Uw pakketreis wordt gewijzigd door reisbureau

Voor vertrek krijgt u te horen dat uw reis wordt aangepast. Wat zijn de regels als de reisorganisatie de reis wijzigt of opzegt?

Is er sprake van een pakketreis?

Er is alleen sprake van een pakketreis als:
  • De reis uit minstens 2 diensten bestaat. Bijvoorbeeld accommodatie en een vliegticket.
  • De reis minstens 24 uur duurt en minimaal 1 overnachting bevat.
Let op: ook als u samen met een reisbureau uw reis samenstelt met verschillende diensten is er sprake van een pakketreis. Het reisbureau is dan de reisorganisatie.

Bij een pakketreis hebt u wat meer bescherming op grond van de wet dan wanneer u zelf de onderdelen van uw reis boekt. De meeste reisorganisaties of reisbureaus zijn aangesloten bij de ANVR. De ANVR controleert haar leden op kwaliteit en zorgt er voor dat zij zich aan de regels houden.

Wanneer er geen sprake is van een pakketreis gelden onderstaande regels niet. Uw rechten bij een vertraging of annulering van een los geboekte vlucht leest u in de artikelen 'Mijn vlucht is vertraagd' en 'Mijn vlucht is geannuleerd'. Neem contact met ons op voor overige vragen.

Moet ik een wijziging accepteren?

Een wijziging in de reis mag de reisorganisatie alleen doorvoeren als er een gewichtige reden is. Of u het voorstel van de reisorganisatie moet accepteren, hangt af van de vraag of het een grote of kleine wijziging is.

Een grote wijziging kunt u afwijzen of accepteren. Als u een grote wijziging afwijst, kan de reisorganisatie besluiten de reisovereenkomst op te zeggen. Lees verder onder 'Wat zijn mijn rechten bij opzegging?' voor de regels bij opzegging. Accepteert u de wijziging wel, maar wordt uw reis hierdoor verslechterd? Dan kunt u de reisorganisatie vragen u hiervoor te compenseren.

Een kleine wijziging moet u meestal accepteren. Soms hoeft dit niet als het nadeel voor u oplevert. Het kan ook zijn dat de reisorganisatie u voor dit nadeel moet compenseren.

Wat zijn mijn rechten bij opzegging?

De reisorganisatie kan een reisovereenkomst alleen opzeggen als er sprake is van een gewichtige reden. Een reisorganisatie moet u dan wel een reis van dezelfde of betere kwaliteit aanbieden. U bent niet verplicht hiermee akkoord te gaan.

Als u het aanbod afwijst, is de reisorganisatie verplicht u de reissom terug te betalen. Daarnaast moet de reisorganisatie uw schade door de opzegging vergoeden. U kunt ook een vergoeding vragen voor misgelopen reisgenot.

Wanneer er sprake is van overmacht is de reisorganisatie niet verplicht uw reissom terug te betalen en uw schade te vergoeden. Overmacht kan bijvoorbeeld een natuurramp of oorlog zijn. Overboeking wordt niet gezien als overmacht. Misschien hebt u bij overmacht wel recht op een uitkering uit het calamiteitenfonds als de reisorganisatie hierbij is aangesloten. Neem hierover contact op met de reisorganisatie.

Laat de reisorganisatie uw reactie op het voorstel weten

Stemt u niet in met de opzegging of wijziging? Leg dan duidelijk uit waarom niet. Als u aanspraak maakt op een schadevergoeding, stuur dan direct bewijzen van uw schade mee.

Naar de Geschillencommissie

Komt er geen (goede) oplossing? Dan kunt u naar de Geschillencommissie Reizen. Voorwaarde is dat de reisorganisatie is aangesloten. Aan het besluit van de Geschillencommissie moeten beide partijen zich houden. Als de Geschillencommissie uw klacht niet kan behandelen, kunt u naar de rechter.

Let op: de Geschillencommissie vraagt klachtengeld. De hoogte hiervan verschilt per commissie. U krijgt het klachtengeld (deels) terug van de reisorganisatie als u gelijk krijgt.

Hebt u hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Onze dienstverlening

Met Interpolis Rechtshulp zijn wij er voor iedereen zonder een rechtsbijstandsverzekering en helpen je bij jouw juridisch probleem. Je krijgt juridisch advies voor een vast bedrag, zo voorkom je verrassingen. Het is mogelijk om je zaak bij de rechtbank of geschillencommissie volledig over te dragen aan ervaren juristen van LegalGuard. Voor Interpolis Rechtshulp werken we samen met LegalGuard.
Neem contact op voor een gratis intake | Interpolis Juridisch Advies

Sparren met een jurist (20 minuten)

€ 39,-

  • Makkelijke, snelle weg naar juridische antwoorden.
  • Je hoeft geen stukken op te sturen.
  • Een jurist die jouw situatie begrijpt.
  • Contact binnen 1 werkdag.
  • Een advies voor eventueel benodigde vervolgstappen.
Persoonlijk juridisch advies | Interpolis Juridisch Advies

Persoonlijk juridisch advies

€ 385,-

  • Persoonlijk advies over jouw rechten en plichten.
  • Jurist kijkt of alle regels goed zijn toegepast.
  • Advies over jouw rechtspositie.
  • Advies over de vervolgstappen.
Onderhandelen door een jurist | Interpolis Juridisch Advies

Maatwerk tegen vaste prijs


  • ​Ieder probleem is anders. Daarom leveren wij ook maatwerk.
  • Afgestemd op jouw situatie.

Direct contact

Bel ons
Wij helpen je graag.
Je kunt ons bellen voor hulp of vragen. 
Intakeformulier
Voor een gratis intakegesprek.
Een jurist belt je terug om je vrijblijvend te adviseren over de oplossing die het beste bij jouw situatie past.
Stuur ons een e-mail
Wij helpen je graag.
Stuur ons een e-mail. Voor Interpolis Rechtshulp werken we samen met LegalGuard.