Ik heb last van overhangende takken

U hebt hier last van, omdat deze bijvoorbeeld het zonlicht tegenhouden. Wat kunt u het beste doen?

Vraag uw buren de takken te verwijderen

Als de takken over de erfgrens (de grens tussen de grond van uw buren en van u) op uw grond hangen kunt u uw buren vragen deze te verwijderen.

Werken uw buren niet mee? Stuur dan brief waarin u uitlegt dat u last hebt van de takken en dat u hen vraagt de takken te verwijderen. Het is belangrijk dat u hen een laatste termijn (bijvoorbeeld 4 weken) geeft om dat te doen.

Bekijk de voorbeeldbrief

Stuur de brief aangetekend op en bewaar het verzendbewijs. Zo kunt u altijd bewijzen dat u de brief gestuurd hebt. Als u een e-mail stuurt, vraag dan om een ontvangstbevestiging.

Verwijder de takken zelf

Wanneer u uw buren schriftelijk hebt verzocht de takken zelf te verwijderen en uw buren doen dit niet, kunt u zelf de takken afzagen.

U mag de takken niet verder afzagen dan tot de grens met de grond van de buren. Bij de werkzaamheden mag u niet op de grond van de buren komen. Ook mag het afzagen of snoeien er niet voor zorgen dat de boom of plant zo beschadigd raakt dat deze niet meer te herstellen is. Twijfelt u hierover? Dan kunt u misschien eerst een hovenier of boomdeskundige laten kijken naar de situatie. Voor bomen die als monument worden gezien gelden soms andere regels. Is dit het geval? Neem dan contact met ons op zodat we kunnen uitzoeken welke regels er gelden.

Wie betaalt de kosten voor het verwijderen?

In sommige gevallen kunt u niet zelf de takken verwijderen. U kunt er dan voor kiezen een hoveniersbedrijf in te schakelen. U kunt uw buren vragen deze kosten te vergoeden. Zo kunt u er ook voor kiezen om uw buren in de eerdere brief al aan te kondigen dat u eventuele kosten die u zelf gaat maken als zij niet zelf tot verwijdering overgaan, aan hen gaat doorberekenen.

Uw buren zijn helaas niet verplicht om de kosten te betalen. Wanneer er takken overhangen wordt dit niet snel als onrechtmatig gezien. Daarnaast geeft de wet u de bevoegdheid zelf te snoeien. Dit is geen verplichting.

Kom je er niet samen uit?

Komt u niet met uw buren tot een oplossing? Of spelen er meerdere zaken kan Buurtbemiddeling misschien helpen. Bij de gemeente kunt u navragen of er buurtbemiddeling in uw gemeente bestaat. Zij kunnen de communicatie tussen u en uw buren begeleiden. Dit kost niets en blijkt in de praktijk vaak goed te werken.

Ook kunt u met ons contact opnemen zodat we kunnen bekijken hoe we u verder kunnen helpen.

Onze dienstverlening

Met Interpolis Rechtshulp zijn wij er voor iedereen zonder een rechtsbijstandsverzekering en helpen u bij uw juridisch probleem. U krijgt juridisch advies voor een vast bedrag, zo voorkomt u verrassingen. Het is mogelijk om uw zaak bij de rechtbank of geschillencommissie volledig over te dragen aan ervaren juristen van LegalGuard. Voor Interpolis Rechtshulp werken we samen met LegalGuard.
Neem contact op voor een gratis intake | Interpolis Juridisch Advies

Advies over welke oplossing past bij uw situatie

Gratis

 • Vrijblijvend bellen met onze jurist.
 • Direct een jurist aan de telefoon.
 • Op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00 (013 462 37 21).
Persoonlijk juridisch advies | Interpolis Juridisch Advies

Persoonlijk juridisch advies

€ 349,-

 • Een gratis vrijblijvend telefonisch intakegesprek.
 • Persoonlijk advies over uw rechten en plichten.
 • Jurist kijkt of alle regels goed zijn toegepast.
 • Advies over uw rechtspositie.
 • Advies over de vervolgstappen.
Onderhandelen door een jurist | Interpolis Juridisch Advies

Onderhandelen door een jurist

€ 719,-

 • Een jurist verdiept zich in uw situatie en stelt een strategie met u op.
 • Er wordt gekeken hoe het beste in onderhandeling kan worden gegaan.
 • Jurist onderhandelt met de andere partij.

Direct contact

 

Bellen

U kunt ons bellen voor hulp of vragen.

Intake

Een jurist belt u terug om u vrijblijvend te adviseren over de oplossing die het beste bij uw situatie past.

E-mail

Stuur ons een e-mail via info@legalguard.nl Voor Interpolis Rechtshulp werken we samen met LegalGuard.