Vorst in de landbouw en veehouderij

  Besteed extra aandacht aan de warmtewisselaar

  Als het winterseizoen begint, kan uw warmtewisselaar wel wat extra aandacht gebruiken. Lees onze tips en vergroot de betrouwbaarheid van uw warmtewisselaar.

  Tip 1: Voorkom bevriezing van water in de verwarmingsinstallatie
   In de winter ontstaan veel storingen aan de warmtewisselaars. Vooral als zij buiten – of in verbinding met de buitenlucht – staan. Storingen ontstaan bijvoorbeeld door een afwijking in de temperatuuropnemers, door kleppen die vast zitten of door stroomuitval. Het gevolg? Verwarmingswater kan niet verwarmd worden of de watercirculatie stopt. Als een noodstroomvoorziening ontbreekt of hapert, kan dat leiden tot volledige stilstand van de verwarmingsinstallatie. De kans op bevriezing is dan erg groot. 

  Tip 2: Test en controleer om stilstand van de installatie te voorkomen
  • Staat uw systeem in contact met de buitenlucht? Vul hem dan met glycol (antivries) en controleer jaarlijks de beschermingsgraad hiervan. U kunt deze controle ook laten opnemen in uw onderhoudscontract.
  • Controleer regelmatig of de temperatuur op de temperatuurmeter nog klopt met de werkelijke temperatuur. U kunt ook dubbele temperatuurmeters laten plaatsen op uw installatie. 
  • Meet de retourtemperatuur. Dit is de belangrijkste temperatuur om vorstschade te voorkomen. Laat de retourtemperatuur bewaken en alarmeren. 
  • Test voor de winter begint of de leegloopklep van uw warmtewisselaar werkt en niet vastzit.
  Tip 3: Plan jaarlijks onderhoud, het liefst in het najaar
  • Laat uw verwarmingsinstallatie, inclusief de warmtewisselaar, jaarlijks onderhouden. Eventuele storingen aan uw installatie kunnen dan worden opgelost voordat ze problemen op uw bedrijf veroorzaken. Plan dit onderhoud het liefst in het najaar.
  • Laat uw temperatuurmeters jaarlijks ijken.
  • Zorg voor een noodstroomvoorziening die automatisch in werking treedt. 
  Tip 4: Als het toch misgaat…
  Ontstaat er een storing aan uw systeem, laat dan de warmtewisselaar (gevuld met water) leeglopen. Hiervoor moet de leegloopklep werken. U voorkomt hier verdere schade mee. Een klein beetje water wordt snel ijs en ijs kan verstopping veroorzaken. Of zoveel druk uitoefenen dat uw warmtewisselaar stuk vriest.

  Tip 5: Laat u goed adviseren bij aanschaf
  Een systeem dat in contact staat met de buitenlucht, kan bevriezen. U kunt dit voorkomen door het systeem te vullen met glycol (antivries). Dit vraag om een grotere uitvoering van uw systeem. Houd hier bij aanschaf al rekening mee.