Ik heb last van overhangende takken

U hebt hier last van, omdat deze bijvoorbeeld het zonlicht tegenhouden. Wat kunt u het beste doen?

Vraag uw buren de takken te verwijderen

Als de takken over de erfgrens (de grens tussen de grond van uw buren en van u) op uw grond hangen kunt u uw buren vragen deze te verwijderen.

Werken uw buren niet mee? Stuur dan brief waarin u uitlegt dat u last hebt van de takken en dat u hen vraagt de takken te verwijderen. Het is belangrijk dat u hen een laatste termijn (bijvoorbeeld 4 weken) geeft om dat te doen.

Bekijk de voorbeeldbrief

Stuur de brief aangetekend op en bewaar het verzendbewijs. Zo kunt u altijd bewijzen dat u de brief gestuurd hebt. Als u een e-mail stuurt, vraag dan om een ontvangstbevestiging.

Verwijder de takken zelf

Wanneer u uw buren schriftelijk hebt gevraagd de takken zelf te verwijderen en uw buren doen dit niet, kunt u zelf de takken afzagen.

U mag de takken niet verder afzagen dan tot de grens met de grond van de buren. Bij de werkzaamheden mag u niet op de grond van de buren komen. Ook mag het afzagen of snoeien er niet voor zorgen dat de boom of plant zo beschadigd raakt dat deze niet meer te herstellen is. Twijfelt u hierover? Dan kunt u misschien eerst een hovenier of boomdeskundige laten kijken naar de situatie. Voor bomen die als monument worden gezien gelden soms andere regels. Is dit het geval? Neem dan contact met ons op zodat we kunnen uitzoeken welke regels er gelden.

Wie betaalt de kosten voor het verwijderen?

In sommige gevallen kunt u niet zelf de takken verwijderen. U kunt er dan voor kiezen een hoveniersbedrijf in te schakelen. U kunt uw buren vragen deze kosten te vergoeden. Zo kunt u er ook voor kiezen om in de eerdere brief al te zeggen dat u eventuele kosten die u zelf gaat maken, als zij niet zelf tot verwijdering overgaan, aan hen gaat doorberekenen.

Uw buren zijn helaas niet verplicht om de kosten te betalen. Als er takken overhangen wordt dit niet snel als onrechtmatig gezien. Daarnaast geeft de wet u de bevoegdheid zelf te snoeien. Dit is geen verplichting.

Kom je er niet samen uit?

Komt u niet met uw buren tot een oplossing of spelen er meerdere zaken? Dan kan buurtbemiddeling misschien helpen. Bij de gemeente vraagt u na of er buurtbemiddeling in uw gemeente bestaat. Zij kunnen de communicatie tussen u en uw buren begeleiden. Dit kost niets en blijkt vaak goed te werken.

Ook kunt u met ons contact opnemen zodat we u verder kunnen helpen.

Onze dienstverlening

Met Interpolis Rechtshulp zijn wij er voor iedereen zonder een rechtsbijstandsverzekering en helpen je bij jouw juridisch probleem. Je krijgt juridisch advies voor een vast bedrag, zo voorkom je verrassingen. Het is mogelijk om je zaak bij de rechtbank of geschillencommissie volledig over te dragen aan ervaren juristen van LegalGuard. Voor Interpolis Rechtshulp werken we samen met LegalGuard.
Neem contact op voor een gratis intake | Interpolis Juridisch Advies

Sparren met een jurist (20 minuten)

€ 39,-

 • Makkelijke, snelle weg naar juridische antwoorden.
 • Je hoeft geen stukken op te sturen.
 • Een jurist die jouw situatie begrijpt.
 • Contact binnen 1 werkdag.
 • Een advies voor eventueel benodigde vervolgstappen.
Persoonlijk juridisch advies | Interpolis Juridisch Advies

Persoonlijk juridisch advies

€ 385,-

 • Persoonlijk advies over jouw rechten en plichten.
 • Jurist kijkt of alle regels goed zijn toegepast.
 • Advies over jouw rechtspositie.
 • Advies over de vervolgstappen.
Onderhandelen door een jurist | Interpolis Juridisch Advies

Maatwerk tegen vaste prijs


 • ​Ieder probleem is anders. Daarom leveren wij ook maatwerk.
 • Afgestemd op jouw situatie.

Direct contact

Bel ons
Wij helpen je graag.
Je kunt ons bellen voor hulp of vragen. 
Intakeformulier
Voor een gratis intakegesprek.
Een jurist belt je terug om je vrijblijvend te adviseren over de oplossing die het beste bij jouw situatie past.
Stuur ons een e-mail
Wij helpen je graag.
Stuur ons een e-mail. Voor Interpolis Rechtshulp werken we samen met LegalGuard.