"Mij overkomt het niet."

Van alle bedrijfsrisico’s maken ondernemers en medewerkers zich relatief gezien het meeste zorgen om cybercriminaliteit. Toch verwacht maar een kleine groep dat ze ook daadwerkelijk slachtoffer worden, zo blijkt uit onderzoek van Interpolis (november 2024).  Kweker Corné werd geconfronteerd met een cyberaanval. Zijn verhaal laat zien hoe groot de impact kan zijn.

"Er stond bij ieder bestandje: je bent gehackt."

Corné Houtepen, een potplantenkweker, werd geconfronteerd met een cyberaanval. Zijn computer werkte langzaam en na een herstart kon hij niet meer bij zijn bestanden. Alles was versleuteld, en bij iedere map stond een tekstbestandje met de boodschap dat hij gehackt was en bitcoins moest betalen om zijn bestanden terug te krijgen. “Er gaat van alles door je heen,” vertelt Corné. “De internetverbinding verbreken door de kabel uit het modem te trekken was het eerste wat in mij opkwam. Dan stopt dat in ieder geval.”

Cyberaanvallen zijn steeds eenvoudiger uit te voeren.

De technologie die cybercriminelen gebruiken om aanvallen uit te voeren, wordt steeds toegankelijker. Je hoeft geen grote, complexe systemen te hebben om gehackt te worden. Zelfs een simpele zwakte in je e-mailbeveiliging of een slecht wachtwoord kan al genoeg zijn voor een succesvolle aanval.

Ondernemers hebben vaak te maken met extra kosten na een aanval.

Naast de directe schade door diefstal van gegevens of geld, zijn er vaak bijkomende kosten zoals systeemherstel, stilstand van het bedrijf, en reputatieschade. Een cyberaanval kan het vertrouwen van je klanten en medewerkers beschadigen, wat nog lange tijd invloed kan hebben op je omzet.

Dit kun jij doen om je te beschermen.

Corné’s verhaal laat zien hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op een cyberaanval. Begin met het versterken van je digitale weerbaarheid door het maken van veilige back-ups, gebruik te maken van tweestapsverificatie en je systemen regelmatig te laten controleren door een IT-specialist. Zorg ook dat je ketenpartners goed beveiligd zijn, want je bent samen onderdeel van een groter geheel.

De gevolgen: "Alles geïnfecteerd, back-up niet op orde en de leverancier van mijn programma failliet."

De gevolgen van de aanval bij Corné waren enorm. Niet alleen waren alle bestanden versleuteld, maar ook de back-up was geïnfecteerd, omdat deze verbonden was met de computer. “Je komt erachter dat je beveiligingssysteem van back-ups niet waterdicht is,” zegt Corné. Zijn logistieke managementsysteem, essentieel voor de dagelijkse bedrijfsvoering, was ook aangetast.

Een harde les: "Je bent heel afhankelijk van je digitale netwerk."

Corné’s bedrijf viel niet stil, maar het hing wel aan een zijden draadje. Hij raakte veel waardevolle bestanden kwijt, waaronder productfoto’s en documenten over een subsidietraject. Corné: ‘’Daarvoor moesten we foto’s leveren en rapportages schrijven. Die waren verdwenen, we misten bewijslast’’. Corné benadrukt het belang van digitale veiligheid, niet alleen binnen zijn eigen bedrijf, maar ook bij ketenpartners. Hij heeft nu extra maatregelen getroffen, zoals het hebben van een reserve netwerk. De aanval heeft duidelijk gemaakt hoe afhankelijk bedrijven zijn van hun digitale systemen en partners.

Zelfs zonder waardevolle data ben je kwetsbaar.

Misschien denk je dat jouw bedrijf niet interessant is, omdat je geen gevoelige informatie hebt. Maar hackers gebruiken vaak de infrastructuur van kleinere bedrijven om bij andere bedrijven binnen te komen. Zo kan bijvoorbeeld het netwerk van jouw bedrijf misbruikt worden voor aanvallen op andere bedrijven.
Wil jij je geen zorgen maken over cyberrisico’s?
Daar helpen we je graag bij. We begrijpen namelijk dat het een ingewikkeld onderwerp is. Met GripOpCyber brengen we je belangrijkste systemen, data en processen onder in een beveiligde omgeving. Wordt je toch gehackt? Dan krijg je binnen 1 uur toegang tot je eigen beveiligde omgeving.
Bekijk GripOpCyber
Tijdelijk met gratis kick-off