Ransomware

Wat is ransomware?

Ransomware is malware die je computer en mobiele apparaten vergrendelt of je digitale bestanden versleutelt. Je krijgt pas weer toegang tot je data als je losgeld (ransom) betaalt.

Hoe komt ransomware op mijn computer?

De meeste ransomware verspreidt zich als een virus. Het besmet je computer en maakt bestanden onleesbaar. In ruil voor losgeld belooft de cybercrimineel je weer toegang tot je data.

Hoe beperk ik mijn risico op ransomware?

Je kunt ransomware niet helemaal voorkomen, maar met de volgende tips beperk je wel je risico’s:
  • Maak duidelijke werkprocessen. Leg je medewerkers uit wat ransomware is en wat de risico's ervan zijn. Maak duidelijke afspraken, bijvoorbeeld niet klikken op links in onbetrouwbare e-mails.
  • Houd je software altijd up-to-date (patchen).
  • Installeer antivirussoftware en een firewall. Samen met patchen vormen zij de basis van je beveiliging.
  • Voorkom verspreiding van de infectie. Verbreek onmiddellijk de verbinding met het internet of het netwerk als je een onbetrouwbaar proces ziet op je computer.
  • Maak dagelijks een back-up. Het liefst in een clouddienst én op een fysiek extern medium. Koppel deze verwisselbare schijf of usb-stick altijd los van de computer na de back-up, om besmetting te voorkomen.

Wat als ik getroffen word door ransomware?

Losgeld betalen geeft geen enkele garantie dat je jouw bestanden daadwerkelijk terugkrijgt van de cybercriminelen. De beste oplossing is om de malware te laten verwijderen en de back-up van je data terug te plaatsen. Dit laatste werkt alleen als je het externe opslagmedium ná de back-up hebt losgekoppeld van je netwerk. Anders is de back-up ook besmet.

Hoe verwijder ik ransomware?

De website nomoreransom.org biedt hulp om ransomware van je computer en mobiele apparaten te verwijderen.