Leven

  Mijn lijfrente komt vrij

  U bouwde een bedrag op in een lijfrenteverzekering van Interpolis of van een andere verzekeraar of in een bankproduct. Het opgebouwde bedrag heet ‘lijfrentekapitaal’. Hiermee kunt u bijvoorbeeld zorgen voor een aanvulling op uw inkomen. Uw verzekering of bankproduct stopt op de einddatum. Het opgebouwde kapitaal komt dan vrij.

  U hebt 2 keuzes:

  • U laat uw opgebouwde kapitaal doorgroeien, omdat u het geld niet direct nodig hebt.
  • U laat uw opgebouwde kapitaal uitkeren omdat u uw inkomen direct wilt aanvullen.

  U hebt het geld niet direct nodig

  Er zijn 3 mogelijkheden om uw kapitaal door te laten groeien:

   

  1. Doorsparen via het product dat u nu hebt
  Bij Interpolis spaart u verder in een verzekering. Wij noemen dat: de verzekering ‘verlengen’. De mogelijkheden hangen af van de productvoorwaarden en van de belastingregels.

   

  Hebt u een verzekering van Interpolis?
  Neem dan contact op met uw tussenpersoon. U vindt de naam van uw tussenpersoon in de brief die wij u 3 maanden voor de einddatum sturen. De naam staat ook op uw polis.

   

  Heeft u een product bij een andere verzekeraar of bank?
  Vraag uw verzekeraar of bank naar de mogelijkheden. Of neem contact op met uw financieel adviseur.

   

  2. Doorsparen via een nieuwe lijfrenteverzekering
  Hebt u nu een product met garantie (u bouwt een bedrag op tegen een vaste rente) en wilt u liever beleggen? Of juist andersom? Of wilt u wisselen van verzekeraar of bank? U kunt verder sparen in een nieuwe lijfrenteverzekering. Bijvoorbeeld in de KoopSommenVerzekering van Interpolis. In deze verzekering kunt u beleggen en sparen.

   

  Lees meer over de KoopSommenVerzekering

   

  Sluit u een nieuw product af? Dan betaalt u kosten. Uw adviseur kan u hier meer over vertellen.

   

  3. Doorsparen via een nieuw bankspaarproduct
  U  spaart verder in een nieuw bankspaarproduct. De adviseur van de bank van uw keuze kan u meer vertellen over de mogelijkheden.

   

  Bouwde u lijfrentekapitaal op bij Interpolis?

  Dan kunt u eenvoudig doorsparen bij Interpolis. Maar dat hoeft niet. U kunt ook doorsparen bij een andere verzekeraar of bij een bank. Dat heet ‘kapitaaloverdracht’. Hiervoor zijn speciale regels.

  U wilt uw inkomen direct aanvullen

  Er zijn 2 mogelijkheden om uw opgebouwde kapitaal te laten uitkeren:

  1. U laat het opgebouwde kapitaal in delen uitkeren
  U koopt een lijfrenteproduct dat het opgebouwde kapitaal op vaste momenten in delen uitkeert. Dit kan bijvoorbeeld met de Direct Ingaande Lijfrenteverzekering van Interpolis. De mogelijkheden hangen af van uw leeftijd, de productvoorwaarden en de belastingregels.

  Sluit u een nieuw product af? Dan betaalt u kosten. Uw adviseur kan u hier meer over vertellen.

   

  2. U laat uw opgebouwde kapitaal in 1 keer uitkeren
  U kunt uw kapitaal in 1 keer laten uitkeren. Maar dit kan grote gevolgen voor u hebben. U moet namelijk in 1 keer inkomstenbelasting betalen over het opgebouwde bedrag. . En u kunt een boete krijgen van de Belastingdienst. Dit is afhankelijk van het fiscale regime dat geldt voor uw lijfrenteproduct.

  • Is uw vrijkomend kapitaal lager dan € 4.607,- (2022) of minder? Dan betaalt u alleen inkomstenbelasting.
  • Is uw vrijkomend kapitaal hoger dan € 4.607,- (2022)? Dan kunt u daarnaast een boete (revisierente) krijgen van de Belastingdienst. Dit is afhankelijk van het fiscale regime van uw lijfrente.

  Hebt u meerdere lijfrenten die op hetzelfde moment aflopen? 

  Dan moet u de waarde van deze lijfrenten bij elkaar optellen. Lees hierover meer in de belastingregels.

  Bouwde u lijfrentekapitaal op bij Interpolis?

  Dan kunt u het opgebouwde kapitaal laten uitkeren bij Interpolis. Maar dat hoeft niet. U kunt ook het opgebouwde kapitaal laten uitkeren bij een andere verzekeraar of bij een bank. Dat heet ‘kapitaaloverdracht’. Hiervoor zijn speciale regels.

  Laat u goed adviseren

  Wat is voor u het beste? Dat ligt aan uw persoonlijke situatie en wensen. Interpolis vindt het belangrijk dat u zich goed laat adviseren door een financieel adviseur. Interpolis adviseert niet zelf en werkt daarom samen met adviseurs van de Rabobank.

   

  Producten van Interpolis kunt u alleen veranderen via uw tussenpersoon. En wilt u een nieuwe verzekering bij Interpolis afsluiten? Dan kan dat alleen bij de Rabobank.


  Vind de Rabobank bij u in de buurt.

  Een adviseur of tussenpersoon geeft advies. Vaak betaalt u kosten voor een advies. Vraag uw adviseur of tussenpersoon hiernaar. U bepaalt natuurlijk zelf bij wie u een verzekering afsluit. En u bent vrij of u zich wel of niet laat adviseren.

  Meer over levensverzekeringen