Arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV)

Verzekerd zijn van inkomen én hulp als je arbeidsongeschikt wordt?

Kies dan voor onze arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV). Je bepaalt zelf wat je verzekert. Jouw AOV sluit je eenvoudig af via Rabobank. En bij arbeidsongeschiktheid staan wij voor je klaar.

Daarom kies je voor onze AOV

Persoonlijke begeleiding

Vanaf het moment van ziekmelden tot je weer aan de slag gaat, krijg je persoonlijke begeleiding. Zo sta je er niet alleen voor.

Tot 30% korting op je premie
In het 1e jaar van je verzekering krijg je 30% korting op je premie. Of kies voor een korting die steeds hoger wordt als je de AOV langere tijd hebt.

Dit is verzekerd met de arbeids­ongeschiktheids­verzekering

Je krijgt een uitkering als je helemaal of voor een deel arbeidsongeschikt raakt. Bijvoorbeeld door ziekte, burn-out of een ongeval. En ook bij zwangerschap.

Wel verzekerd

 • als je arbeidsongeschikt raakt door lichamelijke of psychische klachten
 • arbeidsongeschiktheid door een ongeval op het werk, thuis, tijdens het sporten of op vakantie
 • persoonlijke begeleiding bij arbeidsongeschiktheid, vanaf het moment dat je je ziek meldt
 • uitkering bij zwangerschap, vanaf 1 jaar na de start van je verzekering
 • gebruik van preventiediensten die je helpen arbeidsongeschiktheid te voorkomen

Niet verzekerd

 • als je klachten niet medisch vastgesteld kunnen worden door een arts
 • als je minder dan 25% arbeidsongeschikt bent
 • als je ons misleidt of probeert te misleiden
De premieberekening en beoordeling van je aanvraag gaan automatisch.

Zo maken wij voor jou het verschil

 • een vast bedrag verzekerd, ook als je inkomen in een jaar lager uitvalt
 • de AOV kun je makkelijk met je inkomen laten meegroeien
 • persoonlijke begeleiding om je werk weer op te kunnen pakken
 • gratis diensten die je helpen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen
 • het 1e jaar 30% korting op je premie óf een korting die steeds hoger wordt als je de AOV langere tijd hebt

Kies de AOV die bij je past

Verzeker alleen wat jij als ondernemer nodig hebt. Jij kiest: zelf of samen met je adviseur. Beschik je over genoeg kennis en ervaring? Dan vraag je jouw AOV online aan.
Kies de AOV die bij je past
Online afsluiten Afsluiten met advies
Verzekerd bedrag

€ 4.000,- tot € 250.000,-

€ 4.000,- tot € 250.000,-

Wachttijd 1, 2, 3, 6, 12 of 24 maanden 1, 2, 3, 6, 12 of 24 maanden
Eindleeftijd 55 t/m 68 jaar, voor een zwaar beroep is de eindleeftijd mogelijk lager 55 t/m 68 jaar, voor een zwaar beroep is de eindleeftijd mogelijk lager
Uitkeringsduur bij arbeidsongeschiktheid tot de eindleeftijd tot de eindleeftijd
Premiebetaling per maand, kwartaal of jaar per maand, kwartaal of jaar
Aanpassing uitkering bij prijsstijgingen uitkering blijft gelijk óf stijgt elk jaar met de CBS-prijsindex uitkering blijft gelijk óf stijgt elk jaar met 2%, 3% of met de CBS-prijsindex
Hoe wij arbeidsongeschiktheid bepalen We kijken naar wat je nog kunt doen in jouw beroep. We kijken naar jouw beroep, we kijken ook naar wat je nog kunt doen in een ander beroep dat past bij jouw opleiding en ervaring.
 
Hoe arbeidsongeschikt moet je zijn om een uitkering te krijgen? Minimaal 25% arbeidsongeschikt Minimaal 25% arbeidsongeschikt. Of kies voor een hoger minimum van 35%, 50% of 75%.
Aanvullende verzekering geen extra mogelijkheden extra dekking voor doorlopende bedrijfslasten mogelijk

De arbeids­ongeschiktheids­verzekering die bij jouw beroep past

Elk beroep brengt andere risico's met zich mee. Dat geldt ook voor arbeidsongeschiktheid. Je AOV pas je daarom eenvoudig aan op de risico's van jouw beroep.

Agrarische beroepen

Ondernemen in de agrarische sector kan zwaar zijn. Met onze AOV houd je jouw inkomen op peil als je (tijdelijk) niet meer kunt werken.

Zware beroepen

Heb je een beroep dat lichamelijk zwaar of gevaarlijk is? Bijvoorbeeld in de bouw?  Dan loop je meer risico op arbeids­ongeschiktheid. Een goede AOV is dan belangrijk.

Vrije beroepen

Als medische of zakelijke professional wil je gezond blijven ondernemen. En verzekerd zijn van inkomen bij arbeids­ongeschiktheid.

Ook handig om te weten!

Man met korte broek metselt een muurtje.

