Wat zijn belangrijke risico’s in de horeca?

Het is belangrijk om te weten wat er allemaal mis kan gaan. Wij zetten de belangrijkste risico's op een rij voor het ondernemen zelf en voor op locatie.

Risico’s bij het ondernemen zelf:

  • Ontevreden of zelfs agressieve gasten.
  • Je omzet staat onder druk door stijgende inkoopprijzen.
  • Een conflict met de verhuurder van je pand, bijvoorbeeld over een huurverhoging.
  • Extra werkdruk door personeelstekorten. De kans op een burn-out ligt op de loer.
  • Vinden van nieuwe en ervaren werknemers tijdens piekmomenten.
  • Langdurige ziekte of een ongeval van een medewerker of jezelf.
  • Zo voorkom of verklein je jouw risico’s:

    • Besteed aandacht aan de veiligheid en weerbaarheid van jezelf en je personeel. Bijvoorbeeld door cursussen aan te bieden.
    • Maak afspraken over omgaan met agressie.
    • Zorg voor een veilige werkomgeving, toezicht en heldere instructies.
    • Stel contracten op met leveranciers, verhuurder en/of personeel.
    • Zorg voor een flexibele schil van medewerkers.
    • Voorkom dat je werknemers onder hoge druk moeten werken en fysiek overbelast raken.
    • Zorg voor een RI&E en breng hiermee je risico’s in kaart. 
    • Bescherm jezelf en je werknemers. Bijvoorbeeld door werkschoenen met antislipzool te dragen in de keuken.

    Risico’s op locatie: 

    • Een gast krijgt warm eten of drinken over zich heen. Jij bent aansprakelijk.
    • Je parasol of reclamebord waait weg. Hierdoor raakt een voorbijganger gewond.
    • Er ontstaat brand in de keuken en je bedrijf ligt (tijdelijk) stil.
    • Door een forse regenbui loopt er water naar binnen, en er ontstaat schade aan de parketvloer of bar.
    • Er wordt ingebroken. Dit kan ook een traumatische ervaring zijn.
    • Een koelinstallatie valt uit en je moet de gehele inhoud weggooien.
    • De kookapparatuur gaat stuk waardoor je tijdelijk niet kunt koken.
    • Je foodtruck raakt beschadigd waardoor je tijdelijk niet naar locaties kunt rijden.
    • Bij het bezorgen van maaltijden heeft je werknemer een ongeval en loopt verwondingen op.

    Zo voorkom of verklein je jouw risico’s:

    • Klap parasols bij slecht weer in, en zet meubilair vast of haal het naar binnen.
    • Zorg voor goede brandpreventie met rookmelders, brandblussers en branddekens.
    • Ga niet weg als de wasdroger nog draait, en maak het pluizenfilter van je wasdroger altijd leeg.
    • Laat frituur-, cv-, warmwater- en afzuiginstallaties ieder jaar controleren.
    • Reinig de afzuiginstallatie inclusief het afzuigkanaal minimaal 1 keer per jaar, en de filters 1 keer per maand.
    • Onderhoud elektrische installaties volgens de veiligheidsnormen NEN1010 en NEN3140.
    • Bescherm je zaak tegen inbrekers met bewakingscamera’s en alarmsystemen.
    • Plaats afvalcontainers buiten, afgesloten met een hangslot. En plaats ze niet tegen een muur of onder een afdak.
    • Ga veilig en volgens de hygiënecode om met etenswaren.
    • Heb je speeltoestellen? Zorg dat ze voldoen aan de Warenwet.

    Dit zijn de meest gekozen verzekeringen in de horeca:

    * Startende ondernemers betalen het eerste halfjaar geen premie voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 
    ** Dit is de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering mét 30% korting die je in het 1e jaar krijgt.

    Bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB)

    Verzeker schade waarvoor jij als ondernemer aansprakelijk bent.

    Inventaris­verzekering

    Verzeker schade aan spullen van je bedrijf.

    Voorraad­verzekering

    Verzeker schade aan en diefstal van je voorraad.

    Bedrijfsschade­verzekering

    Verzeker inkomsten die je misloopt door schade.

    Rechtsbijstand­verzekering

    Verzeker juridische hulp bij zakelijke conflicten.

    Huurdersbelang­verzekering

    Verzeker aanpassingen in je huurpand.

    Gebouwen­verzekering

    Verzeker schade aan je bedrijfspand.

    Arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV)

    Verzeker het risico op arbeidsongeschiktheid.

    Bestelauto­verzekering

    Verzeker schade door of aan je bestelauto.

    Ook handig om te weten!

    Ron Blaauw: ‘Jonge mensen hebben vooral behoefte aan perspectief.’

    De topkok vertelt hoe hij de loyaliteit van zijn medewerkers vergroot.

    Dit doet hij in de podcastreeks van Interpolis en NRC: 'Onderneming van betekenis'. Zo startte hij 5 jaar geleden het Ron Blaauw College, een eigen interne opleiding in zijn Kookstudio.

    Volg de laatste ontwikkelingen in de horecabranche.

    Zo blijf jij op de hoogte van wat er speelt.

    Bekijk ons handige overzicht van alle websites waar jij de laatste trends en ontwikkelingen kunt volgen in de horeca.

    Is een arbeids­ongeschiktheids­verzekering iets voor mij?

    Zorg voor een financieel vangnet als er wat gebeurt.

    Er zijn verschillende mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen inkomensverlies. Ontdek welke oplossingen er zijn en of een AOV geschikt voor jou is.

    Veelgestelde vragen:

    Hoe weet ik welke verzekeringen handig zijn voor mijn horecabedrijf?

    Dit is afhankelijk van jouw situatie. Risico’s zijn anders wanneer je ondernemer bent met een café, dan ondernemer met een cateringbedrijf. Ga goed na welke risico’s je loopt, welke je zelf kunt verkleinen en welke je niet zelf kunt dragen. Kies om deze risico’s te verzekeren. Onze keuzehulp kan je daar bij helpen.

    Welke verzekering wordt het meest gekozen in de horeca?

    Welke verzekeringen moet ik afsluiten voor mijn personeel?

    Een verzuimverzekering is erg belangrijk om te zorgen voor inkomen en hulp bij uitval van je personeel. Als jouw kok uitvalt kun je direct met een groot probleem zitten en kan er veel op je afkomen. We helpen je graag met informatie en tips.

    Hoe kan ik mijn horecazaak beschermen tegen inbraak en diefstal?

    Bijna 40% van de ondernemer krijgt helaas ooit met een inbraak te maken. Naast financiële gevolgen kan dit ook zeer traumatisch zijn. We helpen je graag met informatie en tips om inbraak en diefstal te voorkomen.

    Waar ben ik als horecaondernemer voor aansprakelijk?

    Als horecaondernemer kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade aan anderen. Bijvoorbeeld als een gast hete koffie over zich heen krijgt. We vertellen je graag alles over zakelijke aansprakelijkheid.

    Zijn zakelijke risico’s verzekerd met mijn particuliere verzekering?

    Nee, met een particuliere verzekering ben je niet verzekerd voor zakelijke risico’s.