Een man en vrouw zijn samen tegels aan het uitzoeken voor hun bedrijfspand.

Bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB)

Eerste half jaar
gratis
voor startende ondernemers

Schade verzekeren waarvoor jij als ondernemer aansprakelijk bent?

Kies dan voor onze bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB) voor zzp'ers. Afsluiten doe je eenvoudig via Rabobank. En bij schade staan wij voor je klaar.

Wat is een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering?

Een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB) beschermt je tegen het risico van aansprakelijkheid. Als jij, je medewerkers of je producten schade veroorzaken aan anderen of hun spullen, dan dekt deze verzekering de kosten. Ook als iemand letselschade oploopt terwijl hij voor jou aan het werk is, ben je met een AVB verzekerd.

Daarom kies je voor onze bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering:

Juridische hulp bij een claim

De kosten van juridische hulp en een rechtszaak zijn verzekerd. Ook als blijkt dat je niet aansprakelijk bent.

Bedrijfsgroei is meeverzekerd

Bijvoorbeeld als je bedrijf groeit doordat je ander werk erbij gaat doen. Of als je omzet groeit.

Anderen die voor je werken, zijn verzekerd

Bijvoorbeeld een bedrijf dat je inhuurt voor een klus. Of een stagiair, uitzendkracht of familielid die helpt bij drukte.

Maak nu gebruik van startersvoordeel.

Een man en vrouw zijn samen tegels aan het uitzoeken voor hun bedrijfspand. Ze zitten samen op de grond. De foto is van bovenaf genomen.

Met startersvoordeel is de AVB 6 maanden gratis.

Net begonnen met je bedrijf?

Zorgeloos starten met ondernemen? Profiteer vandaag nog van ons startersvoordeel: 6 maanden gratis AVB op Interpolis ZekerVanJeZaak®! Dé belangrijkste verzekering voor jou als starter. Deze actie is speciaal voor starters die maximaal 1 jaar ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.
Is jouw bedrijf een mkb-onderneming?
Of heb je te maken met specifieke risico's? Kies dan voor de bedrijfs­­aansprakelijkheids­­verzekering van Interpolis ZekerInBedrijf®. Je sluit deze verzekering af met persoonlijk advies van Rabobank, gericht op jouw situatie.

Wat is verzekerd met onze AVB voor zzp'ers?

Met onze zakelijke aansprakelijkheids­verzekering verzeker je schade of letselschade die door jou als ondernemer, je medewerkers of je producten veroorzaakt wordt.

Wel verzekerd

 • schade die je tijdens het werk per ongeluk veroorzaakt aan anderen of spullen van anderen
 • schade door producten die je maakt, importeert, installeert of verkoopt
 • letselschade die iemand oploopt terwijl hij voor je aan het werk is, bijvoorbeeld door een bedrijfsongeluk
 • schade die veroorzaakt wordt door een e-bike zonder kenteken
 • schade aan spullen van een ander die je huurt of gebruikt, tot maximaal € 50.000,- per aanspraak en € 100.000,- per jaar

Niet verzekerd

 • schade aan je eigen spullen
 • kosten die je maakt als je werk opnieuw moet doen
 • schade die ontstaat door een motorrijtuig of e-bike met kenteken
Bereken je premie
Binnen 2 minuten op rabobank.nl

Dit kun je aanvullend verzekeren:

Verzeker aansprakelijkheidsrisico's die specifiek zijn voor een beroep, sector of functie.

Beroeps­aansprakelijkheid

Verzeker schade die ontstaat door een beroepsfout. Omdat niet elk beroep dezelfde risico’s heeft, is onze beroeps­aansprakelijkheids­verzekering aangepast op jouw beroep.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Verzeker schade die ontstaat door een bestuurlijke fout van jezelf of van een medebestuurder.

Construction All Risk (CAR)

Verzeker schade aan je bouwwerk. Met een CAR-verzekering verzeker je alle partijen op de bouwplaats.
Bereken je premie
Binnen 2 minuten op rabobank.nl

Zo maken we voor jou het verschil:

 • als starter betaal je het eerste half jaar geen premie
 • je bent verzekerd van juridische hulp als je (terecht of onterecht) aansprakelijk wordt gesteld voor schade
 • als je werkzaamheden uitbreiden, dan is dat automatisch meeverzekerd
 • je bent verzekerd voor schade die ontstond voor de start van je verzekering, tenzij je vooraf van deze schade wist
 • binnen 30 dagen na aanschaf van je verzekering kun je deze annuleren

Ook handig om te weten!

zakelijke aansprakelijkheid

Wat kost een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering?

Veel ondernemers denken dat een AVB duur is.

