Bescherm computerdata

  Zo beschermt u computerdata, ook als klein bedrijf

  Grote bedrijven in Nederland zijn vaak goed beveiligde datacenters. Bij kleinere bedrijven is dat meestal minder goed geregeld. En dat is jammer. De kans dat er iets misgaat, is misschien klein. Maar de schade die er voor uw bedrijf uit voortvloeit kan wel groot zijn. Lees hier hoe u uw servers en data optimaal beschermt en hoe u daarmee de continuïteit van uw bedrijf waarborgt. 

  Gebruikt u een realtime back-upsysteem? 

  Bij een stroomuitval tijdens kantooruren kunt u zomaar uren werk kwijt zijn. Zeker als u de laatste back-up een tijd geleden maakte. Gebruik daarom liefst een realtime back-upsysteem. Deze systemen bewaren bestanden automatisch op een andere computer of op een externe schijf. Gebruikt u verwisselbare opslagmedia voor uw back-up? Bewaar deze dan altijd op een andere locatie. Ook als uw bedrijf tijdelijk onbereikbaar is. Zo houdt u altijd de beschikking over uw data. 

  Een voorraadkast is geen serverruimte

  Om verschillende apparaten van stroom te voorzien worden vaak stekkerdozen aan elkaar gekoppeld. Dat kan een oorzaak van brand zijn. In de serverruimte staan vaak ook andere spullen opgeslagen. Wat een kleine brand was groeit zo uit tot een grotere brand. Gebruik de serverruimte daarom waarvoor deze bedoeld is. Sla uw spullen in een andere ruimte op en zorg dat de serverruimte koel genoeg is en dat er een deugdelijke elektrische installatie is. Doe de serverruimte altijd op slot en laat er alleen mensen binnen die daar moeten zijn. 

  Gebruik geen poederblusser bij brand bij uw data

  Breekt er brand uit in een ruimte waar u uw data opslaat? Gebruik dan nooit een poederblusser. De zouten die het poeder bevat, brengen onherstelbare schade toe aan de hardware. Een gasblussysteem met geavanceerde branddetectoren is een veel betere oplossing. 

  Meer informatie over cybersecurity

  Meer weten over cybersecurity? In het dossier Cybersecurity leest u meer. Daar vindt u ook tips om een cyberaanval te voorkomen.