Magazijnmedewerker aan het werk met materieel

Er zijn verschillende vormen van aansprakelijkheid

Aansprakelijkheid is een verzamelwoord voor alle mogelijke schade waar u als ondernemer verantwoordelijk voor kan zijn. Sommige veelvoorkomende vormen, zoals product­aansprakelijkheid, vallen onder bedrijfs­aansprakelijkheid. Maar er zijn ook aansprakelijkheids­risico’s die specifiek zijn voor bepaalde beroepen of bedrijfstakken. De risico’s voor een aannemer zijn anders dan die van een accountant, bestuurslid of een transporteur. Weet u welke aansprakelijkheidsrisico’s u loopt?
Bouwvakker aan het werk op een bouwplaats

Bedrijfs- en beroeps­aansprakelijkheid: weet u het verschil?

Veel ondernemers verwarren bedrijfs­aansprakelijkheid en beroeps­aansprakelijkheid met elkaar. Het verschil in een notendop: bedrijfsaansprakelijkheid is de aansprakelijkheid voor schade die u of een van uw werknemers veroorzaakt. Beroepsaansprakelijkheid gaat specifiek over schade die door beroepsfouten ontstaat. Wilt u precies weten hoe het zit en bepalen of u beroepsaansprakelijk bent?
Rekenmachine

Een aansprakelijkheids­verzekering, wat kost dat eigenlijk?

Vaak denken ondernemers dat het verzekeren van aansprakelijkheids­risico’s duur is. Dit terwijl het in veel gevallen maar een paar tientjes per maand kost. Zet dat eens in vergelijking tot de kosten van de schadeclaims die u kunt krijgen als er iets misgaat. Bovendien is de premie van uw verzekering aftrekbaar van de belasting. Wat uw premie precies is, hangt af van verschillende zaken. Zoals de grootte en branche van uw bedrijf.
Startende ondernemer aan het werk

Aansprakelijkheid voor starters

Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op u af. Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen, is het in kaart brengen van uw (financiële) risico’s. En hoe u zich hiertegen beschermt. Zo legt u een goede basis voor het succes van uw bedrijf. Wij leggen uit wat de valkuilen en misvattingen zijn rondom aansprakelijkheid voor starters. En hoe u de risico’s voor uw onderneming beperkt.
Vergadering met medewerkers van een bedrijf

Personeel en aansprakelijkheid

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor uw medewerkers en voor schade die zij tijdens werktijd oplopen en veroorzaken. Er zijn verschillende schades. En dus ook verschillende (aansprakelijkheids)verzekeringen die u hiervoor kunt afsluiten.

Veelgestelde vragen

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor mij als zzp’er verplicht?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is niet verplicht. Maar het is wel verstandig om een (beroeps)aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De financiële gevolgen bij een schade kunnen namelijk groot zijn. En juridisch gezien kan het behoorlijk complex worden als je aansprakelijk wordt gesteld voor een schade. Ook getuigt het van professionaliteit als je goed verzekerd bent. En soms vraagt jouw opdrachtgever om een goede verzekering.

Ik ben net gestart met mijn bedrijf, maar ik heb nog geen omzet. Heb ik al een aansprakelijkheidsverzekering nodig?
Als je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel ga je zakelijk van start. Ook tijdens de start van jouw bedrijf loop je een zakelijk risico. Denk hierbij aan de inrichting van je bedrijfspand, het aanschaffen van spullen of het op zoek gaan naar klanten.  
Is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering voldoende voor mij als zzp’er?
Met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) verzeker je geen schade die je tijdens jouw werk veroorzaakt. Daarvoor moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten.
Kan ik mijn rechtsbijstandverzekering inschakelen als ik aansprakelijk word gesteld?
Breng je schade toe aan een ander of aan de spullen van een ander? Schakel dan als eerste je aansprakelijkheidsverzekering in. Heb je een geschil waarbij je juridische hulp wilt? Schakel dan met je rechtsbijstandsverzekeraar.
Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt de financiële gevolgen (vermogensschade) bij een ander door uw beroepsfout. Zoals een verkeerd advies. Er is dan geen sprake van schade aan spullen of letsel.
Ik sluit mijn aansprakelijkheid uit in de leveringsvoorwaarden. Dan heb ik toch geen aansprakelijkheidsverzekering nodig?
Met leveringsvoorwaarden kun je jouw aansprakelijkheid ten opzichte van een ander beperken of uitsluiten. Vindt de rechter je voorwaarden onredelijk? Dan kan een rechter bepalen dat je toch moet betalen. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt in zulke situaties uitkomst.
Ik verkoop via internet producten, maar ik produceer niets. Ik loop dan toch geen aansprakelijkheidsrisico?
Ook als je geen product produceert, wil dat niet zeggen dat je geen risico loopt. Als je spullen van buiten de EU importeert en hier op de markt brengt, dan word jij gezien als producent. Dit is wettelijk zo geregeld. En de klant kan je bij schade aansprakelijk stellen, omdat de klant het product bij jou kocht.
Ben ik ook aansprakelijk voor ingehuurde zzp’ers of mensen van een detacheringsbureau?
Jazeker. Maar het uitzendbureau of detacheringsbureau is verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van mensen die je via het bureau inhuurt. Een zzp’er moet zelf voor zijn verzekeringen zorgen.
Wat doet een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor het bestuur van een sportvereniging?
Het bestuur is collectief aansprakelijk. Het maakt niet uit wie van het bestuur de fout heeft gemaakt. De bestuurdersaansprakelijkheid biedt bestuurders bescherming tegen aanspraken op hun privévermogen.
Waarom is een Construction Allrisk (CAR) verzekering belangrijk voor ondernemers in de bouw?
Een CAR-verzekering biedt dekking voor risico’s die u als ondernemer loopt op de bouwlocatie. Denk aan schade aan het aangenomen werk en aan schade die wordt veroorzaakt door onderaannemers. Of aan diefstal van gereedschap van de bouwlocatie.