Wil de verkoper van de koop af?

Lees hier wat u kunt doen.

U hebt een droomwoning gevonden

En uw bod is geaccepteerd door de verkoper. Later wordt u door de verkopende makelaar gebeld. Hij vertelt u dat de verkoper zich heeft bedacht.

Bent u aan het onderhandelen over de koop?

Het doen van een bod voor de koop van een woning betekent nog niet dat u ook feitelijk in onderhandeling bent. Vaak zal een makelaar aangeven dat hij het bod met de verkoper gaat bespreken. Pas als de verkoper reageert met een voorlopig akkoord of een tegenbod kan er worden gesproken van onderhandeling. Koper en verkoper zitten dan in de pre-contractuele fase. Tijdens de onderhandeling kan de verkoper doorgaan met andere bezichtigingen van de woning.

Zolang het koopcontract nog niet is ondertekend, mag een particuliere verkoper zich bedenken. Hij kan de woning dan aan iemand verkopen die meer wil betalen. Ook als een verkoper van een woning al mondeling akkoord heeft gegeven en u op basis van dit akkoord al kosten hebt gemaakt, is het in de regel niet mogelijk om een schadevergoeding te vorderen. Alleen in zeer bijzondere omstandigheden is het mogelijk om een schadevergoeding te vorderen. Het alsnog aanvaarden van een hoger bod van een andere koper door de verkoper is geen bijzondere omstandigheid. Dit heeft de Hoge Raad bepaald.

Als de verkoper van de woning een bedrijf is, is zijn woord wel bindend.

Is het contract al getekend?

U hebt overeenstemming met de verkoper bereikt over de koop van de woning. De verkopende makelaar verwerkt de afspraken in het voorlopig koopcontract. In de wet is bepaald dat de koop van een woning altijd schriftelijk moet gebeuren. Particuliere kopers worden zo beschermd tegen overhaaste beslissingen.

De term voorlopig koopcontract is soms misleidend. Er is namelijk wel een echt contract. De uitdrukking ‘voorlopig’ koopcontract is ontstaan doordat er vaak enige tijd zit tussen het sluiten van het koopcontract en het moment van notariële overdracht.

Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.

Heeft de verkoper ontbindende voorwaarden afgesproken?

In het koopcontract kunnen ontbindende voorwaarden voor de verkoper staan. Als de situatie intreedt, kan de koop worden ontbonden. De koop van de woning gaat dan niet door. Een ontbindende voorwaarde voor de verkoper kan zijn dat de koop niet doorgaat als de bank de restschuld van de verkoper op de woning niet financiert.

Wat als de verkoper toch van het koopcontract af wil?

Als het koopcontact al is getekend en de verkoper geen beroep kan doen op een ontbindende voorwaarde is de koop van de woning definitief. Als de verkoper toch van de koop af wil, hoef je daar niet zomaar mee akkoord te gaan.

U kunt de verkoper laten weten dat u hem of haar aan de koop van de woning houdt en vragen om de woning alsnog aan u te leveren. Als de verkoper de woning toch niet aan u kan of wil leveren, kunt u op grond van het koopcontract meestal een boete vorderen van 10% van de koopsom. U kunt natuurlijk ook altijd de levering van de woning afdwingen via de rechter.

Wilt u weten wat u het beste kunt doen? Neem dan contact op.

Onze dienstverlening

Met Interpolis Rechtshulp zijn wij er voor iedereen zonder een rechtsbijstandsverzekering en helpen u bij uw juridisch probleem. U krijgt juridisch advies voor een vast bedrag, zo voorkomt u verrassingen. Het is mogelijk om uw zaak bij de rechtbank of geschillencommissie volledig over te dragen aan ervaren juristen van LegalGuard. Voor Interpolis Rechtshulp werken we samen met LegalGuard.
Neem contact op voor een gratis intake | Interpolis Juridisch Advies

Advies over welke oplossing past bij uw situatie

Gratis

 • Vrijblijvend bellen met onze jurist.
 • Direct een jurist aan de telefoon.
 • Op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00 (013 462 37 21).
Persoonlijk juridisch advies | Interpolis Juridisch Advies

Persoonlijk juridisch advies

€ 349,-

 • Een gratis vrijblijvend telefonisch intakegesprek.
 • Persoonlijk advies over uw rechten en plichten.
 • Jurist kijkt of alle regels goed zijn toegepast.
 • Advies over uw rechtspositie.
 • Advies over de vervolgstappen.
Onderhandelen door een jurist | Interpolis Juridisch Advies

Onderhandelen door een jurist

€ 719,-

 • Een jurist verdiept zich in uw situatie en stelt een strategie met u op.
 • Er wordt gekeken hoe het beste in onderhandeling kan worden gegaan.
 • Jurist onderhandelt met de andere partij.

Direct contact

 

Bellen

U kunt ons bellen voor hulp of vragen.

Intake

Een jurist belt u terug om u vrijblijvend te adviseren over de oplossing die het beste bij uw situatie past.

E-mail

Stuur ons een e-mail via info@legalguard.nl Voor Interpolis Rechtshulp werken we samen met LegalGuard.