Maar in veel gevallen kost deze maar een paar tientjes per maand. Zet die kosten maar eens af tegen de schadeclaims die je kunt krijgen als er iets misgaat. Daarnaast is de premie van jouw bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering aftrekbaar van de belasting. De precieze kosten van de verzekering hangen samen met het risico op aansprakelijkheid.
zakelijke aansprakelijkheid

Verschil tussen bedrijfs- en beroeps­aansprakelijkheid.

Weet jij wat de verschillen zijn?

Veel ondernemers vinden deze vormen van aansprakelijkheid op elkaar lijken. Toch zijn er 4 belangrijke verschillen tussen bedrijfs­aansprakelijkheid en beroeps­aansprakelijkheid. We leggen deze verschillen uit, zodat je beter kunt inschatten wat jouw risico’s zijn.
Man werkt in bus

Denk jij als starter na over je aansprakelijkheidsrisico?

Als starter is het belangrijk om na te denken over risico's.

Je begint vol energie aan jouw nieuwe onderneming. Daarbij komt er veel op je af. Het in kaart brengen van je (financiële) risico’s hoort daar ook bij. Want je wil de toekomst van je nieuwe bedrijf goed beschermen. Denk daarom als start goed na over aansprakelijkheid.

Voorwaarden en belangrijke documenten.

In het informatiedocument staan de belangrijkste kenmerken van de verzekering. Elke verzekeraar heeft een informatiedocument op de website staan. Zo vergelijk je eenvoudig onze verzekering met die van andere verzekeraars.

Ben je al klant en op zoek naar jouw voorwaarden?

Bekijk de lijst met alle voorwaarden van onze bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering.

Veelgestelde vragen over de AVB:

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade aan anderen en spullen van anderen die jij, je medewerkers of je producten veroorzaken. Ook verzeker je letselschade die iemand oploopt terwijl hij voor je aan het werk is. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm je jouw bedrijf dus tegen de financiële gevolgen van schadeclaims. Het wordt ook wel een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering of aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) genoemd.

Wat valt er onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB) verzeker je aansprakelijkheid die jij als ondernemer, je medewerkers of je producten veroorzaken. Ook schade die uitzendkrachten, stagiaires, vrijwilligers, huisgenoten en familie veroorzaken, is verzekerd. Net als letselschade aan een medewerker waarvoor jij aansprakelijk bent. De kosten van een rechtszaak en juridische hulp als je aansprakelijk wordt gesteld voor een schade, vallen ook onder de dekking. In de voorwaarden lees je precies weten wat er wel en niet verzekerd is.

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor mij als zzp’er verplicht?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is niet verplicht. Maar het is wel verstandig om een (beroeps)aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De financiële gevolgen bij een schade kunnen namelijk groot zijn. En juridisch gezien kan het behoorlijk complex worden als je aansprakelijk wordt gesteld voor een schade. Ook getuigt het van professionaliteit als je goed verzekerd bent. En soms vraagt jouw opdrachtgever om een goede verzekering.

Wat is het verschil tussen een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn 2 verschillende verzekeringen. Met een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB)verzeker je schade die jij, je medewerkers of je producten veroorzaken. Dit gaat om materiële schade en letselschade. Met een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering (BAV) verzeker je vermogensschade (financiële schade) die ontstaat door een beroepsfout.

Ik ben net gestart met mijn bedrijf, maar ik heb nog geen omzet. Heb ik al een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Als je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel ga je zakelijk van start. Ook tijdens de start van jouw bedrijf loop je een zakelijk risico. Denk hierbij aan de inrichting van je bedrijfspand, het aanschaffen van spullen of het op zoek gaan naar klanten.  

Is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering voldoende voor mij?

Met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) verzeker je geen schade die je tijdens jouw werk veroorzaakt. Daarvoor moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten.

Ik verkoop via internet producten, maar ik produceer niets. Ik loop dan toch geen aansprakelijkheidsrisico?

Ook als je geen product produceert, wil dat niet zeggen dat je geen risico loopt. Als je spullen van buiten de EU importeert en hier op de markt brengt, dan word jij gezien als producent. Dit is wettelijk zo geregeld. En de klant kan je bij schade aansprakelijk stellen, omdat de klant het product bij jou kocht.

Ik wil een zakelijke verzekering afsluiten, maar heb geen betaalrekening bij Rabobank. Wat nu?

Voor het afsluiten onze zakelijke verzekeringen heb je een zakelijke betaalrekening bij Rabobank nodig. Dit regel je eenvoudig online op rabobank.nl of telefonisch via de Rabo Klantenservice.