Mijn huisdier veroorzaakte schade

Uw huisdier veroorzaakte per ongeluk schade bij iemand anders. Bent u aansprakelijk voor deze schade?

Wie is aansprakelijk?

De eigenaar van een huisdier is vaak aansprakelijk voor de schade die het veroorzaakt. Het maakt niet uit of u of de buurvrouw uw hond uitliet toen uw hond iemand anders beet. Als eigenaar bent u verantwoordelijk voor uw huisdier. Dus ook voor de dingen die het dier doet.

Handelde uw dier uit zichzelf?

U bent aansprakelijk als uw dier uit zichzelf handelde. Uw hond bijt bijvoorbeeld de postbode omdat uw hond schrok van de brievenbus. Hier kunt u niets aan doen, maar u bent wel aansprakelijk omdat het uw huisdier is.

Als het dier niet uit zichzelf handelde, bent u niet zomaar aansprakelijk. Het kan zijn dat uw hond opgehitst werd door iemand anders. Of iemand wist dat de situatie gevaarlijk was en had daar eigenlijk rekening mee moeten houden. Bijvoorbeeld als iemand onvoorzichtig om uw paard loopt en een trap krijgt. In dit laatste geval kan er sprake zijn van gedeelde aansprakelijkheid.

Verzamel bewijs

Het is altijd belangrijk om gegevens en bewijs rondom de gebeurtenis te verzamelen en goed te bewaren. Ook als u twijfelt of u wel schuldig bent.

Bijvoorbeeld:
 • naam- en adresgegevens van ooggetuigen
 • gegevens van de politie
 • foto’s van de situatie

Bent u aansprakelijk gesteld?

Het kan zijn dat uw dier schade maakt, maar dat u niet aansprakelijk wordt gesteld. De postbode die in zijn been is gebeten, kan besluiten u niet aansprakelijk te stellen.

Iemand kan tegen u zeggen dat u aansprakelijk bent voor de schade, maar dat kan ook via een e-mail of een brief. Dit betekent natuurlijk niet direct dat u inderdaad aansprakelijk bent.

Meld een schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar

In de polisvoorwaarden van uw aansprakelijkheidsverzekering leest u of u verzekerd bent voor het type schade. Het is belangrijk dat u geen schuld erkent voordat u contact hebt gehad met uw verzekeraar. Uw verzekeraar bepaalt daarna de vervolgstappen.

Om de schade te beoordelen, neemt uw verzekeraar contact op met de tegenpartij. Als uw verzekeraar vindt dat u aansprakelijk bent voor de schade, handelt hij de schade direct af met de tegenpartij.

De schade wordt niet vergoed

Verzekert uw aansprakelijkheidsverzekering de schade niet en bent u het er niet mee eens dat u aansprakelijk wordt gesteld? Stuur dan een brief of een e-mail naar de tegenpartij. Hierin legt u uit waarom u het er niet mee eens bent.

U hebt geen verzekering

Hebt u geen aansprakelijkheidsverzekering? En bent u het ermee eens dat u de kosten van de schade moet betalen? Maak dan duidelijke afspraken over de te betalen schade. U hoeft alleen de werkelijk geleden schade te vergoeden. Als een auto bijvoorbeeld al een paar jaar oud is, hoeft u de schade niet te vergoeden tot aan de nieuwwaarde.

Bent u het er niet mee eens dat u de kosten van de schade moet betalen? Schrijf dan een brief of een e-mail aan de tegenpartij waarin u duidelijk uitlegt waarom u het er niet mee eens bent.

Onze dienstverlening

Met Interpolis Rechtshulp zijn wij er voor iedereen zonder een rechtsbijstandsverzekering en helpen je bij jouw juridisch probleem. Je krijgt juridisch advies voor een vast bedrag, zo voorkom je verrassingen. Het is mogelijk om je zaak bij de rechtbank of geschillencommissie volledig over te dragen aan ervaren juristen van LegalGuard. Voor Interpolis Rechtshulp werken we samen met LegalGuard.
Neem contact op voor een gratis intake | Interpolis Juridisch Advies

Sparren met een jurist (20 minuten)

€ 39,-

 • Makkelijke, snelle weg naar juridische antwoorden.
 • Je hoeft geen stukken op te sturen.
 • Een jurist die jouw situatie begrijpt.
 • Contact binnen 1 werkdag.
 • Een advies voor eventueel benodigde vervolgstappen.
Persoonlijk juridisch advies | Interpolis Juridisch Advies

Persoonlijk juridisch advies

€ 375,-

 • Persoonlijk advies over jouw rechten en plichten.
 • Jurist kijkt of alle regels goed zijn toegepast.
 • Advies over jouw rechtspositie.
 • Advies over de vervolgstappen.
Onderhandelen door een jurist | Interpolis Juridisch Advies

Onderhandelen door een jurist

€ 755,-

 • Een jurist verdiept zich in jouw situatie en stelt een strategie met je op.
 • Er wordt gekeken hoe het beste in onderhandeling kan worden gegaan.
 • Jurist onderhandelt met de andere partij.

Direct contact

Bel ons
Wij helpen je graag.
Je kunt ons bellen voor hulp of vragen. 
Intakeformulier
Voor een gratis intakegesprek.
Een jurist belt je terug om je vrijblijvend te adviseren over de oplossing die het beste bij jouw situatie past.
Stuur ons een e-mail
Wij helpen je graag.
Stuur ons een e-mail. Voor Interpolis Rechtshulp werken we samen met LegalGuard.