inline/alertinline/autoinline/chevron-leftinline/chevron-left-aquainline/chevron-rightinline/chevron-right-aquainline/clearinline/downloadinline/errorinline/facebookinline/geldzakeninline/instagraminline/kkvinline/koptelefooninline/linkedininline/logininline/logoutinline/menu-closeinline/menu-openinline/modal-closeinline/modal-close-whiteinline/next-aquainline/play-largeinline/pointer-moreinline/previous-aquainline/searchinline/slotinline/social-facebookinline/social-instagraminline/social-linkedininline/social-twitterinline/social-youtubeinline/twitterinline/youtube
Dossiers algemeen

DDoS-aanval

  Wat is een DDoS-aanval?

  Distributed Denial of service-aanvallen (DDoS) zijn bedoeld om systemen plat te leggen. Vaak zijn de websites van grote commerciƫle bedrijven en banken het doelwit, daarom verwachten veel ondernemers niet dat het hen ook kan overkomen. Toch kan het gebeuren.

  Onbedoeld kunnen deze aanvallen echter ook andere bedrijven en webwinkels treffen, als de aanval bijvoorbeeld gericht is op een gedeelde infrastructuur, zoals een provider. Overkomt het uw provider, dan kan het zomaar gebeuren dat uw webwinkel uren onbereikbaar is of dat er geen betalingsverkeer mogelijk is. 


  Wat doet een DDoS-aanval?

  Bij een DDoS-aanval stuurt men grote hoeveelheden gegevens vanuit meerdere kanten naar een server, waardoor die overbelast raakt en het normale internetverkeer niet meer aankan. Eind vorige eeuw was het motief vaak vandalisme, zonder een duidelijke strategie. Maar de laatste tijd zien we steeds meer doelgerichte aanvallen van cybercriminelen om te protesteren tegen een land of organisatie uit ideologische motieven. Veel webwinkeleigenaren weten niet dat dit soort aanvallen ook hen kunnen raken of kennen de juiste preventiemaatregelen niet. Dat maakt hen onvoldoende voorbereid en zeer kwetsbaar. 

  Wat zijn de gevolgen van een DDoS-aanval?

  Een DDoS-aanval kan ervoor zorgen dat uw website onbereikbaar is, waardoor u omzet misloopt. En is de aanval gericht op een bank, dan kan het zijn dat uw klanten hun betalingstransacties in uw webwinkel niet of met moeite kunnen afronden. De vraag is of zij op een later moment terugkeren naar uw winkel en of u dan wel bereikbaar bent. Ook hierdoor kunt u omzet mislopen. 

  Hoe beperk ik de schade van een DDoS-aanval?

  Er zijn verschillende variaties van DDoS-aanvallen en er komen steeds nieuwe bij. Dat maakt het bijna onmogelijk om aanval op uw webwinkel te voorkomen. Maar met goede voorzorgsmaatregelen beperkt u wel de omvang en tijdsduur van een aanval. Zo is het goed om te weten wat er in uw serviceovereenkomst met uw provider staat over de maatregelen die zij treffen om de impact van een DDoS-aanval op uw webwinkel te beperken. En verdiep uzelf eens in uw website. Waar liggen de risico’s van uw applicatie? Welke maatregelen kunt u nu al treffen om deze risico’s te verkleinen? Maak ook een plan met maatregelen die nodig zijn voor het geval uw website getroffen wordt door een DDoS-aanval. Dan weten u en uw medewerkers precies wat er gedaan moet worden om schade te beperken.

  Meer informatie over cybercrime

  Meer weten over de risico's van cybercrime? In het dossier Cybercrime leest u meer. Daar vindt u ook tips om een cyberaanval te voorkomen.