Groene kaart

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs van uw voertuig

Hiermee toont u aan dat uw voertuig verzekerd is voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). De groene kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit.

Dit staat er op de groene kaart

  • kenteken van uw voertuig
  • tot wanneer uw verzekering loopt
  • landen waar wel en geen dekking is
  • hoe u schade meldt 
  • groene kaartnummer

De groene kaart is niet meer groen van kleur

Vanaf 1 juli 2020 mag de groene kaart afgedrukt worden op wit papier. Eerder werd de groene kaart altijd op groen papier afgedrukt.

In Nederland hoeft u de groene kaart niet bij u te hebben

In centrale registers van het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) staat geregistreerd of uw voertuig verzekerd is. Hierdoor hoeft u het bewijs hiervan niet bij u te hebben. Ook in veel andere landen is het niet nodig om de kaart op papier bij u te hebben. U mag dan ook op andere manieren aantonen dat u verzekerd bent. Bijvoorbeeld door de groene kaart te tonen op uw telefoon of tablet.

In deze landen moet u de groene kaart altijd bij u hebben

Albanië, Bosnië-Herzegovina, Israël, Noord-Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Wit-Rusland, Tunesië en Turkije.

U ontvangt uw groene kaart per post

U vindt uw groene kaart ook in de Interpolis App, Mijn Interpolis of in de Rabo app. Vanuit hier kunt u deze eenvoudig bekijken, printen of downloaden. Vanaf 2022 stoppen we met het op papier versturen van de groene kaart.
Vrouw rijdt in een cabrio

Veelgestelde vragen

In welke landen is mijn groene kaart geldig?
Landcode Land Groene kaart geldig? Groene kaart laten zien aan de grens?
A Oostenrijk ja nee
B België ja nee
BG Groot Brittannië ja nee
CY Cyprus ja nee
CZ Tsjechische Republiek ja nee
D Duitsland ja nee
DK Denemarken ja nee
E Spanje ja nee
EST Estland ja nee
F Frankrijk ja nee
FIN Finland ja nee
GB Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland ja nee
GR Griekenland ja nee
H Hongarije ja nee
HR Kroatië ja nee
I Italië ja nee
IRL Ierland ja nee
IS IJsland ja nee
L Luxemburg ja nee
LT Litouwen ja nee
LV Letland ja nee
M Malta ja nee
N Noorwegen ja nee
NL Nederland ja nee
P Portugal ja nee
PL Polen ja nee
RO Roemenië ja nee
S Zweden ja nee
SK Slowaakse Republiek ja nee
SLO Slovenië ja nee
CH Zwitserland ja nee
AL Albanië ja ja
AND Andorra ja nee
AZ Azerbeidzjan nee grensverzekering sluiten
BIH Bosnië Herzegovina ja ja
BY Wit Rusland ja ja
IL Israël ja ja
IR Iran nee grensverzekering sluiten
MA Marokko ja ja
MD Moldavië ja ja
MK Noord-Macedonië ja ja
MNE Montenegro ja ja
RUS Rusland nee grensverzekering sluiten
SRB Servië ja nee
TN Tunesië ja ja
TR Turkije ja ja
UA Oekraïne ja ja
Tot wanneer is mijn groene kaart geldig?
Uw groene kaart is geldig tot de einddatum die op uw groene kaart staat vermeld. Deze einddatum is 1 maand na de verlengingsdatum of einddatum van uw polis.
Wanneer krijg ik een groene kaart?
U krijgt een groene kaart als u een verzekering voor uw voertuig afsluit. Ook bij de verlenging van de verzekering van uw auto, motor, bromfiets of camper krijgt u een nieuwe groene kaart. Vanaf 2022 stoppen we met het op papier versturen van de groene kaart. U vindt uw groene kaart in de Interpolis App, Mijn Interpolis of in de Rabo app. Vanuit hier kunt u deze eenvoudig bekijken, printen of downloaden.
Ik ben mijn groene kaart kwijt, wat nu?
Je kunt jouw groene kaart downloaden vanuit de Interpolis App, Mijn Interpolis of de Rabo app. En deze daarna uitprinten.

Mijn Interpolis
Log in op Mijn Interpolis. Klik op het voertuig waarvan je de groene kaart wilt downloaden. En daarna op de knop 'Groene kaart'.

Interpolis App
Download de Interpolis App als je deze nog niet hebt. Zo heb je jouw groene kaart altijd op je smartphone. De groene kaart van je voertuig vind je onder jouw profiel en 'Mijn verzekeringen'. Klik in 'Mijn verzekeringen' op de verzekering van het voertuig waarvan je de groene kaart wilt downloaden.

Rabo App
Log in en kies de verzekering waarvan je de groene kaart wilt downloaden.
Is mijn groene kaart nog geldig als ik verhuis?
Ja, uw groene kaart met het oude adres blijft geldig. U krijgt automatisch een nieuwe groene kaart bij de verlenging van uw polis. Geef uw adreswijziging wel door aan Rabobank.
Krijg ik een groene kaart voor mijn aanhanger of caravan?

Caravan of aanhanger met eigen kenteken
Als uw caravan of aanhanger zwaarder is dan 750 kg (leeggewicht + laadvermogen), dan heeft deze een eigen kenteken. Is uw caravan of aanhanger ook verzekerd bij Interpolis? Dan vraagt u een groene kaart voor uw caravan of aanhanger aan bij Rabobank. U kunt de groene kaart ook digitaal bekijken, downloaden of printen op Mijn Interpolis of de Interpolis App.

Caravan of aanhanger zonder eigen kenteken
Is uw caravan of aanhanger lichter dan 750 kg? Dan is de groene kaart die u krijgt voor uw auto ook een verzekeringsbewijs voor de aanhanghanger of caravan die u aan uw auto koppelt. Een aparte groene kaart is dus niet nodig. Op de groene kaart staat bij '6 soort motorrijtuig' een F. De F betekent aanhanger of oplegger/trailer.
Waar staat het groene kaart nummer?
U vindt het nummer op de groene kaart bij '4. Landcode/Code verzekeraar/nummer'. Het groene kaart nummer bestaat uit het polisnummer van uw verzekering, de code van uw verzekeraar en de code van het land waarin u woont. Dit nummer heeft u bijvoorbeeld nodig als u een schadeformulier moet invullen.