Mijn kind veroorzaakte schade

Uw kind maakte iets kapot bij iemand anders. Bent u als ouder aansprakelijk voor deze schade?

Wie is aansprakelijk?

Wie aansprakelijk is hangt af van de leeftijd van uw kind.

Mijn kind is jonger dan 14 jaar
Als ouder of voogd van een kind jonger dan 14 jaar bent u aansprakelijk voor de schade die uw kind maakt. Het maakt niet uit of u er wel of niet iets aan kon doen.

Mijn kind is 14 of 15 jaar
Kon u voorkomen dat uw kind iets kapot maakte? Zo ja, dan bent u aansprakelijk voor de schade. Als u het niet kon voorkomen bent u niet aansprakelijk.

Voorbeelden
 • Uw 14-jarige kind schopt een bal door het raam van de buren en u was niet in de buurt. U had dit niet kunnen voorkomen omdat u er niet bij was. De buren kunnen uw kind vragen te betalen voor het gebroken raam.
 • Op een verjaardag rent uw kind door de kamer en stoot daarbij een tafel met servies om. Het hele servies is stuk gevallen. U was ook in de kamer en had uw kind kunnen zeggen dat uw kind niet door de kamer moest rennen. U bent in dit geval aansprakelijk.
Mijn kind is 16 of 17 jaar
Uw kind is aansprakelijk voor schade die hij of zij veroorzaakt. Tenzij u hier invloed op hebt gehad.

Een voorbeeld
U zegt uw kind dat hij een bal door het raam van de buren mag schoppen. Doet uw kind dit en maakt hij het raam hierdoor kapot? Dan bent u aansprakelijk. Uw buren kunnen u dan vragen de schade te betalen.

Mijn kind is 18 jaar of ouder
Vanaf 18 jaar is iedereen meerderjarig. U kunt dan bij schade direct de meerderjarige aansprakelijk stellen.

Verzamel bewijs

Het is altijd belangrijk om gegevens en bewijs rondom de gebeurtenis te verzamelen en goed te bewaren. Ook als u twijfelt of u wel schuldig bent.

Bijvoorbeeld:
 • naam- en adresgegevens van ooggetuigen
 • gegevens van de politie
 • foto’s van de situatie

Bent u aansprakelijk gesteld?

Het kan zijn dat uw kind iets kapot maakte, maar dat u niet aansprakelijk wordt gesteld. De buren waarvan het raam kapot is, kunnen besluiten u wel of niet aansprakelijk te stellen.

Iemand kan tegen u zeggen dat u aansprakelijk bent voor de schade, maar dat kan ook via een e-mail of brief. Dit betekent natuurlijk niet direct dat u inderdaad aansprakelijk bent. Dat hebt u op kunnen maken uit bovenstaande stappen.

Meld een schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar

In de polisvoorwaarden van uw aansprakelijkheidsverzekering leest u of u verzekerd bent voor het type schade. Het is belangrijk dat u geen schuld erkent voordat u contact hebt gehad met uw verzekeraar. Uw verzekeraar bepaalt daarna de vervolgstappen.

Om de schade te beoordelen, neemt uw verzekeraar contact op met de tegenpartij. Als uw verzekeraar vindt dat u aansprakelijk bent voor de schade, handelt hij de schade direct af met de tegenpartij.

De schade wordt niet vergoed

Verzekert uw aansprakelijkheidsverzekering de schade niet en bent u het er niet mee eens dat u aansprakelijk wordt gesteld? Stuur dan een brief of e-mail naar de tegenpartij. In deze brief geeft u aan waarom u het er niet mee eens bent.

U hebt geen verzekering

Hebt u geen aansprakelijkheidsverzekering? En bent u het ermee eens dat u de kosten van de schade moet betalen? Maak dan duidelijke afspraken over de te betalen schade. U hoeft alleen de werkelijk geleden schade te vergoeden. Als een auto bijvoorbeeld al een paar jaar oud is, hoeft u de schade niet te vergoeden tot aan de nieuwwaarde.

Bent u het er niet mee eens dat u de kosten van de schade moet betalen? Schrijf dan een brief of een e-mail aan de tegenpartij waarin u duidelijk uitlegt waarom u het er niet mee eens bent.

Onze dienstverlening

Met Interpolis Rechtshulp zijn wij er voor iedereen zonder een rechtsbijstandsverzekering en helpen je bij jouw juridisch probleem. Je krijgt juridisch advies voor een vast bedrag, zo voorkom je verrassingen. Het is mogelijk om je zaak bij de rechtbank of geschillencommissie volledig over te dragen aan ervaren juristen van LegalGuard. Voor Interpolis Rechtshulp werken we samen met LegalGuard.
Neem contact op voor een gratis intake | Interpolis Juridisch Advies

Sparren met een jurist (20 minuten)

€ 39,-

 • Makkelijke, snelle weg naar juridische antwoorden.
 • Je hoeft geen stukken op te sturen.
 • Een jurist die jouw situatie begrijpt.
 • Contact binnen 1 werkdag.
 • Een advies voor eventueel benodigde vervolgstappen.
Persoonlijk juridisch advies | Interpolis Juridisch Advies

Persoonlijk juridisch advies

€ 385,-

 • Persoonlijk advies over jouw rechten en plichten.
 • Jurist kijkt of alle regels goed zijn toegepast.
 • Advies over jouw rechtspositie.
 • Advies over de vervolgstappen.
Onderhandelen door een jurist | Interpolis Juridisch Advies

Maatwerk tegen vaste prijs


 • ​Ieder probleem is anders. Daarom leveren wij ook maatwerk.
 • Afgestemd op jouw situatie.

Direct contact

Bel ons
Wij helpen je graag.
Je kunt ons bellen voor hulp of vragen. 
Intakeformulier
Voor een gratis intakegesprek.
Een jurist belt je terug om je vrijblijvend te adviseren over de oplossing die het beste bij jouw situatie past.
Stuur ons een e-mail
Wij helpen je graag.
Stuur ons een e-mail. Voor Interpolis Rechtshulp werken we samen met LegalGuard.