Zo helpt een RI&E om personeelsuitval te voorkomen

RI&E in 2021 actueler dan ooit!
Uitval van personeel, dat wil je als werkgever het liefst voorkomen. De aandacht voor veiligheid op de werkvloer was dan ook nog nooit zo groot. Wist je dat de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) je helpt om de arbeidsrisico’s in je bedrijf aan te pakken? Ben Kramer, risicodeskundige Gezond & Veilig Werken, legt uit hoe dat zit. En hoe je met de RI&E een gezonde en veilige werkomgeving creëert, juist nu. 

Wist je dat een RI&E verplicht is voor werkgevers?

“Alle werkgevers zijn verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkomgeving voor hun medewerkers. Vanuit de Arbowetgeving ben je verplicht om hiervoor een RI&E op te stellen. Het doel van de RI&E is ervoor te zorgen dat iedereen in het bedrijf gezond, veilig en met plezier werkt. Daar horen trouwens ook stagiaires, uitzendkrachten en zzp’ers bij.”

Hoe werkt een RI&E?

“Met een RI&E breng je stap voor stap alle onveilige situaties op de werkvloer in kaart. Je schat in hoe groot het risico is voor de gezondheid en veiligheid van je medewerkers. En hoe groot de impact is als er iets misgaat. Vervolgens beschrijf je in een plan van aanpak hoe je deze risico’s gaat beperken. Heb je meer dan 25 medewerkers? Dan ben je verplicht om je plan van aanpak te laten toetsen door een arbodienst of Arbo-kerndeskundige.”

Een RI&E helpt je bedrijf gezond te houden

“De RI&E helpt je om uitval van personeel door ongevallen en ziekte te beperken. Het is een effectief instrument om je medewerkers – en dus je bedrijf – gezond te houden. Zo bespaar je snel oplopende verzuimkosten zoals loondoorbetaling, vervangend personeel, inwerken van een nieuwe medewerker en overbelasting van andere medewerkers.”

“Onderschat ook niet hoe belangrijk het voor je bedrijf is dat je medewerkers zich veilig en gewaardeerd voelen. Jouw aandacht voor de veiligheid en gezondheid zie je direct terug in het werkplezier en betrokkenheid van je team. En dat betaalt zich weer uit in een verhoogde productiviteit, minder verzuim en meer tevreden klanten.”

Voorkom een boete van de Inspectie SZW

“Je loopt nu een groter risico op een boete als je geen RI&E hebt. De Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) scherpt het toezicht de komende jaren enorm aan. Want het aantal arbeidsongevallen en de collectieve lastendruk groeien al jaren. En amper de helft van alle werkgevers heeft een RI&E. Dat wil de overheid vóór 2023 verbeteren.”

“Werkgevers die geen RI&E hebben, krijgen een boete van € 4.500,-. En € 3.000,- als het plan van aanpak ontbreekt. Een bezoek van de inspecteur is hiervoor niet eens meer nodig, ook na een administratieve controle kun je een boete krijgen.”

Aandacht voor gezondheidsrisico’s op het werk is actueler dan ooit

“Ik zie iedere dag opnieuw hoe werkgevers er alles aan doen om de medewerkers en gasten in hun bedrijf te beschermen tegen corona.”, zegt Ben Kramer. “Het risicobewustzijn is nu bijzonder hoog. Daarom denk ik dat dit hét moment is om door te pakken en een RI&E op te stellen. Want veel meer arbeidsrisico’s verdienen zo’n grondige aanpak!”

Ga nu aan de slag met de RI&E!

“Uiteraard begrijp ik dat je als ondernemer al druk genoeg bent. Misschien wist je niet eens dat een RI&E verplicht is. Lijkt het je te veel werk. Of weet je gewoon niet waar te beginnen. In dit artikel lees je precies hoe het zit met de RI&E. Zodat je eenvoudig aan de slag kunt en zelf ervaart hoe een RI&E bijdraagt aan een gezonde en veilige werkomgeving binnen je bedrijf.”

Tips voor het opstellen van de RI&E

Interpolis gelooft dat voorkomen beter is dan verzekeren. Om je op weg te helpen, geeft Ben je graag nog wat tips:

  • Kijk met een helicopterview naar de veiligheid in je bedrijf en let op:
    • orde en netheid op de werkplek
    • de risico’s die horen bij jouw type werkzaamheden
    • deugdelijkheid van de materialen die je gebruikt
  • Beoordeel de veiligheid van iedereen in je bedrijf
    • medewerkers, stagiairs, uitzendkrachten, zzp’ers, klanten en gasten
  • Vergeet de thuiswerkplek niet!
    • Ook thuis hebben alle medewerkers recht op een veilige werkomgeving.
  • Vraag betrokken en proactieve medewerkers om mee te denken
    • Breng in kaart wat de arbeidsrisico’s in de praktijk zijn.
  • Minder dan 25 medewerkers? Laat ook dan je RI&E toetsen
    • Dit is niet verplicht, wel waardevol.