Ransomware

  Wat is ransomware?

  Ransomware is malware die uw computer en mobiele apparaten vergrendelt of uw digitale bestanden versleutelt. U krijgt pas weer toegang tot uw data als u losgeld (ransom) betaalt.

  Hoe komt ransomware op mijn computer?

  De meeste ransomware verspreidt zich als een virus. Het besmet uw computer en maakt bestanden onleesbaar. In ruil voor losgeld belooft de cybercrimineel u weer toegang tot uw data.

  Hoe beperk ik mijn risico op ransomware?


  U kunt ransomware niet helemaal voorkomen, maar met de volgende tips beperkt u wel uw risico’s:

  • Maak duidelijke werkprocessen. Leg uw medewerkers uit wat ransomware is en wat de risico's ervan zijn. Maak duidelijke afspraken, bijvoorbeeld niet klikken op links in onbetrouwbare e-mails.
  • Houd uw software altijd up-to-date (patchen).
  • Installeer antivirussoftware en een firewall. Samen met patchen vormen zij de basis van uw beveiliging.
  • Voorkom verspreiding van de infectie. Verbreek onmiddellijk de verbinding met het internet of het netwerk als u een onbetrouwbaar proces ziet op uw computer.
  • Maak dagelijks een back-up. Het liefst in een clouddienst én op een fysiek extern medium. Koppel deze verwisselbare schijf of usb-stick altijd los van de computer na de back-up, om besmetting te voorkomen.

  Wat als ik getroffen word door ransomware?

  Losgeld betalen geeft geen enkele garantie dat u uw bestanden daadwerkelijk terugkrijgt van de cybercriminelen. De beste oplossing is om de malware te laten verwijderen en de back-up van uw data terug te plaatsen. Dit laatste werkt alleen als u het externe opslagmedium ná de back-up hebt losgekoppeld van uw netwerk. Anders is de back-up ook besmet.

  Hoe verwijder ik ransomware?

  De website nomoreransom.org biedt hulp om ransomware van uw computer en mobiele apparaten te verwijderen.

  Check uw risico's met Interpolis CyberInZicht

  Voer een snelle check uit: scan uw cyberrisico’s en ontdek hoe u uw bedrijf online het best beschermt. Of krijg meer inzicht met een van de CyberInZicht modules.