprika’s naar aardbeien of van rozen naar hortensia’s: Interpolis komt langs 

Bij een wisseling van teelt gaan ondernemers voortvarend aan de slag om hun kas klaar te maken voor hun nieuwe product. Maar dat is niet voldoende. Theo vertelt over zijn ervaring bij ondernemers die wisselden van rozen of paprika naar hortensia’s of aardbeien. Voor het nieuwe gewas is veel minder verwarming nodig. Eén ondernemer had de gasaansluiting laten verkleinen. Een andere ondernemer had zijn gasaansluiting afgesloten. De ondernemers stonden er niet bij stil dat zij in de winter een probleem hebben. De kas is niet sterk genoeg om sneeuw te dragen. Ze kunnen sneeuw niet afstoken en er bestaat een kans dat de kas instort door de druk van een pak sneeuw. Ook waren de kassen niet bestand tegen vorst. Al bij 4 graden boven het dek kunnen de luchtramen vastvriezen en kan glas kapot vriezen door achterblijvend smeltwater.
De kans bestaat dat de kas instort door de druk van een pak sneeuw
Theo

Houd bij een wisseling van teelt rekening met de sterkte van je kas, dit is het verschil:

Theo: “Een kas, oorspronkelijk gebouwd voor warme teelt, is berekend op een sneeuwlast van 25 kg per m2. Daarbij houden we er rekening mee dat de temperatuur vlak onder het kasdek altijd boven de 12 graden is. Het ontwerp houdt er rekening mee dat in de winter gestookt wordt. Dat bepaalt de draagkracht. Een kas die gebouwd wordt voor koude teelt is berekend op 42,3 kg per m2. Deze kassen zijn sterker uitgevoerd. Vraag bij je kassenbouwer de berekening van de draagkracht van het dek en het glas op. Zo weet je hoeveel sneeuw je kasdek kan dragen.

Van warme naar koude teelt? Wij denken graag mee

Bij het omschakelen van een warme naar een koude teelt is vrijwel geen enkele kas zonder verwarming bestand tegen sneeuwdruk.

  • Behoud de oorspronkelijke verwarming en zorg voor voldoende ketelcapaciteit. Dan kun je sneeuw wegsmelten van het dek.
  • Behoud je gascontract waarmee je minimaal 12 graden onder je kasdek kan stoken in de winter. Je kunt dan stoken als de omstandigheden hierom vragen.
  • Installeer eventueel een extra verwarmingsbuis onder de goot. Hierdoor kun je sneller en makkelijker sneeuw afsmelten.
  • Laat je voor de aankoop van een kas of bij de wisseling van een teelt goed informeren over de mogelijkheden door je kassenbouwer, constructeur, installateur, of technisch specialist van Interpolis. Zij kunnen bepalen of je kas sterk genoeg is voor je nieuwe teelt en of je voldoende sneeuw kunt afstoken. 

Een stevige, toekomstbestendige kas hoeft niet veel duurder te zijn

Ondernemers wisselen tijdens de levensduur van hun kas vaker van teelt. Of ze gebruiken een kas langer dan waar hij op ontworpen is. Theo geeft dan ook de tip om bij de aankoop te investeren in toekomstbestendigheid van je kas door deze zwaarder uit te voeren. Een kas die geschikt is voor zowel koude als warme teelten, is de beste oplossing. Het verschil in investering is slechts 1 tot 2% van de aanschafprijs. Door een kas zwaarder uit te voeren wordt hij sterker en kun je veel problemen voorkomen.  De investering is makkelijk terug te verdienen omdat bij sneeuw niet voor de kas hoeft te worden gestookt. 

Meer informatie?

Neem contact op met je verzekeringsadviseur. Hij of zij kan een technisch specialist van Interpolis inschakelen.

Ook interessant voor jou?

3 mannen zijn bezig het dak van een kas te herstellen

Kas bouwen?

Vraag een gratis bouwadvies! Interpolis adviseert je graag bij de bouw van je kas. Dit gratis advies verhoogt de kwaliteit van je kas aanzienlijk. Informeer bij jouw verzekeringsadviseur naar de mogelijkheden.
Weerrisico's kas

Weerrisico's

Neerslag, wind, kou, warmte en droogte. Het weer heeft veel invloed. Wat zijn de risico’s voor je bedrijf en welke oplossingen passen bij jou?
Kromme opdrukkers in de kas, door vorst

Luchtramen kunnen vastvriezen bij temperaturen rond het vriespunt

Elk jaar komt het voor dat luchtramen worden opengezet zonder dat ondernemers in de gaten hebben dat ze bevroren zijn.