inline/alertinline/chevron-leftinline/chevron-left-aquainline/chevron-rightinline/chevron-right-aquainline/clearinline/logininline/logoutinline/menu-closeinline/menu-openinline/modal-closeinline/modal-close-whiteinline/next-aquainline/play-largeinline/pointer-moreinline/previous-aquainline/searchinline/social-facebookinline/social-instagraminline/social-linkedininline/social-twitterinline/social-youtube
Dossiers algemeen

Bescherm computerdata

  Zo beschermt u uw computerdata, ook als klein bedrijf

  Bij grotere bedrijven in Nederland is de beveiliging van de datacentra doorgaans goed geregeld. Hypermoderne systemen zetten volautomatisch de juiste maatregelen in gang bij het signaleren van de kleinste afwijking in temperatuur en luchtsamenstelling. Spiegelservers springen direct in als er toch iets misgaat. Ondernemers met kleinere bedrijven treffen meestal al die voorzorgsmaatregelen niet. En dat is jammer. De kans dat er iets misgaat, is misschien klein, maar áls het fout gaat zijn de gevolgen vaak immens. Want wie kan er tegenwoordig nog zaken doen als het computersysteem plat ligt? In dit blog vertel ik u hoe u uw servers en data optimaal beschermt en daarmee de continuïteit van uw bedrijf waarborgt. 

  Maak slimmer gebruik van uw back-upsysteem

  De meeste back-upsystemen werken volgens een schema of handmatig. Als er iets gebeurt, bijvoorbeeld stroomuitval, terwijl u aan het werk bent, dan kunt u zomaar uren werk kwijt zijn. Zeker als u de laatste back-up een tijd geleden maakte. Gebruik daarom liefst een real-time back-upsysteem. Bestanden worden dan automatisch bewaard op een andere computer of op een externe schijf.

   

  Gebruikt u verwisselbare opslagmedia voor uw back-up, bewaar deze dan altijd op een andere locatie. Ook als uw bedrijf tijdelijk onbereikbaar is, houdt u altijd de beschikking over uw data. 

  Een voorraadkast is geen serverruimte

  Vaak is de server bij kleinere bedrijven weggestopt in een hok met voorraad of andere opslag. Om de apparaten van stroom te voorzien, worden dan geregeld meerdere stekkerdozen op elkaar aangesloten. De kans dat hierdoor brand door overbelasting ontstaat, is niet denkbeeldig. Een kleine smeulbrand in de elektra kan in een ruimte waar ook spullen worden opgeslagen snel uitgroeien tot een oncontroleerbare brand. Gebruik de serverruimte daarom alleen waarvoor die bedoeld is, houdt de ruimte vrij van opslag, zorg voor afdoende koeling en een deugdelijke elektrische installatie. Houd de serverruimte op slot en laat alleen mensen toe die er echt iets te zoeken hebben. 

  Gebruik nooit een poederblusser bij brand bij uw data

  En tot slot: Breekt er brand uit in een ruimte waar u uw data opslaat? Gebruik dan nóóit een poederblusser. De zouten in het poeder brengen onherstelbare schade aan de hardware toe. Een gasblussysteem samen met geavanceerde branddetectoren is een veel betere combinatie. En laat dit systeem niet alleen aanleggen in de serverruimte zelf, maar ook – indien aanwezig – in de ruimten onder de verhoogde vloer en boven het verlaagde plafond. 

  Meer informatie over cybercrime

  Meer weten over de risico's van cybercrime? In het dossier Cybercrime leest u meer. Daar vindt u ook tips om een cyberaanval te voorkomen.