Vorst in de landbouw en veehouderij

Besteed extra aandacht aan de warmtewisselaar

Als het winterseizoen begint, kan je warmtewisselaar wel wat extra aandacht gebruiken. Lees onze tips en vergroot de betrouwbaarheid van je warmtewisselaar.

Tip 1: Voorkom bevriezing van water in de verwarmingsinstallatie
In de winter ontstaan veel storingen aan de warmtewisselaars. Vooral als zij buiten – of in verbinding met de buitenlucht – staan. Storingen ontstaan bijvoorbeeld door een afwijking in de temperatuuropnemers, door kleppen die vast zitten of door stroomuitval. Het gevolg? Verwarmingswater kan niet verwarmd worden of de watercirculatie stopt. Als een noodstroomvoorziening ontbreekt of hapert, kan dat leiden tot volledige stilstand van de verwarmingsinstallatie. De kans op bevriezing is dan erg groot.

Tip 2: Test en controleer om stilstand van de installatie te voorkomen

  • Staat je systeem in contact met de buitenlucht? Vul hem dan met glycol (antivries) en controleer jaarlijks de beschermingsgraad hiervan. Je kunt deze controle ook laten opnemen in je onderhoudscontract.
  • Controleer regelmatig of de temperatuur op de temperatuurmeter nog klopt met de werkelijke temperatuur. Je kunt ook dubbele temperatuurmeters laten plaatsen op je installatie.
  • Meet de retourtemperatuur. Dit is de belangrijkste temperatuur om vorstschade te voorkomen. Laat de retourtemperatuur bewaken en alarmeren.
  • Test voor de winter begint of de leegloopklep van je warmtewisselaar werkt en niet vastzit.

Tip 3: Plan jaarlijks onderhoud, het liefst in het najaar

  • Laat je verwarmingsinstallatie, inclusief de warmtewisselaar, jaarlijks onderhouden. Eventuele storingen aan je installatie kunnen dan worden opgelost voordat ze problemen op je bedrijf veroorzaken. Plan dit onderhoud het liefst in het najaar.
  • Laat je temperatuurmeters jaarlijks ijken.
  • Zorg voor een noodstroomvoorziening die automatisch in werking treedt.

Tip 4: Als het toch misgaat..
Ontstaat er een storing aan je systeem, laat dan de warmtewisselaar (gevuld met water) leeglopen. Hiervoor moet de leegloopklep werken. Je voorkomt hier verdere schade mee. Een klein beetje water wordt snel ijs en ijs kan verstopping veroorzaken. Of zoveel druk uitoefenen dat je warmtewisselaar stuk vriest.

Tip 5: Laat je goed adviseren bij aanschaf
Een systeem dat in contact staat met de buitenlucht, kan bevriezen. Je kunt dit voorkomen door het systeem te vullen met glycol (antivries). Dit vraag om een grotere uitvoering van je systeem. Houd hier bij aanschaf al rekening mee.