Fiscale opgaven Interpolis Levensverzekeringen

Aan het begin van elk jaar stuurt Interpolis haar klanten een Opgave Belastingdienst. In bijna alle gevallen ontvang je als klant deze fiscale opgave vóór half maart.

Interpolis stuurt de volgende fiscale opgaven:

1. Opgave waarde box 3

Er zijn verschillende soorten inkomen. De Belastingdienst verdeelt deze voor de inkomstenbelasting in groepen (boxen) met ieder een eigen tarief:

  • box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning
  • box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
  • box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen
Heb je een levensverzekering waarvan de waarde valt in box 3? Dan stuurt Interpolis je een Opgave Belastingdienst met de waarde van je levensverzekering. Deze waarde heb je nodig bij het invullen van je aangifte. Valt de waarde niet in box 3? Dan krijg je van Interpolis geen waarde opgave box 3.

Risico- of uitvaartverzekering
Heb je een risico- of uitvaartverzekering in box 3? Dan stuurt Interpolis je alleen een Opgave Belastingdienst als de waarde hoger is dan de wettelijke ondergrens. In 2024 is de wettelijke ondergrens € 8.665,-.

De Opgave Belastingdienst, inclusief toelichting, stuurt Interpolis rechtstreeks naar de verzekeringnemers. Is de begunstiging op een lopende verzekering aanvaard? Dan stuurt Interpolis de opgave aan de aanvaarde begunstigde. Interpolis verstuurt per verzekeringnemer of aanvaarde begunstigde 1 opgave. Bij 2 of meer verzekeringnemers of aanvaarde begunstigden krijgen zij ieder een eigen opgave met hun deel van de waarde.

Is je levensverzekering in het afgelopen jaar beëindigd? Dan krijg je ook een opgave met de waarde van je levensverzekering.

2. Opgave betaalde lijfrentepremies

Heb je een lijfrenteverzekering en betaal je daarvoor premie? Dan stuurt Interpolis je een Opgave Belastingdienst met de waarde van de lijfrentepremies die wij van je in het afgelopen belastingjaar ontvingen.

3. Jaaropgave belaste uitkeringen

Heb je een belaste lijfrente-, pensioen- of gouden handdruk uitkering ontvangen in het afgelopen belastingjaar? Dan stuurt Interpolis je een jaaropgave. Daarop staan de bruto uitkeringen en ingehouden loonheffingen. Heb je meerdere uitkeringen ontvangen? Dan tellen we de bedragen bij elkaar op.

4. Opgave Factor A

Heb je een verzekering met een pensioenclausule? Dan krijg je een brief van Interpolis over de aangroei van je pensioenverzekering. De Belastingdienst noemt deze aangroei van het pensioen de Factor A. Je hebt de hoogte van deze aangroei nodig om te bepalen hoeveel lijfrentepremie fiscaal aftrekbaar is over het afgelopen belastingjaar.

Neem voor vragen contact op met de Belastingdienst of je tussenpersoon. Informatie over de belastingregels rond levensverzekeringen vind je op www.belastingdienst.nl. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met je tussenpersoon. Je vindt de naam van je tussenpersoon in de Opgave Belastingdienst die Interpolis je stuurt. De naam staat ook op je polis. Is je tussenpersoon een adviseur van de Rabobank? Dan vind je de contactgegevens van de Rabobank ook hier.

Veelgestelde vragen

De regels rond het stoppen met sommige kapitaalverzekeringen zijn veranderd. Wat betekent dat?
Op 1 april 2017 is de wet veranderd. Er gelden andere regels als je jouw kapitaalverzekering stopt. Wat betekent dat voor jou?
Hoe verstuurt Interpolis mijn fiscale opgave?

Interpolis verstuurt per verzekeringnemer of aanvaarde begunstigde een aparte opgave. Bij 2 of meer verzekeringnemers of aanvaarde begunstigden krijgen zij ieder een eigen opgave met hun deel van de waarde van de verzekering. 

Is je tussenpersoon Rabobank?
In dat geval volgt Interpolis jouw voorkeur zoals bekend bij Rabobank.

  • Heb je Rabobank Internet Bankieren, en is je voorkeur digitaal? Dan vind je jouw fiscale opgave in Rabo Bankieren onder de rubriek Berichten.
  • Heb je geen Internet Bankieren of is je voorkeur post? Dan ontvangt je jouw fiscale opgave per post.

Uitzonderingen:
Voor de 2e verzekeringnemer op de polis, of de aanvaarde begunstigde, geldt dat de fiscale opgave altijd per post wordt verzonden. Het kan dus voorkomen dat in 1 huishouden de ene partner de opgave per post ontvangt en de ander digitaal.

Is je tussenpersoon een intermediair, anders dan Rabobank?
Dan versturen wij je fiscale opgaven altijd per post.

Wat zijn de belastingregels voor Direct Ingaande Lijfrente?

Inkomstenbelasting
Je moet belasting en premies betalen over de uitkeringen. Deze worden door Interpolis in rekening gebracht en afgedragen aan de Belastingdienst.

Vermogensrendementsheffing
Je betaalt over de waarde in je Direct Ingaande Lijfrenteverzekering geen vermogensrendementsheffing in box 3.
Wat zijn de belastingregels voor de Interpolis Overlijdensrisicoverzekering?

Inkomstenbelasting
Over de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering betalen nabestaanden geen inkomstenbelasting. De premies voor de Interpolis Overlijdensrisicoverzekering zijn niet aftrekbaar van je inkomen.

Erfbelasting
Erfbelasting betalen nabestaanden over alles wat zij ontvangen door het overlijden van iemand anders. Dus ook over de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering. Er geldt echter een vrijstelling. Deze is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Je kunt in bepaalde gevallen voorkomen dat je nabestaanden erfbelasting moeten betalen over de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering. De belastingdienst en de adviseur van de Rabobank kan hierover meer vertellen.
Wat zijn de belastingregels voor de Interpolis KoopSommenVerzekering?

Inkomstenbelasting
Heb je een pensioentekort? Dan is de inleg voor de KoopSommenVerzekering geheel of gedeeltelijk aftrekbaar van je inkomen. De Rabobank kan voor je bepalen of je een pensioentekort hebt. Over de periodieke uitkeringen in de afbouwfase betaal je wel inkomstenbelasting.

Vermogensrendementsheffing
Je betaalt over het opgebouwde tegoed geen vermogensrendementsheffing in box 3. Dat geldt ook voor de periodieke uitkeringen in de afbouwfase.

Meer over levensverzekeringen

Gezondheidsverklaring

Meteen weten of je medisch geaccepteerd bent voor de pensioen- of levensverzekering waarop je verzekerde bent?

Levensverzekering

Misschien sta je op het punt een levensverzekering te sluiten, of wil je jouw bestaande levensverzekeringen weer eens tegen het licht houden.

Beleggingsverzekeringen

Interpolis biedt verschillende oplossingen om je financiële toekomst in te richten. Beleggen bijvoorbeeld.