Mijn lijfrente komt vrij.

Welke keuzes heb ik?

Mijn lijfrente komt vrij.

Je bouwde een bedrag op in een lijfrenteverzekering van Interpolis. Het opgebouwde bedrag heet ‘lijfrentekapitaal’. Hiermee kun je bijvoorbeeld zorgen voor een aanvulling op je inkomen. Je verzekering stopt op de einddatum. Het opgebouwde kapitaal komt dan vrij.

Je hebt 2 keuzes:

  • Je verlengt je lijfrenteverzekering.
  • Je laat je lijfrenteverzekering uitkeren.

Je verlengt je lijfrenteverzekering.

Als je je lijfrenteverzekering wil verlengen heb je 2 opties:

  1. Je zet je huidige lijfrenteverzekering voort.
    De mogelijkheden hangen af van de productvoorwaarden en van de belastingregels. Het is belangrijk dat je de verlenging voor de einddatum aan ons doorgeeft. 

  2. Je verlengt je verzekering in een nieuw product.
    Heb je nu een product met garantie (je bouwt een bedrag op tegen een vaste rente) en wil je liever beleggen? Of juist andersom? Of wil je wisselen van verzekeraar? Je kunt verder sparen in een nieuwe lijfrenteverzekering bij een verzekeraar. Of je spaart verder in een nieuw bankspaarproduct bij een bank. De adviseur kan je meer vertellen over de mogelijkheden.  
    Sluit je een nieuw product af? Dan betaal je kosten. 

Je laat je lijfrente uitkeren.

Als je je lijfrente wil uitkeren heb je 2 opties:

  1. Je laat het opgebouwde kapitaal in delen uitkeren.
    Je koopt een lijfrenteproduct dat het opgebouwde kapitaal op vaste momenten in delen uitkeert. Dit kan niet bij Interpolis. De mogelijkheden hangen af van je leeftijd, de productvoorwaarden en de belastingregels.

    Je kunt een lijfrente product kopen bij een verzekeraar of een bank. Sluit je een nieuw product af? Dan betaal je kosten. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

  2. Je laat je opgebouwde kapitaal in 1 keer uitkeren.
    Je kunt je kapitaal in 1 keer laten uitkeren. Maar dit kan grote gevolgen voor je hebben. Je moet namelijk in 1 keer inkomstenbelasting betalen over het opgebouwde bedrag. En je kunt een boete krijgen van de Belastingdienst. Dit is afhankelijk van het fiscale regime dat geldt voor je lijfrenteproduct.
  • Is je vrijkomend kapitaal € 5.364,- (2024) of minder? Dan betaal je alleen inkomstenbelasting.
  • Is je vrijkomend kapitaal hoger dan € 5.364,- (2024)? Dan kun je daarnaast een boete (revisierente) krijgen van de Belastingdienst. Dit is afhankelijk van het fiscale regime van je lijfrente.


Heb je meerdere lijfrenten bij de merken van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen (Interpolis, Avéro Achmea, Centraal Beheer of FBTO)? 
Dan moet je de waarde van deze lijfrenten bij elkaar optellen. Lees hierover meer in de belastingregels.

Laat je goed adviseren.

Wat is voor jou het beste? Dat ligt aan jouw persoonlijke situatie en wensen. Interpolis vindt het belangrijk dat je je goed laat adviseren door een financieel adviseur. Interpolis adviseert niet zelf en werkt daarom samen met adviseurs van de Rabobank.

Maak je keuze op tijd.
Regel je keuze direct via Rabobank en ga naar Mijn Interpolis lijfrenteverzekering komt vrij. Tot 31 december van het jaar nadat je verzekering stopt, heb je de tijd om een keuze te maken. Maak je binnen deze termijn geen keuze? Dan heeft dat fiscale gevolgen. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over. 

Meer over levensverzekeringen:

Verzekering loopt af

Ongeveer 3 maanden voordat je verzekering de einddatum bereikt, stuurt Interpolis je een brief met informatie over de einddatum van je verzekering. Hierin lees je algemene informatie over wat er gebeurt als je levens­verzekering stopt.

Belastinginformatie

Aan het begin van ieder jaar stuurt Interpolis haar klanten een Opgave Belastingdienst. Als klant ontvang je deze fiscale opgave bijna altijd vóór half februari.

Levensverzekering

Misschien sta je op het punt een levens­verzekering te sluiten, of wil je jouw bestaande levens­verzekeringen weer eens tegen het licht houden.