Werkgeversaansprakelijkheid
Wat is werkgeversaansprakelijkheid?
Wanneer ben ik aansprakelijk?
- Een veilige werkplek en omstandigheden
- Goede beschermingsmiddelen
- Duidelijke instructies
- Rekening houden met de leeftijd in combinatie met de ervaring
Loopt iemand tijdens werktijd letselschade op en hebt u niet voldaan aan tenminste 1 van de genoemde punten. Dan kan u aansprakelijk worden gesteld.
U bent niet aansprakelijk als:
- U kunt aantonen dat u aan uw zorgplicht hebt voldaan
- De schade gevolg is van roekeloos gedrag door uw werknemer
- De schade niet is ontstaan op de werkvloer of tijdens werktijd
Naast de zorgplicht bestaat ook goed werkgeverschap (zie art. 7:611 van het Burgerlijk Wetboek). Dit houdt in dat onder andere voor een behoorlijke verzekering voor uw werknemers moet zorgen. Deze verzekering moet schade als gevolg van een verkeersongeval tijdens werktijd vergoeden. Maar ook tijdens een bedrijfsuitje of zakenreis. Het begrip ‘goed werkgeverschap’ wordt steeds breder. Het is daarom belangrijk dat u uw verzekering regelmatig nakijkt of het nog aansluit bij maatschappelijke ontwikkelingen.
Beperk de risico's
- Zorg voor een veilige werkomgeving
Stel een RI&E op. En maak op basis daarvan een Plan van Aanpak om risico’s te beperken of weg te nemen.
- Controleer of medewerkers de instructies opvolgen
Uw medewerkers horen zelf ook mee te werken aan een veilige werkomgeving. Als zij de veiligheidsmaatregelen omzeilen, lopen ze nog steeds risico’s. - Kijk uw verzekering na
Stelt iemand u aansprakelijk, neem direct contact op met uw verzekeraar. Deze controleert eerst of u verzekerd bent voor dit type schade. Zo ja, dan zoekt de verzekeraar uit of de aansprakelijkstelling terecht is. De verzekeraar regelt vervolgens alles met degene die schade heeft geleden of gaat in verweer tegen uw aansprakelijkstelling. Bent u niet verzekerd, dan kunt u natuurlijk een jurist inschakelen. De kosten moet u dan wel zelf betalen.
Welke verzekering heb ik nodig?
Meer over aansprakelijkheid
In het dossier zakelijke aansprakelijkheid leest u alles over de vormen van aansprakelijkheid. Zoals beroepsaansprakelijkheid, bestuurdersaansprakelijkheid en aansprakelijkheid voor ondernemingen die in de bouw werken.