Overval op jouw bedrijf

Informatie en tips om het risico te beperken

Wat is het risico bij een overval?

Een overval gaat vaak samen met geweld of bedreiging. Als dat bij je bedrijf gebeurt, dan is dat een ingrijpende gebeurtenis. Op iedere plek waar geld of waardevolle goederen voorhanden zijn, kan een overval plaatsvinden. Ook in jouw bedrijf.

Welk risico loopt mijn bedrijf?

Voor de medewerkers die overvallen zijn, zijn de emotionele gevolgen het grootst. Ze voelen zich vaak niet meer veilig in het bedrijf. Daardoor duurt het vaak weken voor ze weer aan het werk zijn. Ook de bedrijfscontinuïteit loopt gevaar. Bijvoorbeeld omdat je jouw zaak tijdelijk moet sluiten voor politieonderzoek. Vervelender is de imagoschade, klanten die wegblijven door de overval.  

Verzekeren kan anders

Verzekeren is niet de enige oplossing voor de risico’s die je als ondernemer loopt. Wij helpen liever om schade te voorkomen. Dan helpen wij je echt. Graag geven we tips om het risico op een overval op jouw bedrijf te beperken. We ontwikkelden preventiediensten speciaal voor ondernemers. Zo helpen wij je in bedrijf te blijven, ook na een overval. 

Hoe beperk ik risico's?

Overvallers kiezen meestal voor een doelwit dat veel buit oplevert met zo min mogelijk risico. Op goed beveiligde locaties komen minder overvallen voor. Neem preventiemaatregelen om je medewerkers, je klanten en je zaak te beschermen tegen een overval. 

 

 1. De grootste kans op een overval is rond openings- en sluitingstijd
  Meestal is er dan maar 1 persoon aanwezig. Alleen ben je kwetsbaarder dan met meer. Pas jouw personeelsplanning aan en zorg voor goede verlichting. Onze risicodeskundige legt u uit hoe u het risico op een overval verkleint
 2. Houd de achterdeur altijd op slot 
  Vaak staat in (rook)pauzes en tijdens het bevoorraden de achterdeur open of op een kier. Of medewerkers vergeten de deur goed af te sluiten. Iemand die jouw bedrijf wil overvallen, kan daar gebruik van maken.
 3. Voorkom een greep in de kassa
  Een greep in de kassalade is snel gedaan. Zeker als de toonbank laag is en er weinig klanten of medewerkers in de winkel zijn. Maak daarom goede afspraken over het beheer van de kassa en volg deze op.
 4. Toch een overval? Uw reactie beïnvloedt het verloop
  Al neem je nog zoveel maatregelen om een overval te voorkomen, het kan toch gebeuren dat je oog in oog komt te staan met een overvaller. De politie adviseert om dan het RAAK-principe op te volgen:
  Rustig blijven. Overvallers komen voor geld of spullen. Rust voorkomt dat de situatie escaleert.
  Accepteren: verzet je niet en volg bevelen op. Ga er altijd van uit dat wapens echt zijn.
  Afgeven: geef de overvallers wat ze vragen. Geld en goederen zijn vervangbaar.
  Kijken: onthoud zoveel mogelijk kenmerken van de daders. Bijvoorbeeld lengte, kleding of spraak.

Verzekeren

Met een inventarisverzekering en voorraadverzekering verzeker je jouw spullen, voorraad én kasgeld tegen diefstal, dus ook bij een overval. Voor kasgeld geldt een maximum van € 5.000,-.