Leven

Fiscale opgaven Interpolis Levensverzekeringen

Aan het begin van elk jaar stuurt Interpolis haar klanten een Opgave Belastingdienst. In bijna alle gevallen ontvang je als klant deze fiscale opgave vóór half maart.
 
Interpolis stuurt de volgende fiscale opgaven:

 

1. Opgave waarde box 3
Er zijn verschillende soorten inkomen. De Belastingdienst verdeelt deze voor de inkomstenbelasting in groepen (boxen) met ieder een eigen tarief:
box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning
box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen
 
Heb je een levensverzekering waarvan de waarde valt in box 3? Dan stuurt Interpolis je een Opgave Belastingdienst met de waarde van je levensverzekering. Deze waarde heb je nodig bij het invullen van je aangifte. Valt de waarde niet in box 3? Dan krijg je van Interpolis geen waarde opgave box 3.
 
Risico- of uitvaartverzekering
Heb je een risico- of uitvaartverzekering in box 3? Dan stuurt Interpolis je alleen een Opgave Belastingdienst als de waarde hoger is dan de wettelijke ondergrens. In 2023 is de wettelijke ondergrens € 7.913,-. 
 
De Opgave Belastingdienst, inclusief toelichting, stuurt Interpolis rechtstreeks naar de verzekeringnemers. Is de begunstiging op een lopende verzekering aanvaard? Dan stuurt Interpolis de opgave aan de aanvaarde begunstigde. Interpolis verstuurt per verzekeringnemer of aanvaarde begunstigde 1 opgave. Bij 2 of meer verzekeringnemers of aanvaarde begunstigden krijgen zij ieder een eigen opgave met hun deel van de waarde. 
 
Is je levensverzekering in het afgelopen jaar beëindigd? Dan krijg je ook een opgave met de waarde van je levensverzekering.
 
2. Opgave betaalde lijfrentepremies
Heb je een lijfrenteverzekering en betaal je daarvoor premie? Dan stuurt Interpolis je een Opgave Belastingdienst met de waarde van de lijfrentepremies die wij van je in het afgelopen belastingjaar ontvingen.
 
3. Jaaropgave belaste uitkeringen
Heb je een belaste lijfrente-, pensioen- of gouden handdruk uitkering ontvangen in het afgelopen belastingjaar? Dan stuurt Interpolis je een jaaropgave. Daarop staan de bruto uitkeringen en ingehouden loonheffingen. Heb je meerdere uitkeringen ontvangen? Dan tellen we de bedragen bij elkaar op.
 
4. Opgave Factor A
Heb je een verzekering met een pensioenclausule? Dan krijg je een brief van Interpolis over de aangroei van je pensioenverzekering. De Belastingdienst noemt deze aangroei van het pensioen de Factor A. Je hebt de hoogte van deze aangroei nodig om te bepalen hoeveel lijfrentepremie fiscaal aftrekbaar is over het afgelopen belastingjaar.
 
Neem voor vragen contact op met de Belastingdienst of je tussenpersoon. Informatie over de belastingregels rond levensverzekeringen vind je op www.belastingdienst.nl. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met je tussenpersoon. Je vindt de naam van je tussenpersoon in de Opgave Belastingdienst die Interpolis je stuurt. De naam staat ook op je polis. Is je tussenpersoon een adviseur van de Rabobank? Dan vind je de contactgegevens van de Rabobank ook hier.

Meer over levensverzekeringen