Zakelijke aansprakelijkheid

Kent u de risico's?

Hoe zit het mijn aansprakelijkheid als werkgever? Ben ik verantwoordelijk voor schade die mijn medewerker veroorzaakt? En wat is nou precies het verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid? En wat kost het eigenlijk om hier een verzekering voor af te sluiten. Dit en meer leggen wij u graag uit. 

zakelijke aansprakelijkheid

Ben ik als werkgever aansprakelijk voor mijn personeel?

Stel, uw medewerker of een door u ingehuurde zzp-er of uitzendkracht veroorzaakt schade aan iemand anders (letsel) of de spullen van iemand anders. En wat als uw medewerker zelf letselschade oploopt tijdens het werk? U kunt dan aansprakelijk zijn voor de schade. We leggen u graag uit welke verzekeringen in welke gevallen nuttig zijn.
zakelijke aansprakelijkheid

Wat is het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid?

Het verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid is dat het bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat om schade aan personen (letsel) en spullen van anderen. En bij beroepsaansprakelijkheid gaat het om financieel nadeel: schade in geld. Bijvoorbeeld door een verkeerd advies.
zakelijke aansprakelijkheid

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven?

Werkt u alleen? Heeft u mensen in dienst? En wat is uw omzet? Wat doet u, wat is uw bedrijfsactiviteit? Produceert u zelf of koopt u alleen in? En als u inkoopt: importeert u van buiten de EU? Dat telt allemaal mee.

Veel gestelde vragen

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor mij als zzp’er verplicht?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is niet verplicht. Maar het is wel verstandig om een (beroeps)aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De financiële gevolgen bij een schade kunnen namelijk groot zijn. En juridisch gezien kan het behoorlijk complex worden als u aansprakelijk wordt gesteld voor een schade. Ook getuigt het van professionaliteit als u goed verzekerd bent. En soms vraagt uw opdrachtgever om een goede verzekering.

Ik ben net gestart met mijn bedrijf, maar ik heb nog geen omzet. Heb ik al een aansprakelijkheidsverzekering nodig?
Als u ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel gaat u zakelijk van start. Ook tijdens de start van uw bedrijf loopt u een zakelijk risico. Denk hierbij aan de inrichting van uw bedrijfspand, het aanschaffen van spullen of het op zoek gaan naar klanten.  
Is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering voldoende voor mij als zzp’er?
Met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) verzekert u geen schade die u tijdens uw werk veroorzaakt. Daarvoor moet u een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten.
Kan ik mijn rechtsbijstandverzekering inschakelen als ik aansprakelijk word gesteld?
Breng je schade toe aan een ander of aan de spullen van een ander? Schakel dan als eerste je aansprakelijkheidsverzekering in. Heb je een geschil waarbij je juridische hulp wilt? Schakel dan met je rechtsbijstandsverzekeraar.
Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt de financiële gevolgen (vermogensschade) bij een ander door uw beroepsfout. Zoals een verkeerd advies. Er is dan geen sprake van schade aan spullen of letsel.
Ik sluit mijn aansprakelijkheid uit in de leveringsvoorwaarden. Dan heb ik toch geen aansprakelijkheidsverzekering nodig?
Met leveringsvoorwaarden kan u uw aansprakelijkheid ten opzichte van een ander beperken of uitsluiten. Vindt de rechter uw voorwaarden onredelijk? Dan kan een rechter bepalen dat u toch moet betalen. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt in zulke situaties uitkomst.
Ik verkoop via internet producten, maar ik produceer niets. Ik loop dan toch geen aansprakelijkheidsrisico?
Ook als u geen product produceert, wil dat niet zeggen dat u geen risico loopt. Als u spullen van buiten de EU importeert en hier op de markt brengt, dan wordt u gezien als producent. Dit is wettelijk zo geregeld. En de klant kan u bij schade aansprakelijk stellen, omdat de klant het product bij u kocht.
Ben ik ook aansprakelijk voor ingehuurde zzp’ers of mensen van een detacheringsbureau?
Jazeker. Maar het uitzendbureau of detacheringsbureau is verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van mensen die u via het bureau inhuurt. Een zzp’er moet zelf voor zijn verzekeringen zorgen.
Wat doet een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor het bestuur van een sportvereniging?
Het bestuur is collectief aansprakelijk. Het maakt niet uit wie van het bestuur de fout heeft gemaakt. De bestuurdersaansprakelijkheid biedt bestuurders bescherming tegen aanspraken op hun privévermogen.
Waarom is een Construction Allrisk (CAR) verzekering belangrijk voor ondernemers in de bouw?
Een CAR-verzekering biedt dekking voor risico’s die u als ondernemer loopt op de bouwlocatie. Denk aan schade aan het aangenomen werk en aan schade die wordt veroorzaakt door onderaannemers. Of aan diefstal van gereedschap van de bouwlocatie.