Wat is het Lab?
Interpolis gelooft dat verzekeren anders kan. We willen meer veiligheid voor onze klanten maar weten nog niet altijd hoe we dat gaan realiseren. Het Lab is een initiatief waar we op zoek gaan naar innovatieve oplossingen en vervolgens samen kijken wat wel en niet werkt.

Een groen dak, natuurlijk!

Heb je interesse in een groen dak? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Stuur ons een e-mail en blijf op de hoogte.
De wereld
Fijnere leefomgeving
Een groen dak maakt de buurt groener en mooier. Het verbetert de kwaliteit van je leefomgeving. Stel je jouw uitzicht eens voor als de hele straat een groen dak heeft!
Schild

Minder kans op schade

Een groen dak beschermt je dak tegen zonlicht, waardoor het 2 keer zo lang meegaat. De plantjes nemen veel water op. De kans op waterschade is daardoor veel kleiner.

2 bomen

Goed voor het milieu

Een groen dak isoleert je huis beter. Doordat de plantjes water opnemen, wordt het riool minder belast. Verder zuivert het dak de lucht én zorgt het voor een grotere biodiversiteit.

Hand met eurotekens

Slimme investering

Een groen dak heeft (zoals elk plat dak) 1 á 2 keer per jaar onderhoud nodig. Wel gaat het dubbel zo lang mee. Het aanleggen van een groen dak is dus een slimme investering.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een plat dak, bedekt met (sedum)plantjes. Deze beschermen het dak tegen UV-straling en andere beschadigingen. Dankzij de plantjes neemt het dak veel water op. Daarnaast draagt een groen dak bij aan de luchtkwaliteit en biodiversiteit van jouw buurt. Heb je geen gigantisch dak? Geen probleem. Al vanaf 6 vierkante meter kan een groen dak worden aangelegd. Bijvoorbeeld op een garage, uitbouw of fietsenschuurtje.

Waarom start Interpolis met groene daken?

Er valt steeds vaker meer regen in korte tijd. De kans op extreem weer is in de afgelopen 5 jaar verdubbeld. De druk op riolen en daken om dit water op te vangen en af te voeren, neemt toe. Nieuwe oplossingen zijn nodig om dit groeiende probleem het hoofd te bieden.

Op tegenslag en schade zit niemand te wachten. Interpolis zoekt daarom naar slimme oplossingen die schade verminderen of helpen voorkomen. Een groen dak is zo’n oplossing. Uit onderzoek uit het buitenland blijkt dat een groen dak de levensduur van het dak verlengt en de kans op lekkage verkleint. Om te toetsen wat het daadwerkelijke effect van groene daken is op het verminderen van schade in Nederland, biedt Interpolis in samenwerking met MHR Advies en de gemeente Tilburg een eerste groep huizenbezitters de mogelijkheid een groen dak aan te laten leggen.

Een groen dak helpt niet alleen schade voorkomen,  het is ook goed voor het milieu en draagt bij aan een fijnere leefomgeving. Onze ambitie is om zoveel mogelijk geschikte platte daken in Nederland groen te maken.

479

Tilburgers gingen je al voor

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag?
Binnen 3 weken na de sluitingsdatum van de inschrijving (begin september) neemt MHR Advies contact met je op.  
Hoe zit het met aanleg en onderhoud?
Door te werken met nieuwe materialen is het mogelijk om het installeren van een groen dak zelf te doen, maar je kunt het natuurlijk ook laten doen door onze partner voor dit project, MHR Advies. Een groen dak heeft net zoveel onderhoud nodig als een ander plat dak. Door een combinatie van lagen van verschillende materialen wordt overtollig water afgevoerd. Daarnaast wordt voldoende water opgeslagen om de planten te onderhouden. De keuze voor sedumplanten draagt ook bij een een gemakkelijk onderhoud. Deze planten hebben geen extra water nodig (behalve als ze net zijn aangeplant) én zijn winterhard. Onderhoud aan je groene dak wordt daardoor beperkt tot 1 of 2 keer per jaar.
Tot wanneer kan ik me inschrijven?
De collectieve inkoop is inmiddels gesloten. 
Is een groen dak niet erg duur?

De exacte kosten hangen af van wie het dak aanlegt. Plaats je het groene dak zelf, dan ben je zo'n € 45,- per vierkante meter kwijt. Wil je het groene dak door een specialist laten aanleggen, dan kost dat € 62,- per vierkante meter.

 

Daarnaast heeft Gemeente Tilburg voor 2018 een subsidiebedrag ter beschikking. Je dient vooraf een aanvraag in bij de gemeente als je de offerte hebt. Je krijgt een bevestiging binnen een aantal weken. Je kan tot maximaal 50% (tot € 25,- per vierkante meter) van het bedrag terugkrijgen. Het subsidiebedrag voor groene daken voor 2018 is voldoende voor ongeveer 250 daken van zo'n 15 vierkante meter.

Hoelang duurt het van aanmelding tot je groene dak geplaatst is?
  • Afhankelijk van het aantal aanvragen streven we er naar alle platte daken groen gemaakt te hebben voor einde herfst. In ieder geval voor begin december.
  • Je kunt je aanmelden van 5 juli tot 1 september. Interpolis stuurt je aanmeldformulier direct door naar MHR Advies.
  • MHR Advies neemt binnen 3 weken na de sluitingsdatum contact met je op voor het inspecteren van het dak. Bij grote interesse neemt MHR Advies eerder contact met je op.
  • Je krijgt binnen 2 weken na de inspectie een offerte van MHR Advies (offerte is 2 maanden geldig).
  • Je vraagt subsidie aan via de gemeente. Op de site zie je wat de doorlooptijd is. Je krijgt een schriftelijke bevestiging over de subsidie en geeft akkoord op de offerte.
  • Je maakt een afspraak met MHR Advies en zij komen de benodigdheden brengen of het groene dak voor je plaatsen.
Is mijn dak geschikt voor een groen dak?

Groene daken kunnen alleen aangelegd worden op platte daken. Het formaat van het dak maakt daarbij niet veel uit. Van een groot plat dak tot het dak van een klein fietsschuurtje: een groen dak kan al aangelegd worden vanaf 6 vierkante meter. Wil je weten of jouw platte dak geschikt is? Vraag dan vrijblijvend en kosteloos een dakinspectie aan.

Is een groen dak wel veilig?
Een groen dak moet een waterdichte onderlaag hebben. Vaak is dat het bestaande dak. Het groene dak komt dus bovenop de waterdichte laag. Er is geen onderzoek bekend dat groene daken leiden tot meer lekkages. Sterker nog: groene daken verdubbelen de levensduur van een dak, vooral door het beperken van de inwerking van UV-straling. Leuk feitje: de groene daken van het Rockefeller Center in New York hebben nog steeds dezelfde groene dakbedekking die in de jaren '30 is aangebracht.

Vragen?

Stuur een e-mail of bel met onze collega's van de preventiedesk via 013 462 26 22. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.