Wat is een groene kaart?

Uw groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Hiermee toont u aan dat uw voertuig verzekerd is voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Op de groene kaart leest u in welke landen u verzekerd bent. De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit.


In Nederland heeft u de originele groene kaart niet nodig

Het is wel handig om een kopie bij u te hebben. U heeft dan alle belangrijke informatie en telefoonnummers bij de hand. Bij een ongeluk moet u het nummer van uw groene kaart invullen op het Europees schadeformulier.

Tot wanneer is mijn groene kaart geldig?

Uw groene kaart is geldig tot de einddatum die op uw groene kaart staat vermeld. Deze einddatum is 1 maand na de verlengingsdatum of einddatum van uw verzekeringsbewijs.

Wanneer krijg ik een nieuwe groene kaart?

Bij de verlenging van de verzekering van uw auto, motor, bromfiets of camper krijgt u een nieuwe groene kaart. Ook krijgt u een groene kaart als u een verzekering voor uw voertuig afsluit.

Is mijn groene kaart na een verhuizing nog geldig? 

Ja. Uw groene kaart met het oude adres blijft geldig. U krijgt automatisch een nieuwe groene kaart bij de verlenging van uw polis. Geef uw adreswijziging wel door aan uw Rabobank.

Hoe krijg ik mijn groene kaart toegestuurd?

Alles in één Polis

ZekerVanJeZaak

  • Heeft u Rabo Online bankieren? Uw groene kaart vindt u in Berichten als u een nieuwe verzekering afsluit. Of als wij uw verzekering verlengen.  
  • U kunt uw groene kaart bewaren op uw smartphone of tablet. Printen in zwart-wit kan ook.
  • Gaat u naar één van de landen waar u de groene kaart bij u moet hebben? Print de groene kaart zelf in kleur of vraag een groene kaart aan
  • Heeft u geen Rabo Internetbankieren? U krijgt uw groene kaart per post.

Bedrijven Compact Polis

  • Is de Rabobank uw tussenpersoon en heeft u Rabo Online bankieren? Dan krijgt u uw groene kaart digitaal in Berichten van Rabo Online bankieren. U kunt de groene kaart op uw telefoon bewaren of uitprinten.
  • Is de Rabobank niet uw tussenpersoon of hebt u geen Rabo Online bankieren? Dan sturen wij uw groene kaart per post.

Heeft u geen printer?

Wilt u de groene kaart printen, maar heeft u geen printer? In de meeste gevallen is de digitale groene kaart voldoende. Wilt u toch een kopie? Neem dan contact op met uw tussenpersoon.

Krijg ik ook een groene kaart voor mijn aanhanger of caravan?

Is uw caravan of aanhanger zwaarder dan 750 kg?

Als uw caravan of aanhanger zwaarder is dan 750 kg (leeggewicht + laadvermogen), dan heeft deze een eigen kenteken. Gaat u met uw caravan of aanhanger naar Duitsland, Polen of Spanje? Dan heeft u voor dit kenteken ook een aparte groene kaart nodig. Dit geldt ook als u door deze landen heen rijdt.

Een groene kaart voor uw caravan of aanhanger kunt u aanvragen bij uw tussenpersoon als het trekkend voertuig ook verzekerd is bij Interpolis.


Is uw caravan of aanhanger lichter dan 750 kg?

De groene kaart die u krijgt voor uw auto is ook een verzekeringsbewijs voor de aanhangwagen of caravan die u aan uw auto koppelt. Een aparte groene kaart is dus niet nodig. Op de groene kaart staat bij '6 soort motorrijtuig' een F (= aanhangwagen of oplegger/trailer).

In welke landen is mijn groene kaart verplicht?

In een paar landen is het verplicht een originele groene kaart van uw auto bij u te hebben. In de meeste landen is een zwart-wit kopie van uw groene kaart voldoende.

 

De originele groene kaart is verplicht in de volgende landen:

 

Albanië
Bosnië en Herzegovina
F.Y.R.O.M. (Macedonië)
Israël
Marokko
Moldavië
Oekraïne
Tunesië
Turkije
Wit-Rusland
Montenegro

 

Een kopie van uw groene kaart is voldoende in de volgende landen:

Andorra
België
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije

  Ierland
  IJsland
  Italië
  Kroatië
  Letland               
  Litouwen
  Luxemburg
  Malta
  Nederland
  Noorwegen
  Oostenrijk
 
  Polen
  Portugal
  Roemenië
  Servië
  Slovenië
  Slowakije
  Spanje
  Tsjechië
  Verenigd Koninkrijk
  Zweden
  Zwitserland

Uw groene kaart is niet geldig in Iran, Azerbeidzjan, Rusland (incl. de Krim) en Kosovo. U bent daar niet verzekerd. Daarom koopt u uw verzekering in die landen aan de grens.

Waar staat mijn groene kaart nummer?

Uw groene kaart bevat een nummer. Dit heeft u bijvoorbeeld nodig als u een schadeformulier moet invullen. U vindt het nummer op de groene kaart bij '4. Landcode/Code verzekeraar/nummer'. Het groene kaart nummer bestaat uit het polisnummer van uw verzekering, de code van uw verzekeraar en de code van het land waarin u woont.