Groene kaart

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs van je voertuig.

Hiermee toon je aan dat je voertuig verzekerd is voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). De groene kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit.

Dit staat er op de groene kaart:

  • kenteken van je voertuig
  • NAW-gegevens van de verzekeringsnemer
  • tot wanneer je verzekering loopt
  • landen waar wel en geen dekking is
  • hoe je schade meldt 
  • groene kaartnummer

De groene kaart is niet meer groen van kleur.

Sinds 1 juli 2020 hoeft de kaart niet meer groen te zijn, en is deze volledig wit. Dit voorkomt problemen met de leesbaarheid als deze in zwart wordt afgedrukt. Eerder werd de groene kaart altijd op groen papier afgedrukt.

In Nederland hoef je de groene kaart niet bij je te hebben.

In centrale registers van het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) staat geregistreerd of je voertuig verzekerd is. Hierdoor hoef je het bewijs hiervan niet bij je te hebben. Ook in veel andere landen is het niet nodig om de kaart op papier bij je te hebben. Je mag ook op andere manieren aantonen dat je voertuig verzekerd is. Bijvoorbeeld door de groene kaart te tonen op je telefoon of tablet. Gebruik hiervoor de Interpolis App.

In deze landen moet je de papieren groene kaart altijd bij je hebben:

Albanië, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Wit-Rusland, Tunesië en Turkije.

Je ontvangt je groene kaart digitaal of per post.

Ontvang je het polisblad en brieven van de Alles in één Polis digitaal in de Berichten Inbox van Rabo Online Bankieren en Rabo App? Dan ontvang je vanaf 11 januari 2023 voortaan daar ook de groene kaart digitaal. Ontvang je het polisblad en brieven van de Alles in één Polis op papier? Dan ontvang je ook de groene kaart op papier. Heb je geen Alles in één Polis autoverzekering, maar een AutoBewust autoverzekering? Dan ontvang je de groene kaart altijd digitaal.

Je vindt je groene kaart ook digitaal in de Interpolis App en Mijn Interpolis. Vanuit hier kun je deze eenvoudig bekijken, printen of downloaden. Zo kun je hem ook gemakkelijk delen met je partner en/of kind(eren).

Vrouw rijdt in een cabrio

Veelgestelde vragen

Welke landen staan er op groene kaart en in welke ben ik verzekerd?
Landcode Land Groene kaart geldig?
A Oostenrijk ja
B België ja
BG Bulgarije ja
CY Cyprus ja
CZ Tsjechische Republiek ja
D Duitsland ja
DK Denemarken ja
E Spanje ja
EST Estland ja
F Frankrijk ja
FIN Finland ja
GR Griekenland ja
H Hongarije ja
HR Kroatië ja
I Italië ja
IRL Ierland ja
IS IJsland ja
L Luxemburg ja
LT Litouwen ja
LV Letland ja
M Malta ja
N Noorwegen ja
NL Nederland ja
P Portugal ja
PL Polen ja
RO Roemenië ja
S Zweden ja
SK Slowaakse Republiek ja
SLO Slovenië ja
CH Zwitserland ja
AL Albanië ja
AND Andorra ja
AZ Azerbeidzjan nee
BIH Bosnië-Herzegovina ja
BY Wit-Rusland ja
IR Iran nee
MA Marokko ja
MD Moldavië ja
MK Noord-Macedonië ja
MNE Montenegro ja
RUS Rusland nee
SRB Servië ja
TN Tunesië ja
TR Turkije ja
UA Oekraïne ja
UK Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland ja 
Tot wanneer is mijn groene kaart geldig?
Je groene kaart is geldig tot de einddatum die op je groene kaart staat vermeld. Deze einddatum is 1 maand na de verlengingsdatum of einddatum van je polis.
Wanneer krijg ik een groene kaart?

Je krijgt een groene kaart als je een verzekering voor je voertuig afsluit. Ook bij de verlenging van de verzekering van je auto, motor, oldtimer, bromfiets of camper krijg je een nieuwe groene kaart. Heb je Rabo Online Bankieren, dan ontvang je de groene kaart digitaal. Heb je dat niet, dan ontvang je hem per post.

Je vindt jouw groene kaart ook in de Interpolis App, Mijn Interpolis of in de Rabo App. Vanuit hier kun je deze eenvoudig bekijken, printen of downloaden. Zo kun je hem ook gemakkelijk delen met je partner en/of kind(eren).

Ik ben mijn groene kaart kwijt, wat nu?
Je kunt jouw groene kaart downloaden vanuit de Interpolis App, Mijn Interpolis of de Rabo app. En deze daarna uitprinten.

Mijn Interpolis
Log in op Mijn Interpolis. Klik op het voertuig waarvan je de groene kaart wilt downloaden. En daarna op de knop 'Groene kaart'.

Interpolis App
Download de Interpolis App als je deze nog niet hebt. Zo heb je jouw groene kaart altijd op je smartphone. De groene kaart van je voertuig vind je onder jouw profiel en 'Mijn verzekeringen'. Klik in 'Mijn verzekeringen' op de verzekering van het voertuig waarvan je de groene kaart wilt downloaden.

Rabo App
Log in en kies de verzekering waarvan je de groene kaart wilt downloaden.
Is mijn groene kaart nog geldig als ik verhuis?
Ja, je groene kaart met het oude adres blijft geldig. Je krijgt automatisch een nieuwe groene kaart bij de verlenging van je polis. Geef je adreswijziging wel door aan Rabobank.
Krijg ik een groene kaart voor mijn caravan of aanhanger?

Dat ligt eraan of je caravan of aanhanger een eigen kenteken heeft. 

Heeft je caravan of aanhanger een eigen kenteken? 
En is de auto die de caravan of aanhanger trekt op dezelfde polis verzekerd? Dan vind je de groene kaart in de Interpolis app, Mijn Interpolis of in de Rabo app. Is jouw caravan of aanhanger niet verzekerd? Dan kun je bij Rabobank een groene kaart aanvragen. Je caravan of aanhanger heeft een eigen kenteken als deze zwaarder is dan 750 kg (leeggewicht + laadvermogen).

Heeft je caravan of aanhanger geen eigen kenteken?
Maar hetzelfde kenteken als de auto die de caravan of aanhanger trekt? Dan is de groene kaart die je krijgt voor deze auto ook geldig voor de caravan of aanhanger die je aan de auto koppelt. Een aparte groene kaart is dus niet nodig. Op de groene kaart staat bij '6 soort motorrijtuig' een F. De F betekent aanhanger of oplegger/trailer. Je caravan of aanhanger heeft hetzelfde kenteken als je auto als deze lichter is dan 750 kg (leeggewicht + laadvermogen).

Waar staat het groene kaart nummer?
Je vindt het nummer op de groene kaart bij '4. Landcode/Code verzekeraar/nummer'. Het groene kaart nummer bestaat uit het polisnummer van je verzekering, de code van je verzekeraar en de code van het land waarin je woont. Dit nummer heb je bijvoorbeeld nodig als je een schadeformulier moet invullen.