Wat is het Lab?
Interpolis gelooft dat verzekeren anders kan. We willen meer veiligheid voor onze klanten maar weten nog niet altijd hoe we dat gaan realiseren. Het Lab is een initiatief waar we op zoek gaan naar innovatieve oplossingen en vervolgens samen kijken wat wel en niet werkt.

Een groen dak, natuurlijk!

Interpolis startte een initiatief om alle geschikte platte daken in Nederland te vergroenen. Heb je interesse in een groen dak? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden? 
De wereld
Fijnere leefomgeving
Een groen dak maakt de buurt groener en mooier. Het verbetert de kwaliteit van je leefomgeving. Stel je jouw uitzicht eens voor als de hele straat een groen dak heeft!
Schild

Minder kans op schade

Een groen dak beschermt je dak tegen zonlicht, waardoor het 2 keer zo lang meegaat. De plantjes nemen veel water op. De kans op waterschade is daardoor veel kleiner.

2 bomen

Goed voor het milieu

Een groen dak isoleert je huis beter. Doordat de plantjes water opnemen, wordt het riool minder belast. Verder zuivert het dak de lucht én zorgt het voor een grotere biodiversiteit.

Hand met eurotekens

Slimme investering

Een groen dak heeft (zoals elk plat dak) 1 á 2 keer per jaar onderhoud nodig. Wel gaat het dubbel zo lang mee. Het aanleggen van een groen dak is dus een slimme investering.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een plat dak, bedekt met (sedum)plantjes. Deze beschermen het dak tegen UV-straling en andere beschadigingen. Dankzij de plantjes neemt het dak veel water op. Daarnaast draagt een groen dak bij aan de luchtkwaliteit en biodiversiteit van jouw buurt. Heb je geen gigantisch dak? Geen probleem. Al vanaf 6 vierkante meter kan een groen dak worden aangelegd. Bijvoorbeeld op een garage, uitbouw of fietsenschuurtje.

Waarom start Interpolis met groene daken?

Er valt steeds vaker meer regen in korte tijd. De kans op extreem weer is in de afgelopen 5 jaar verdubbeld. De druk op riolen en daken om dit water op te vangen en af te voeren, neemt toe. Nieuwe oplossingen zijn nodig om dit groeiende probleem het hoofd te bieden.

Op tegenslag en schade zit niemand te wachten. Interpolis zoekt daarom naar slimme oplossingen die schade verminderen of helpen voorkomen. Een groen dak is zo’n oplossing. Uit onderzoek uit het buitenland blijkt dat een groen dak de levensduur van het dak verlengt en de kans op lekkage verkleint. Om te toetsen wat het daadwerkelijke effect van groene daken is op het verminderen van schade in Nederland, biedt Interpolis in samenwerking met MHR Advies binnenkort alle huizenbezitters van Nederland de mogelijkheid een groen dak aan te laten leggen.

Een groen dak helpt niet alleen schade voorkomen, het is ook goed voor het milieu en draagt bij aan een fijnere leefomgeving. Onze ambitie is om zoveel mogelijk geschikte platte daken in Nederland groen te maken.

Hoe zit het met aanleg en onderhoud?
Door te werken met nieuwe materialen is het mogelijk om het installeren van een groen dak zelf te doen, maar je kunt het natuurlijk ook laten doen door onze partner voor dit project, MHR Advies. Een groen dak heeft net zoveel onderhoud nodig als een ander plat dak. Door een combinatie van lagen van verschillende materialen wordt overtollig water afgevoerd. Daarnaast wordt voldoende water opgeslagen om de planten te onderhouden. De keuze voor sedumplanten draagt ook bij een een gemakkelijk onderhoud. Deze planten hebben geen extra water nodig (behalve als ze net zijn aangeplant) én zijn winterhard. Onderhoud aan je groene dak wordt daardoor beperkt tot 1 of 2 keer per jaar.
Wanneer krijg ik een reactie op mijn inschrijving?
Vanaf medio april benaderen we je met ons aanbod voor een groen dak. Je kunt op dat moment beslissen of je op dit aanbod ingaat. Je inschrijving is dus geheel vrijblijvend.
Is een groen dak niet erg duur?

Dat valt reuze mee! De exacte kosten hangen af van wie het dak aanlegt. Plaats je het groene dak zelf, dan ben je zo'n € 45,- per vierkante meter kwijt. Wil je het groene dak door een specialist laten aanleggen, dan kost dat ongeveer € 65,- per vierkante meter. Interpolis komt binnenkort met een interessant aanbod. Door je vrijblijvend in te schrijven, ben jij straks 1 van de eersten die van dit speciale aanbod gebruik kan maken.

Veel gemeentes in Nederland hebben een subsidiebedrag ter beschikking voor het aanleggen van een groen dak. Je kunt bij je eigen gemeente navragen of er subsidie beschikbaar is en wat de voorwaarden zijn.

Is mijn dak geschikt voor een groen dak?

Groene daken kunnen alleen aangelegd worden op platte daken. Het formaat van het dak maakt daarbij niet veel uit. Van een groot plat dak tot het dak van een klein fietsschuurtje: een groen dak kan al aangelegd worden vanaf 6 vierkante meter. 

Is een groen dak wel veilig?
Een groen dak moet een waterdichte onderlaag hebben. Vaak is dat het bestaande dak. Het groene dak komt dus bovenop de waterdichte laag. Er is geen onderzoek bekend dat groene daken leiden tot meer lekkages. Sterker nog: groene daken verdubbelen de levensduur van een dak, vooral door het beperken van de inwerking van UV-straling. Leuk feitje: de groene daken van het Rockefeller Center in New York hebben nog steeds dezelfde groene dakbedekking die in de jaren '30 is aangebracht.

Vragen?

Stuur een e-mail of bel met onze collega's van de preventiedesk via 013 462 26 22. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.