Leven

Mijn lijfrente komt vrij

Je bouwde een bedrag op in een lijfrenteverzekering van Interpolis of van een andere verzekeraar of in een bankproduct. Het opgebouwde bedrag heet ‘lijfrentekapitaal’. Hiermee kun je bijvoorbeeld zorgen voor een aanvulling op je inkomen. Je verzekering of bankproduct stopt op de einddatum. Het opgebouwde kapitaal komt dan vrij.

Je hebt 2 keuzes:

  • Je laat je opgebouwde kapitaal doorgroeien, omdat je het geld niet direct nodig hebt.
  • Je laat je opgebouwde kapitaal uitkeren omdat je jouw inkomen direct wilt aanvullen.

Je hebt het geld niet direct nodig

Er zijn 3 mogelijkheden om je kapitaal door te laten groeien:

 

1. Doorsparen via het product dat je nu hebt
Bij Interpolis spaar je verder in een verzekering. Wij noemen dat: de verzekering ‘verlengen’. De mogelijkheden hangen af van de productvoorwaarden en van de belastingregels.

 

Heb je een verzekering van Interpolis?
Neem dan contact op met je tussenpersoon. Je vindt de naam van je tussenpersoon in de brief die wij je 3 maanden voor de einddatum sturen. De naam staat ook op je polis.

 

Heb je een product bij een andere verzekeraar of bank?
Vraag je verzekeraar of bank naar de mogelijkheden. Of neem contact op met je financieel adviseur.

 

2. Doorsparen via een nieuwe lijfrenteverzekering
Heb je nu een product met garantie (je bouwt een bedrag op tegen een vaste rente) en wil je liever beleggen? Of juist andersom? Of wil je wisselen van verzekeraar of bank? Je kunt verder sparen in een nieuwe lijfrenteverzekering. Bijvoorbeeld in de KoopSommenVerzekering van Interpolis. In deze verzekering kunt je beleggen en sparen.

 

Lees meer over de KoopSommenVerzekering

 

Sluit je een nieuw product af? Dan betaal je kosten. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

 

3. Doorsparen via een nieuw bankspaarproduct
Je spaart verder in een nieuw bankspaarproduct. De adviseur van de bank van je keuze kan je meer vertellen over de mogelijkheden.

 

Bouwde je lijfrentekapitaal op bij Interpolis?

Dan kun je eenvoudig doorsparen bij Interpolis. Maar dat hoeft niet. Je kunt ook doorsparen bij een andere verzekeraar of bij een bank. Dat heet ‘kapitaaloverdracht’. Hiervoor zijn speciale regels.

Je wilt je inkomen direct aanvullen

Er zijn 2 mogelijkheden om je opgebouwde kapitaal te laten uitkeren:

1. Je laat het opgebouwde kapitaal in delen uitkeren
Je koopt een lijfrenteproduct dat het opgebouwde kapitaal op vaste momenten in delen uitkeert. Dit kan bijvoorbeeld met de Direct Ingaande Lijfrenteverzekering van Interpolis. De mogelijkheden hangen af van je leeftijd, de productvoorwaarden en de belastingregels.

Sluit je een nieuw product af? Dan betaal je kosten. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

 

2. Je laat je opgebouwde kapitaal in 1 keer uitkeren
Je kunt je kapitaal in 1 keer laten uitkeren. Maar dit kan grote gevolgen voor je hebben. Je moet namelijk in 1 keer inkomstenbelasting betalen over het opgebouwde bedrag. En je kunt een boete krijgen van de Belastingdienst. Dit is afhankelijk van het fiscale regime dat geldt voor je lijfrenteproduct.

  • Is je vrijkomend kapitaal lager dan € 4.607,- (2022) of minder? Dan betaal je alleen inkomstenbelasting.
  • Is je vrijkomend kapitaal hoger dan € 4.607,- (2022)? Dan kun je daarnaast een boete (revisierente) krijgen van de Belastingdienst. Dit is afhankelijk van het fiscale regime van je lijfrente.

Heb je meerdere lijfrenten die op hetzelfde moment aflopen? 

Dan moet je de waarde van deze lijfrenten bij elkaar optellen. Lees hierover meer in de belastingregels.

Bouwde je lijfrentekapitaal op bij Interpolis?

Dan kun je het opgebouwde kapitaal laten uitkeren bij Interpolis. Maar dat hoeft niet. Je kunt ook het opgebouwde kapitaal laten uitkeren bij een andere verzekeraar of bij een bank. Dat heet ‘kapitaaloverdracht’. Hiervoor zijn speciale regels.

Laat je goed adviseren

Wat is voor jou het beste? Dat ligt aan jouw persoonlijke situatie en wensen. Interpolis vindt het belangrijk dat je je goed laat adviseren door een financieel adviseur. Interpolis adviseert niet zelf en werkt daarom samen met adviseurs van de Rabobank.

 

Producten van Interpolis kun je alleen veranderen via je tussenpersoon. En wil je een nieuwe verzekering bij Interpolis afsluiten? Dan kan dat alleen bij de Rabobank.

 

Neem contact op met Rabobank.

Een adviseur of tussenpersoon geeft advies. Vaak betaal je kosten voor een advies. Vraag je adviseur of tussenpersoon hiernaar. Je bepaalt natuurlijk zelf bij wie je een verzekering afsluit. En je bent vrij of je je wel of niet laat adviseren.

Meer over levensverzekeringen