Het laatste nieuws over de verplichte AOV

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid wordt verplicht.
Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid wordt verplicht voor alle ondernemers, niet alleen de groep zzp’ers. Het kabinet maakte zijn voornemens hierover bekend. Wanneer wordt de nieuwe wet ingevoerd en wat betekent dit voor jou als ondernemer?
Regel zelf je arbeidsongeschiktheidsverzekering

Is een arbeids­ongeschiktheids­verzekering iets voor jou?

Met een AOV vang je het risico van inkomensverlies op
Onze arbeids­ongeschiktheids­verzekering kun je helemaal op jouw situatie afstemmen. Zo bepaal je zelf welk bedrag je verzekert. En hoe lang je eigenrisicoperiode is. Ook zijn er nog andere oplossingen om inkomensverlies op te vangen. Zo vind jij als ondernemer de juiste balans tussen risico en zekerheid.
Bloeddrukmeter en stethoscoop liggen op tafel in dokterspraktijk.

Voor deze verzekering is een medische beoordeling nodig

Bij het afsluiten van de AOV beoordelen wij je gezondheid
Je vult hiervoor de gezondheids­verklaring in. Met deze informatie maken we een inschatting van de kans op arbeids­ongeschiktheid in de toekomst. We leggen graag uit hoe dit werkt.
Twee mannen en een vrouw die in een zakelijk overleg zitten

Arbeids­ongeschikt­heid voorkomen

We helpen je tegenslagen te voorkomen en gezond te blijven
We vinden het belangrijk dat jij als ondernemer goed voor jezelf zorgt. Natuurlijk kun je op ons rekenen als je arbeidsongeschikt raakt. Maar liever houden we je gezond. Daarom bieden we oplossingen en diensten waarmee jij meer grip hebt op jouw situatie. Jij kiest wat je wil gebruiken. Wij vergoeden de kosten.
Tegelzetter Eddie staat tussen de tegel en wijst lachend ergens naar

Klanten aan het woord

'Ik kan me nu richten op waar ik druk mee wil zijn'
1 op de 4 ondernemers raakt voor korte of langere periode arbeidsongeschikt. Tegelzetter Eddie was dit voor. Met een AOV vang je als ondernemer niet alleen het risico van inkomensverlies op. Ook ben je verzekerd van persoonlijke begeleiding. En we helpen je om gezond te blijven. Eddie en andere ondernemers vertellen hun verhaal.

Veelgestelde vragen

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?

Na 2026 komt er een verplichte AOV voor zelfstandigen. Nu is het voor jou als ondernemer dus nog niet verplicht om een arbeidsongeschiktheids­verzekering te hebben. Maar het kan wel verstandig zijn. Sluit je nu een AOV af? Dan ben je vrij om je verzekering aan te passen of op te zeggen als de nieuwe regels straks ingaan.

Kan ik de premie van mijn AOV aftrekken van de belasting?
Ben je zelf de verzekeringnemer? Dan mag je de door jou betaalde premie voor de arbeids­ongeschiktheids­verzekering aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit kan je veel geld besparen. De uitkering die je ontvangt als je arbeidsongeschikt raakt, wordt belast als inkomen.
Betaal ik minder premie als ik een uitkering krijg?
Het 1e jaar niet. Als je langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt bent en een uitkering krijgt betaal je minder premie. Ben je op dat moment bijvoorbeeld 60% arbeidsongeschikt, dan betaal je nog 40% premie. Ben je helemaal arbeidsongeschikt, dan betaal je geen premie meer.
Welke mogelijkheden heb ik als ik word afgewezen voor de AOV?

Wij bieden de Basis-AOV aan voor moeilijk verzekerbare ondernemers. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor veel ondernemers een oplossing om het inkomen te beschermen. Maar helaas is dit niet voor iedere ondernemer mogelijk. Bij het overheidsbesluit tot afschaffing van de WAZ is daarom bepaald dat verzekeraars een regeling voor moeilijk verzekerbare ondernemers moeten bieden, de zogenaamde vangnetverzekering.

Wie bepaalt of ik arbeidsongeschikt ben?

Interpolis stelt de mate van arbeidsongeschiktheid vast. Daarbij beoordelen wij in hoeverre je door jouw ziekte of ongeval niet in staat bent om de werkzaamheden in je specifieke beroep of bedrijf uit te oefenen. Als je het niet met ons eens bent, heb je recht op een herbeoordeling (second opinion).

 

Je hebt recht op een uitkering als je voor meer dan 25% arbeidsongeschikt bent. Je kunt ook kiezen voor passende arbeid. Dan bekijkt Interpolis of je werk kunt doen in een ander beroep (van een voor jou vergelijkbaar niveau). Voor passende arbeid geldt een lagere premie.

Ik heb geen betaalrekening bij Rabobank. Kan ik wel een arbeids­ongeschiktheids­verzekering afsluiten?
Om een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis af te kunnen sluiten, heb je een particuliere betaalrekening bij Rabobank nodig. Open deze eenvoudig online. Je wordt dan klant bij Rabobank en hierna sluit je jouw verzekering makkelijk online af.