Bescherm computerdata

Zo bescherm je computerdata, ook als klein bedrijf

Grote bedrijven in Nederland zijn vaak goed beveiligde datacenters. Bij kleinere bedrijven is dat meestal minder goed geregeld. En dat is jammer. De kans dat er iets misgaat, is misschien klein. Maar de schade die er voor je bedrijf uit voortvloeit kan wel groot zijn. Lees hier hoe je jouw servers en data optimaal beschermt en hoe je daarmee de continuïteit van je bedrijf waarborgt.

Gebruik je een realtime back-upsysteem?

Bij een stroomuitval tijdens kantooruren kun je zomaar uren werk kwijt zijn. Zeker als je de laatste back-up een tijd geleden maakte. Gebruik daarom liefst een realtime back-upsysteem. Deze systemen bewaren bestanden automatisch op een andere computer of op een externe schijf. Gebruik je verwisselbare opslagmedia voor je back-up? Bewaar deze dan altijd op een andere locatie. Ook als je bedrijf tijdelijk onbereikbaar is. Zo houd je altijd de beschikking over je data.

Een voorraadkast is geen serverruimte

Om verschillende apparaten van stroom te voorzien worden vaak stekkerdozen aan elkaar gekoppeld. Dat kan een oorzaak van brand zijn. In de serverruimte staan vaak ook andere spullen opgeslagen. Wat een kleine brand was groeit zo uit tot een grotere brand. Gebruik de serverruimte daarom waarvoor deze bedoeld is. Sla je spullen in een andere ruimte op en zorg dat de serverruimte koel genoeg is en dat er een deugdelijke elektrische installatie is. Doe de serverruimte altijd op slot en laat er alleen mensen binnen die daar moeten zijn.

Gebruik geen poederblusser bij brand bij je data

Breekt er brand uit in een ruimte waar je jouw data opslaat? Gebruik dan nooit een poederblusser. De zouten die het poeder bevat, brengen onherstelbare schade toe aan de hardware. Een gasblussysteem met geavanceerde branddetectoren is een veel betere oplossing.

Meer informatie over cybersecurity

Meer weten over cybersecurity? In het dossier Cybersecurity lees je meer. Daar vind je ook tips om een cyberaanval te voorkomen.