Tips van experts

Experttips

  Onze experts helpen je op weg met een aantal tips. Deze lijst is zeker niet volledig, maar geeft wel een goed idee van de maatregelen die nodig zijn om de basis van je cybersecurity op orde te brengen.

 1. Geef je medewerkers inzicht in de risico's
  Want wie de risico’s begrijpt, is vanzelf alerter op verdachte situaties en e-mails.

 2. Stel beleid op voor cybersecurity in je bedrijf
  Stel systeembeheerprocessen op die het onderhoud van de firewall, de configuratie en de opvolging van signalen uit de firewall en antivirussoftware regelen. En maak duidelijke afspraken over het gebruik van wachtwoorden.

 3. Zorg voor een goede firewall en antivirussoftware
  Samen vormen zij de basis van je beveiliging en houden ze veel malware buiten de deur. 

 4. Voer alle software-updates direct uit
  Een software-update van Windows, Adobe Flash, AutoCAD of je server is een gratis herstel van de kwetsbaarheden die ontdekt zijn in de software. Voer deze updates direct uit voor een optimale bescherming.

 5. Zorg voor een noodplan
  Soms gaat het toch mis. Wees daarop voorbereid. Bedenk vooraf hoe jij en jouw medewerkers moeten reageren bij een cyberincident.

 6. Maak dagelijks een back-up
  Sla je bestanden elke dag op een medium buiten het netwerk op. Bijvoorbeeld op een losse harde schijf of tape. Berg deze apart van de server op. Controleer ook regelmatig of het systeem waarmee je back-ups maakt, goed functioneert. Je wilt namelijk voorkomen dat je bij een cyberincident alsnog met lege handen staat omdat je back-up niet werkte.

Meer informatie over cybersecurity

Meer weten over de risico's van cybercriminaliteit? In het dossier Cybersecurity lees je meer. Daar vind je ook tips om een cyberaanval te voorkomen.