Veilig wachtwoord

Hoe kies ik een veilig wachtwoord?

Zeg eens eerlijk: kies je online steeds weer een ander, ingewikkeld wachtwoord? Of gebruik je keer op keer zorgeloos hetzelfde wachtwoord? Dat laatste is wel de makkelijkste weg, maar niet de meest veilige. Zeker niet als je wachtwoord toegang geeft tot vertrouwelijke, privacygevoelige of financiële informatie. En gebruik je voor je verschillende accounts hetzelfde wachtwoord, dan loop je helemaal veel risico.

Wat doen criminelen met mijn wachtwoord?

Met je wachtwoord kunnen criminelen je geheime gegevens of andere vertrouwelijke informatie stelen. Die verkopen ze vervolgens aan hun opdrachtgever of aan de hoogste bieder. En hebben ze je pincode achterhaald, dan is het een koud kunstje om je geld naar hun eigen rekeningen door te sluizen. Je loopt ook nog andere risico’s. Als cybercriminelen toegang weten te verkrijgen tot je social media-accounts, dan kunnen ze berichten uit jouw naam plaatsen. En daardoor loopt je imago mogelijk een flinke deuk op.

Hoe achterhalen criminelen mijn wachtwoord?

Cybercriminelen gebruiken scripts die automatisch ontelbaar veel wachtwoorden uitproberen. Net zolang tot het een keer 'raak' is. Of ze achterhalen je inloggegevens als je op een link in een zogenaamde phishing mail klikt.

Hoe vermijd ik voorspelbare wachtwoorden?

De scripts die criminelen gebruiken om wachtwoorden te achterhalen, werken volgens een bepaalde logica. Vermijd daarom altijd:
  • woorden of tekens die in een voorspelbare volgorde staan (12345, abcde)
  • letters die naast elkaar op het toetsenbord staan (qwerty)
  • een herhaling van tekens (22222)
  • woorden uit een woordenboek, in welke taal dan ook
  • afkortingen en woorden die achterstevoren zijn gespeld
  • fabrieksinstellingen (0000)
  • veelgebruikte wachtwoorden; hiervan circuleren lijstjes op internet
  • wachtwoorden die zijn samengesteld uit eenvoudig te achterhalen informatie, zoals je geboortedatum of de naam van je hond

Tips voor een sterk wachtwoord

  • Gebruik zinnen (pass phrases) in plaats van woorden. Hoe langer, hoe beter!
  • Laat je wachtwoorden genereren door een wachtwoordkluis. Deze wachtwoorden zijn ijzersterk, omdat ze volstrekt willekeurig zijn.
  • Gebruik voor toegang tot vertrouwelijke, financiële of privacygevoelige informatie altijd unieke wachtwoorden.

Extra tip: Bescherm zeer waardevolle informatie met tweetrapsautorisatie
Met tweetrapsautorisatie of tweestapsverificatie plaatst je een extra slot op de deur: je legt als het ware een extra beschermlaag aan. Stel je dit in, dan wordt bij het inloggen niet alleen gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord, maar bijvoorbeeld ook om een vingerafdruk. Of om een code die je per sms ontvangt. Deze dubbele autorisatie of verificatie is het meest veilig!

Meer informatie over cybersecurity

In het dossier Cybersecurity vind je nog meer informatie over cyberrisico’s. Ook laten we zien hoe je jouw digitale weerbaarheid vergroot.