Slimme verlichting

  Het verhaal van Jan van Bree

  De ondernemers die gevestigd zijn op bedrijventerrein Kreitenmolen in Udenhout maken sinds december 2016 samen hun omgeving veiliger. Ze nemen deel aan een proef die de veiligheid en leefbaarheid op hun bedrijventerrein moet verbeteren. In samenwerking met Interpolis, Philips en de gemeente Tilburg installeerden ze daarvoor slimme verlichting bij 20 bedrijfspanden en op de openbare weg. 

  Op Kreitenmolen pakken we criminaliteit, onderhoud en beheer samen aan
  Jan van Bree van Spectrum AV is een van de ondernemers met een bedrijfspand op Kreitenmolen. “Kreitenmolen is een relatief klein bedrijventerrein waar zo’n 120 ondernemers met hun bedrijf gevestigd zijn. We zijn een hechte club, de sociale controle is goed. Een paar jaar geleden stelden we een parkmanager aan om criminaliteit, onderhoud en beheer aan te pakken op ons bedrijventerrein. Inmiddels hebben we daardoor het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen.”

  De proef past bij ons gezamenlijk speerpunt om overlast te verminderen
  “Vorig jaar werden we door de gemeente Tilburg gevraagd om mee te doen aan deze interessante proeftuin voor slimme verlichting. In december werd alle straatverlichting vervangen door duurzame ledverlichting met bewegingssensoren en zijn bij 20 bedrijven lampen met bewegingssensoren geplaatst. Ook bij mijn bedrijf. Wij verzorgen audiovisuele ondersteuning bij evenementen en installeren audiovisuele middelen bij bijvoorbeeld scholen en bedrijven. Natuurlijk heb ik zelf al een geavanceerde alarminstallatie laten aanleggen, maar als die wordt geactiveerd, zijn de dieven al binnen!” 

  De slimme verlichting werkt preventief
  “Maar met de slimme verlichting ben ik inbrekers een stap voor. Als er buiten mijn pand beweging is, detecteren de sensoren van de slimme verlichting dat en begint de verlichting rondom mijn bedrijfspand te knipperen. Tegelijkertijd ontvang ik een berichtje op mijn smartphone, zodat ik via mijn eigen camerasysteem kan kijken wat er aan de hand is.
  Geen enkele inbreker staat graag in het felle licht, dus de kans is groot dat inbrekers direct de benen nemen zodra de slimme verlichting aangaat. En als ze toch binnendringen, gaat mijn alarminstallatie af en wijst het knipperende licht de weg voor de hulpdiensten.” 

  Interpolis werkt met trots mee aan deze proef
  Sjak van Nieuwkuijk, risico- en preventiedeskundige van Interpolis: “Interpolis heeft de ambitie om met innovatieve en slimme oplossingen Nederland veiliger te maken. Door de co-creatie met Philips Lighting en de gemeente Tilburg zetten we verlichting, onze risico-expertise en de kennis van de ondernemers in voor meer veiligheid van bedrijven op bedrijventerrein Kreitenmolen.”

  Dit resulteerde in een nieuwe oplossing: BedrijfInZicht, een detectiesysteem om inbraak in een bedrijfspand te voorkomen door inzet van camera’s, led-verlichting en een app. Meer informatie over BedrijfInZicht lees je hier. 

   

  Meer informatie over inbraak en diefstal

  Bijna 40% van de ondernemers krijgt ooit met een inbraak te maken. Het gaat criminelen tegenwoordig niet meer alleen om spullen of geld, maar ook om digitale bedrijfsinformatie. Reden genoeg om uw bedrijf zo goed mogelijk te beschermen. In dit dossier Inbraak en (cyber)diefstal leest u er alles over.