Diefstal en cybercrime in de glastuinbouw

Wat als je spullen gestolen worden?
Diefstal van bouwmaterialen, fust, led of zelfs je data. Daar wil je je als ondernemer tegen wapenen. De gevolgen van diefstal zijn niet altijd te overzien. Oponthoud in je bouw, teelt of stilstand van je bedrijf. Verklein de kans op diefstal en cybercriminaliteit.

Diefstal tijdens de bouw

Uit onze schadecijfers blijkt dat dieven het meestal gemunt hebben op aluminium profielen, elektrische gereedschappen, armaturen en lampen voor assimilatiebelichting of led. De gevolgen van diefstal zijn vervelend voor jou als ondernemer. Het kost niet alleen geld maar ook de bouw stagneert wanneer materialen opnieuw geleverd moeten worden. Beveilig de bouwplaats continu, ook buiten bouwtijd.

Lees meer preventietips over diefstal tijdens bouw

Bouwvakkers in de glastuinbouw aan het werk

Diefstal fust

Nog steeds valt er door criminelen veel geld te verdienen aan de diefstal van fust en worden tientallen telers getroffen door een diefstal van kratten. Dit betekent vaak een forse schadepost van tienduizenden euro’s. Ben je een grote afnemer van kratten? Overweeg dan om je kratten te chippen met een GPS.

Lees 7 tips om fustdieven voor te zijn

Klapkratten

Led-armaturen

Led-armaturen en assimilatielampen zijn diefstalgevoelig. Zorg dat er geen grote partijen tegelijk geleverd worden. Markeer ze met een watervaste stift met bijvoorbeeld de postcode en het huisnummer. Hierdoor worden je materialen minder aantrekkelijk voor diefstal en zijn ze sneller terug te vinden. Ook met snel ophangen wordt stelen minder aantrekkelijk, omdat het stelen meer tijd kost. Plaats ze eventueel in een goed afsluitbare beveiligde ruimte of zeecontainer. 

Lees meer over led

Omvang schades door cybercriminaliteit neemt flink toe

Daarom is het goed om te bedenken wat de gevolgen van een cyberaanval (DDoS-aanvallen, ransomware, phishing, trojan horses) voor je bedrijf kunnen zijn. Wie heeft er toegang tot je systemen, weet je personeel wat ze moeten doen om cybercriminaliteit te voorkomen? Wat ligt er stil als je bedrijfscomputer wordt platgelegd. Of als er schadelijke software wordt geïnstalleerd? Vallen essentiële systemen uit, kun je je klimaatcomputer nog bedienen, wat betekent dit voor je logistiek en administratie?

Een aanval voorkomen – of op tijd ontdekken – is beter dan verzekeren

Hoe voorkom je diefstal van geld uit verkoopautomaten?

Bij diefstal van geld uit automaten is de buit vaak relatief klein, maar de schade aan het apparaat groot. Dit is wat je kunt doen om de kans op vernieling en diefstal te voorkomen: Goede verlichting en zichtbare camera’s schrikken dieven af.

  • Zet de automaat in een goed af te sluiten ruimte van een bedrijfsgebouw, zodat deze vooral ’s nachts goed beveiligd is.
  • De beste oplossing is om automaten te gebruiken die alleen pinbetalingen verwerken.
  • Is er toch contant geld aanwezig? Maak dan duidelijk dat de automaat dagelijks geleegd wordt. En leeg hem ook echt.

Ook interessant voor jou?

Schade aan kas door windhoos

Beperk stormschade

Een flinke storm kan in 1 klap een enorme hoeveelheid kasruiten vernielen. Snel herstel is belangrijk voor het kasklimaat en de kwaliteit van de gewassen. Wat kun je zelf doen om de schade te beperken?
Dak van een kas. Gebruik onze checklist voor kasonderhoud

Checklist kasonderhoud

Om een kas sterk te houden is onderhoud nodig. Want een schade begint altijd op de zwakste plek van de kas. Interpolis maakte de Checklist Kasonderhoud. 
Veilig werken in de kas

Maak tijd voor veilig werken in de kas

Medewerkers zijn kostbaar, bescherm hen tegen ongevallen of letsel. Bekijk onze 5 tips om schade door een ongeval of letsel te voorkomen.