Phishing

  Wat is phishing?

  Cybercriminelen proberen via phishing achter uw inloggegevens en persoonsgegevens te komen. Dit doen ze vaak via een valse link of een bijlage in een e-mail. Daarmee proberen ze een virus op uw computer te installeren. 

  Welke risico's loop ik bij phishing?

  U loopt het risico een bericht van een e-mailadres te ontvangen dat lijkt op bijvoorbeeld dat van uw bank. Zij vragen u om via een link in te loggen op een website. De cybercrimineel kijkt met u mee en krijgt heel eenvoudig uw inlogcodes in handen. Zo krijgt hij toegang tot uw bankrekening en kan hij geld overmaken. Of u ontvangt een e-mail met een pdf als bijlage. Als u de pdf opent, wordt er automatisch malware op uw computer geplaatst.

  Verzekeren kan anders

  Verzekeren is niet de enige oplossing voor de risico’s die u loopt. Liever helpen wij u om schade te voorkomen. Dan helpen wij u pas echt. We geven u graag tips om het risico op financiële schade door phishing voor uw bedrijf te beperken. Bovendien ontwikkelden we preventiediensten speciaal voor ondernemers. Zodat u in bedrijf blijft.

  Hoe herken ik phishing?

  1. Wordt u in een e-mail met algemene termen aangesproken, zoals 'geachte heer/mevrouw'? Let dan op. Bedrijven en instanties waar u klant bent, gebruiken meestal uw voor- of achternaam. Ook weten zij of ze in de aanhef 'meneer' of 'mevrouw' moeten gebruiken.

  2. Reageer nooit direct. Cybercriminelen rekenen namelijk op een schokreactie. Bijvoorbeeld als u leest dat u een boete krijgt en uit nieuwsgierigheid of verontwaardiging op een link klikt.

  3. Bedenk of het logisch is dat deze afzender u op dit moment een e-mail stuurt en daarin vraagt naar uw persoonlijke gegevens of inloggegevens.

  4. Controleer het e-mailadres van de afzender. Vaak is het gebruikte adres een afgeleide versie van de echte naam van het bedrijf of de instantie. Of ze vervangen letters, zodat het e-mailadres op het oorspronkelijke lijkt. 

  5. Geef uw gegevens niet zomaar door. In een phishing e-mail staat vaak het verzoek om uw persoonsgegevens te controleren, bij te werken of aan te vullen. Instanties zoals banken en overheden vragen nooit op deze manier naar uw gegevens.

  6. Lees en bekijk de e-mail goed om te zien of er spelfouten of vage logo's in voorkomen. Vergelijk het bericht met een eerdere e-mail van het bedrijf of de instantie, als dat mogelijk is.

  Hoe voorkom ik phishing?

  Het  is steeds lastiger om te voorkomen dat iemand op een valse link in een phishing e-mail klikt. De makers van deze berichten gaan namelijk steeds subtieler te werk. Deze tips kunnen u helpen om phishing te voorkomen:

  1. Phishing gebeurt al lang niet meer alleen via valse e-mails van banken
   Cybercriminelen misbruiken de namen van allerlei organisaties om persoonsgegevens te verzamelen. Let daarom op phishing e-mails met webshops, streamingdiensten, telecomaanbieders en pakketbezorgingsdiensten als afzender.

  2. Ga nooit via een link in een e-mail naar de website van uw bank
   Log alleen in via het webadres dat u altijd gebruikt. Klikte u per ongeluk toch op de link? Dat is geen reden voor paniek. Onderneemt u wel actie als u de persoonlijke gegevens invulde én verzond of bevestigde. Bel bij twijfel altijd uw bank.

  3. Installeer internetbeveiligingssoftware en zorg ervoor dat deze up-to-date is
   Zo beperkt u de kans om slachtoffer te worden van malware na het klikken op een valse link.

  4. Maak elke dag een back-up
   Dan heeft u altijd de mogelijkheid om recente bestanden terug te zetten.

  Ik ben slachtoffer van phishing: wat nu?

  Bent u toch ingegaan op een phishingmail? Neem dan de volgende maatregelen:

  • Vermoedt u dat u inloggegevens van uw internetbankieren hebt ingevuld op een frauduleuze site? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank. Volg de aanwijzingen die u van hen krijgt.
  • Meld phishing bij de partij of het bedrijf waarop de cybercrimineel zich laat lijken. Zij kunnen dan actie ondernemen en zo voorkomen dat andere mensen en bedrijven slachtoffer worden.
  • Bedenk wat er aan u is gevraagd. Voerde u bijvoorbeeld uw gebruikersnaam en wachtwoord van een webshop in? Ga dan naar de échte webshop en stel een nieuw wachtwoord in.

  Welke oplossingen zijn er voor phishing?

  Ontdek met Interpolis CyberInZicht hoe u uw bedrijf online het best beschermt en vergroot zo uw digitale weerbaarheid. 

  Verzekeren

  Hulp, herstel, schade en aansprakelijkheid bij cyberincidenten verzekert u met de Cyberverzekering op de Bedrijven Compact Polis®.