Verklein de kans op inbraak in je bestelbus

Als ondernemer wil je niet dat je bestelbus wordt gestolen. Of dat criminelen dure gereedschappen en materialen uit je bus meenemen. Gelukkig kun je zelf veel doen om inbraak en diefstal te voorkomen. We helpen je met 5 tips.

Je bestelbus is belangrijk voor het runnen van jouw bedrijf

Je bent afhankelijk van je bus om te kunnen ondernemen. Bij diefstal of inbraak heb je dus een probleem. Een vervangende bus of nieuwe gereedschappen regelen kost niet alleen geld, maar ook tijd. En jij wil natuurlijk gewoon aan het werk voor je klanten. Met de volgende 5 tips verklein je de kans op inbraak en diefstal van je bestelbus:

Tip 1: zorg voor een goede beveiliging van je bus

Daarmee zorg je ervoor dat een inbraakpoging vaker mislukt. En, niet onbelangrijk: goede beveiliging werkt als afschrikmiddel. Dit zijn de beste manieren om je bus te beveiligen:
  • Installeer een diefstalalarm.
  • Plaats een stuurslot, pedaalslot of extra slot op de (schuif)deuren.
  • Laat een mechanische beveiliging, zoals BearLock®, installeren.
  • Beveilig ladders op het dak met diefstalwerende klemmen.
  • Monteer een 2e deur met een hangslot aan de binnenzijde. Deze is van buitenaf moeilijk te vernielen met een betonschaar of slijpschijf.

Tip 2: maak je bus herkenbaar en opvallend

Besticker je bestelbus en je gereedschappen. Zet de naam, het telefoonnummer en het logo van je bedrijf op de sticker. Dit maakt de bus en je spullen herkenbaar en makkelijker vindbaar. En je bent bereikbaar als je spullen ergens opduiken. Opvallende kleuren werken ook goed. Ze maken je bus minder aantrekkelijk voor diefstal. 

Tip 3: kies een veilige parkeerplaats voor je bedrijfsbus

Let altijd goed op waar je jouw bus neerzet. De plek en manier van parkeren hebben grote invloed op de kans op inbraak en diefstal. Parkeer het liefst op een goed verlichte parkeerplaats, met zicht op de bus vanaf de straat. Nog beter is het om je bus in een afgesloten gebouw of achter een gesloten hek te zetten. Staat je bus tegen een muur of hek? Zorg dan dat de achterkant van je bus daar dicht tegenaan staan. Zo blokkeer je de deuren.

Tip 4: blijf altijd alert

Door goed op te letten en je gezonde verstand te gebruiken, voorkom je een hoop schade en gedoe. Wees bijvoorbeeld scherp op de volgende dingen:
  • Laad je bestelbus pas in vlak voordat je aan het werk gaat. Dus niet al op de avond voor je werkdag.
  • Sluit de bus altijd goed af. Zelfs als je maar heel even wegloopt. Laat de sleutels ook nooit in het contact zitten als je uitstapt.
  • Laat waardevolle spullen niet in je bus liggen, tenzij het niet anders kan. Leg ze in dat geval altijd uit het zicht. Haal de meest kostbare gereedschappen na de werkdag altijd uit de bus.
  • Doe (schuif)deuren op slot, ook voordat je de weg op gaat. Zo voorkom je dat dieven hun slag slaan als je bijvoorbeeld voor een verkeerslicht stilstaat.

Tip 5: neem extra maatregelen na een diefstal of inbraak

Ben je toch slachtoffer geworden van een diefstal of inbraak in je bestelbus? Dan wil je natuurlijk voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Neem daarom meteen extra maatregelen. De inbrekers kennen nu namelijk de zwakke plek in je beveiliging. En ze weten dat je de gestolen spullen waarschijnlijk gaat vervangen.

Meld je schade op de verzekering
Na schade door inbraak of diefstal van de bestelbus kun je dit melden op de bestelautoverzekering. Zij helpen naast schade door inbraak of diefstal ook bij schade door eigen schuld en juridische hulp.