Cybercrime veiligheid en preventie. De grootste risico's en tips om schade te voorkomen of beperken,

Veiligheid.

Verzekeren?

Via de Rabobank

Zakelijke verzekeringen van Interpolis zijn verkrijgbaar via de Rabobank.

Cybercriminaliteit

Bedrijfsschade, informatiediefstal en imagoschade. De 3 grootste cyberrisico’s voor uw bedrijf en voor uw klanten. De afgelopen 2 jaar liep 32% van de bedrijven wereldwijd dit soort schade op. Hebt u uw risico’s goed in beeld? En hoe goed hebt u uw geld, vertrouwelijke informatie en persoonsgegevens beschermd?


Op deze pagina leest u over de belangrijkste veroorzakers van cyberproblemen en krijgt u tips om veilig online te ondernemen.


Cybercrime veiligheid en preventie. De grootste risico's in uw digitale omgeving en tips om schade te voorkomen of beperken,
5

5
Uw ICT-systeem

Als uw ICT niet functioneert kan dat meerdere oorzaken hebben. In de praktijk blijkt de oorzaak vaak een onopzettelijk incident. Een menselijke fout, falende techniek, een flinke brand, blikseminslag of waterschade; ze kunnen computersystemen dagenlang stilleggen en ervoor zorgen dat uw webshop onbereikbaar is of dat computergestuurde machines stil liggen.
Cybercrime veiligheid en preventie. De grootste risico's door apparaten en software en tips om schade te voorkomen of beperken.
4

4
Uw beveiliging

Cybercriminaliteit is online diefstal. Van geld, vertrouwelijke informatie of persoonsgegevens, van uzelf of van uw klanten. Als u uw beveiliging niet op orde hebt, is een cybercrimineel zo bij u binnen! Met een actuele virusscanner en een goede firewall houdt u de meeste aanvallen van hackers, computervirussen, spyware en ransomware tegen. En vergeet u ook de apps op uw smartphone niet te beveiligen?
Cybercrime veiligheid en preventie. De grootste risico's vanuit personeel en tips om schade te voorkomen of beperken,
3

3
Uw medewerkers

Uw medewerkers spelen een sleutelrol in uw beveiliging. Als zij de risico’s niet inzien of slordig omgaan met de beveiligingsmaatregelen, gaat het al snel mis. Zonder nadenken klikken op linkjes in een e-mail, een usb-stick met vertrouwelijke informatie laten slingeren, het gebeurt helaas regelmatig. Stel daarom duidelijke procedures en richtlijnen voor uw medewerkers op. En het allerbelangrijkste is dan natuurlijk dat u en uw medewerkers deze regels ook naleven!
Cybercrime veiligheid en preventie. De grootste risico's door apparaten en software en tips om schade te voorkomen of beperken.
2

2
Uw voorbereiding

Veel ondernemers onderschatten helaas het risico op cybercriminaliteit. Ze denken dat cybercriminelen hun slachtoffers gericht uitkiezen en dat zij geen aantrekkelijk doelwit zijn. Maar cybercriminelen zijn uit op geld, vertrouwelijke informatie of gegevens. Dat heeft iedere ondernemer! Vergeet niet dat 1 muisklik op een onbetrouwbare link genoeg is. Neem dus voldoende maatregelen om uw risico’s te beperken. Dat betekent dat u eerst moet weten wat uw risico’s zijn. Maar ook dat u weet wat te doen als het tóch misgaat.
Cybercrime veiligheid en preventie. De grootste risico's door apparaten en software en tips om schade te voorkomen of beperken,
1

1
Digitale omgeving

De veiligheid van uw digitale werkomgeving is niet iets waar u alleen invloed op hebt. Verschillende diensten hebben een verbinding met de IT in uw bedrijf. Zonder stroom hebt u bijvoorbeeld geen IT.  Uw internetverbinding valt ook onder diensten, net zoals uw (publieke) WiFi netwerk. Handig, maar wie kan daar allemaal bij? Veiligheid ligt dus niet alleen bij u, maar bijvoorbeeld ook bij de externe verwerker van betalingen.